Nästa artikel
Bilfrågan: Fel om växellådor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fel om växellådor?

Publicerad 8 juli 2011 (uppdaterad 8 juli 2011)
"Ni har svarat fel på frågan om växellådor. För de flesta är skillnaden liten mellan manuell och automat." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag tycker att ni inte har svarat helt korrekt på en fråga om växellådor tidigare i år. Många europeiska biltillverkare använder lådor från Aisin, som har en lockup-funktion, låsning av momentomvandlaren. De första bilarna (till exempel Volvo 740) med lockup hade det endast i motorvägsfart.

Sedan dess har lockup-funktionen aktiverats i betydligt lägre hastigheter. Det betyder att momentomvandlaren endast är i funktion i låga hastigheter. I landsvägsfart har denna typ av växellåda inte högre förluster än en dubbelkopplingslåda. Skillnaden i bränsleförbrukning torde därför bli marginell.

För de flesta bilförare blir nog skillnaden mellan manuell och automat liten.

Tommy Jonsson, Svanesund
 
SVAR:
Tack för din kommentar som i tekniskt avseende stämmer men tyvärr bara i teorin. I praktiken blir ändå förbrukningen högre med en konventionell automatlåda. Bästa beviset för detta är att bilindustrin nu satsar på alternativ som till exempel dubbelkopplingslådor.

Ser vi på ett par av våra vanligaste bilar ökar bränsleförbrukningen på en Saab 9-3 1,8t 5d med 14 procent om man går över från manuell till automatisk växellåda (blandad körning enligt Konsumentverket). Även vid ren landvägskörning ligger förbrukningen åtta procent högre. Motsvarande siffror för Volvo V70 2,4 D är 13 respektive nio procent.

För en dubbelkopplingslåda ligger siffrorna på en helt annan nivå. Exempelvis Volvo S40 2,4i blandad körning sju procent och landsväg 1,5 procent. Polo 1,4 7 procent och 1,9 procent. Detta är mycket i tider när bilindustrin väger varje gram CO2 på guldvåg. (Saab har för närvarande ingen dubbelkopplingslåda.)

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-07-08 18:26
Kandidat

Vi Bilägare har rätt i sak, skillnaden mellan manuell och automat är inte alls oväsentlig, ens i landsvägsfart. Dock finns det tydligare och bättre bevis för det än just att några tillverkare satsat på dubbelkopplingslådor.

För det första: Biltillverkare (och mutorjournalister!) glömmer ofta att 50% av Sveriges bilresor är under 5 km, det vill säga att jämföra med stadskörning. På dessa korta resor har lockup-funktionen begränsad betydelse.
Dels eftersom en ganska stor del av färden sker i "låga hastigheter", dels eftersom lock-up-funktionen inte förändrar det faktum att momentomvandlaren är först som sist ett oljetråg (i vilket de båda skovelhjulen blir mekaniskt sammankopplade då lockup-funktionen tickar i). Och olja drar mer energi än luft att skyfla runt (kopplingen ligger i luft).

Det är av denna anledning förbrukningen ökar med så pass mycket som 5-7 procent även i landsvägskörningscykeln.

Sedan är det ju rätt intressant att en bränslebesparing på typ 0,5 procent anses väsentlig när det kommer till start stopp, men en bränsleförbrukningsökning på 7 procent är ointressant. Olika värderingar där tror jag...

#9 • Uppdaterat: 2011-07-08 18:45
Audi A5 SB

Kandidat: helt rätt. Sen kan man tillägga att friktionen i en mekanisk växellåda är även den av intresse om man jämför en dubbelkopplingslåda med en manuell. Den lilla extra förbrukning av bränsle som tillskrivs dubbelkopplingslådan beror på fler roterande delar (och till mindre del även vikten).

En aikinlåda är i både positiv och negativ bemärkelse en gammal konstruktion. Törstigare än de ovan nämnda blir den däremot alltid.

#a • Uppdaterat: 2011-07-08 20:48
Audi A5 SB

leifer, intressant aspekt, men har du belägg för detta?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.