Nästa artikel
Bilfrågan: Dags att återgå till treväxlade lådor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dags att återgå till treväxlade lådor?

Publicerad 29 oktober 2010 (uppdaterad 29 oktober 2010)
"Nya bilar har ofta sex växlar men samtidigt får vi lära oss att växla 1-3-5 för att spara bränsle. Hur gör man med sex växlar?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
På sista tiden har det kommit flera nya bilar med sex växlar med motiveringen att utnyttja motorn optimalt. Samtidigt har vi fått lära oss att en femväxlad bil i mesta möjliga mån ska växlas 1-3-5 om man vill spara på bränsle och miljö.

Ska man då växla en sexväxlad 2-4-6 för att åka snålt? Det kanske är dags att gå tillbaka till 30-talets treväxlade lådor?

Ingemar Larsson

SVAR:
Teoretisk ger fler växlar bättre möjlighet att hitta motorns för ögonblicket lämpligaste arbetsvarvtal. Hos en manuell växellåda kräver det då också ett större arbete hos föraren som naturligtvis måste köra optimalt för att få en lägre förbrukning.

En växellåda med fler växlar tar också mer plats, väger mer och kostar mer att tillverka. Att ha många växlar och inte använda dem synes vara ett rent slöseri och torde inte ge någon minskad förbrukning.

De bilar tillverkarna pressat ner under 120 gram CO2/km är i allmänhet femväxlade. Detta kan bland annat ha sin orsak i att EU:s körcykel är något förmånligare för en femväxlad bil än en sexväxlad, märkligt nog. En återgång till tre- och fyrväxlade växellådor finns det knappast marknad för idag.

Vi har vant oss vid att ha växellådor med åtminstone en växel som sänker motorvarvtalet och därigenom ljudet vid motorvägskörning. När det däremot gäller automatlådor verkar det inte finnas någon gräns uppåt för antalet växlar. Där har utvecklingen gått från två växlar (GM 50-tal) till åtta växlar idag och motivet är hela tiden lägre bränsleåtgång.

Här finner växellådan hela tiden rätt motorvarv för en optimerad förbrukning utan att föraren behöver ingripa och moderna växellådor har kunnat konstrueras utan märkbar ökning av volym eller vikt. Den idealiska växellådan är kanske CVT-lådan med kontinuerligt variabelt utväxlingsförhållande.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2010-10-29 14:09
LC4ever

Snarare ännu fler växlar.
Allt handlar ju om vilken bil man har.
Göstas 60hk bil som toppar 90 kanske räcker med 4 växlar.
Men för en modern diesel skulle ännu fler växlar behövas för att köra så effektivt och snålt som möjligt.
Finns en anledning varför långtradare kan ha 16 växlar.
Skaffa sedan en DSG-låda eller liknande så behöver du som förare inte hålla reda på den mest optimala växeln, det sköter lådan åt dig.

#9 • Uppdaterat: 2010-10-29 16:23
Peugo (ej verifierad)

CVT är framtiden, DSG o dylika är ju i jämförelse ganska idiotiska om man får säga som det känns? Ska man ha det skönt så väljer man CVT eller traditionell momentomvandlare, DSG är för ryckig för stadskörning.

#a • Uppdaterat: 2010-10-29 16:32
André (ej verifierad)

Varför detta tjafs med att pumpa med vänsterfoten och slita på högerarmen? Jag har ägt fyra DAF:ar med föregångarne till CVT (det fanns ingen styrelektronik på den tiden), men att uppleva hur man kunde utnyttja bilens max-prestanda eller ekonomi-prestanda var otroligt. Jag tror numera på DSG istället för energikrävande momentomvandlare. CVT har också inte visat sig så effektiv. ?????? Jag vänsterfotsbromsar fortfarande när jag kör en bil med två pedaler (lika många som mina fötter). Jag behärskar fortfarande "Toe and heel" tekniken när jag kör bilar med icke synkroniserade växellådor. Provade senast för två år sedan i Schweiz. Men varför hänga kvar i gammal teknik ??????????????

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.