Nästa artikel
Saab 9-5 Biopower – ett bra begval
Ledare

Saab 9-5 Biopower – ett bra begval

Publicerad 9 september 2011 (uppdaterad 13 september 2011)

Föräldrarna har bytt bil. Som den gode son man är, har jag naturligtvis gjort mitt bästa för att hjälpa till. Resultatet blev en bättre begagnad Saab 9-5 Biopower, bland de bästa bilar som rullat ut från den svenska bilindustrin.

Rymlig, säker, snabb, välutrustad, beprövad, motståndskraftig mot rost, i dagsläget kraftigt undervärderad och faktiskt med högst rimliga driftskostnader.

Tack vare möjligheten att köra på vilken bränsleblandning som helst mellan vanlig 95-oktanig bensin (E5) eller etanol (E85), ger Saaben dess ägare möjlighet att själv parera svängningar i oljepriset kontra etanolpriset.

Från tid till annan har etanolen fått löpa gatlopp i den svenska tabloidpressen. Krigsrubriker om etanolens befarade risker och nackdelar har ackompanjerats av bilder på svältande barn och brödfyllda bagageutrymmen.

Genom åren har etanolen bland annat anklagats för att leda till att bilarna exploderar vid tankning (har aldrig hänt), att kalhugga Amazonas (Brasilien odlar sockerrör i sydöstra delen av landet, 250 mil från Amazonas i nordväst) och ha lika stor klimatpåverkan som bensin (etanol kan vara bra eller dåligt beroende på hur den framställs).

I takt med tillfälligt sjunkande oljepriser har hela etanolutvecklingen stannat av. Den förväntade spridningen av E85-pumpar över Europa har uteblivit. Dessutom verkar den utlovade satsningen på andra generationens etanol, som skulle framställas av skogsavfall och därmed inte konkurrera med matproduktion, helt ha kommit av sig.

Men om vi för ett ögonblick lämnar frågorna om den globala klimatnyttan och försörjningspolitiken för att istället fokusera på kundnyttan för svenska bilister, är etanolbilarna fortfarande högintressanta. Under 00-talets sista år var etanoldrivna tjänstebilar populära och dessa vagnar kommer nu ut på begagnatmarknaden i stora mängder. Det ger goda möjligheter att hitta en fin bil till bra pris.

Sveriges etanolsatsning har också medfört att vi idag har ett väl utbyggt nät av tankställen med cirka 1 500 pumpar med E85. Det gör det enkelt att köra etanolbil. Jämför gärna med situationen för de stackare som skaffat en för miljön utmärkt gasbil och som bor i Stockholmsområdet där gräshoppsliknande horder av gasdrivna taxibilar ockuperar pumparna.

Under min senaste vecka i en gasdriven Volvo tankade jag oftast bensin då köerna vid mackarna var alltför långa för att jag skulle stå ut. När jag vid något tillfälle ändå ställde mig i kö, mötte jag förtvivlade taxichaufförer som berättade om hur deras inkomster sjunkit med upp mot 20 procent sedan de börjat köra gasbil och nu tvingas använda en allt större del av sin arbetsdag till att vänta på bränsle.

Men spritens dagar är inte förbi. Nyligen skrev vi om det nya bränslet E10 som snart kommer att lanseras i Sverige. Mer etanol i all bensin är bra för klimatet och minskar oljeberoendet.

Helt problemfri är emellertid inte operationen då det finns motorer som inte klarar den högre inblandningen av sprit. I Tyskland finns redan E10 på marknaden och därifrån rapporteras om motorstörningar för flera modeller.

I skenet av detta förefaller en gammal hederlig 9-5:a som ett än klokare val. Lite sprit i drickat är inga problem för en bredaxlad svensk!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-09-09 19:15
keoh

Vill bara hålla med.
Reservdelstillgången har väl nu hamnat i nivå som de flesta andra bilmärken. Det är ju känt att många importmärken har problem då och då.
En bekant fick vänta på sin Renault i drygt 4 veckor när instrumentbelysningen hade pajat.

#9 • Uppdaterat: 2011-09-09 19:58
Henr1k

Bristande tillgång på reservdelar bör ju inte gälla OG 9-5an, där kan man nog vara lugn. Dessutom behövs det inte, jag har haft 2 såna i rad från 0-ca 13.000 mil, sammalagt bytt 1 st torkarmotor pga trasig hemma-sensor. Bästa bil jag haft, välj 2,3-turbon, tanka den med etanol och tryck på pedalen.

#a • Uppdaterat: 2011-09-09 20:03
Per_K

En toppenbil. Och den tillverkas ju ännu i Kina - men då heter den BAIC C71.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.