Nästa artikel
1 000 nya fartkameror inom några år
Nyheter

1 000 nya fartkameror inom några år

Publicerad 27 augusti 2012 (uppdaterad 28 augusti 2012)
Upp till 1 000 nya fartkameror ska upp de närmaste åren, det är Trafikverket plan för att få ned farten på de svenska vägarna.

2006 höjdes bötesbeloppen för hastighetsöverträdelser och sedan dess har hastighetsgränserna sänkts på stora delar av vägnätet och en storsatsning på fartkameror sjösatts. Åtgärderna har gett önskat resultat – trafikanternas medelhastighet har år för år sjunkit.

Men i år kan ett trendbrott skönjas, rapporterar Svenska Dagbladet. Färsk statistik visar att den genomsnittliga hastigheten höjts med en knapp procent. Ökningen kan tyckas liten, men Trafikverket ser den som allvarlig. Myndigheten bedömer att en enprocentig minskning av medelhastigheten årligen kan rädda 25 liv i trafiken.

För att vända utvecklingen vill Trafikverket fortsätta att sänka hastighetsgränserna på tusentals mil väg och sätta upp nya fartkameror. Under de närmaste åren – fram till 2020 – ska minst 600 och upp till 1 000 nya kameror upp längs de svenska vägarna.

– Vi vill få upp problemet på bordet nu, och få ut fler hastighetskameror, justera hastighetsgränser mer och fortsätta de tidigare årens trend, säger Ylva Berg, samordnare på Trafikverket, till Svenska Dagbladet.

Diskutera: Vad tycker du om Trafikverkets plan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:27
rac

bra upp med fler fartkameror !! Ska bli så himla skönt slippa de som försöker få mig höja hastigheten genom att ligga nära bakom för att få mig att öka!!

#2 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:30
hultarn

Som jag sa i morse under artikeln om 110-vägarna:

"Och just nu läser jag att man har för avsikt att sätta 1000 nya fartkameror!!

Ytterligare en miljard på dessa plåtskåp!
Finns det ingen som helst gräns för hur korkade myndigheterna får vara?"

Trafikverket simplifierar det hela, sprider diverse "sanningar" som passa syftet:
"För sex år sedan gjordes en storsatsning på fartkameror och bötesbeloppen höjdes. Det resulterade i att hastigheten sänktes och dödsolyckorna minskade."

Vidare: "det är hastighetssänkningen som har varit själva grunden för att dödsolyckorna minskat från 433 för tio år sedan till 314 förra året. "

Samt: "kamerorna är mycket effektiva, både vid själva kameran och mellan platserna"

Inte ett ord om mötesseparerade vägar eller att bilarna blivit mycket säkrare under de sex åren!
Bara hastigheten....

Inte ett ord att kamerorna är helt värdelösa för att stoppa rattfyllerister, drogpåverkade, olagliga fordon, körkortslösa, och farlig körning!

#3 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:31
hultarn

rac: och på vilket sätt kan en kamera hindra folk att ligga för nära?

#4 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:31
LC4ever

Man kan fortfarande inte kontrollera alkohol och narkotika med hjälp av kameror.
Att det sedan är fri fart mellan kamerorna vill man inte tala om.
Bara man håller hastigheten förbi ett sådant skåp, så kan man sedan köra hur illa som helst.
Ut med fler poliser på vägarna som kan kontrollera annat än hastighet också.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-27 11:38
saabnisse

Håller helt med er här, fartkameror är fullständigt värdelösa för trafiksäkerheten.
Dem enda som tjänar på de här dumheterna är försäljare av burka och tomtemasker.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-27 12:30
HiTek

Jävla tomtar... allt man har att säga om Trafikverket, hoppas någon här i kommentarerna jobbar där eller att någon från dem läser!

#7 • Uppdaterat: 2012-08-27 12:54
Tjalle

Attans. Nu får jag köpa två solskydd om året.

#8 • Uppdaterat: 2012-08-27 14:06
Gäst (ej verifierad)

Kan ingen av våra folkvalda politiker sätta ned foten nån gång mot dessa hastighetstalibaner på Trafikverket?

Sänkta fartgränser och mer kameror är det enda som dessa muppar har i deras inskränkta skallar. Jag blir så j-vla less.

Var skall det sluta; 70 som högsta hastighet på motorvägar och automatiskt gps-övervakning i alla bilar? Vi måste säga ifrån.

#9 • Uppdaterat: 2012-08-27 14:30
PREVIA

Mellan Stockholm och Uppsala sitter det ingen fartkamera och det är nog ingen som håller tillåten hastighet eller avstånd mellan bilarna. Någon civil polis stoppar några fartsyndare per dag av de ca: 160 000 bilar som passerar var dag och förpestar luften för samhällen som låg här redan innan vägen byggdes. Det gör stor skillnad om alla tusentals taxibilar som ett exempel körde 90 kmt förbi oss istället för som nu ofta 130-140 kmh. Och dom är yrkestrafik så dom blir aldrig stoppade, skulle någon polis stoppa en taxichaufför för att han kört för många timmar och någon annan förseelse så får han rabatt och kan räkna bort ett av bötesbeloppen förklarade en som syndat.
Det finns säkert områden i samhället där denna miljardsattsning skulle rädda mångt fler liv än med några plåtskåp efter vägen.

#a • Uppdaterat: 2012-08-27 15:02
argotik

Blir lite ledsen över de superlativ som används mot de hårt arbetande tjänstemännen på Trafikverket. Naturligtvis gör de så gott de kan!
Att de saknar tillstymmelse till logiskt tänkande och förmåga att dra slutsatser av ett gigantiskt misslyckande skall de naturligtvis inte hånas för.
Alla kan tyvärr inte bli produktiva medborgare i vårt land utan slutar som politiker eller tjänstemän inom stat och kommun. Gäller dock inte alla. Det finns stjärnor även där som förmodligen inte trivs särskilt bra på sina arbeten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.