Nästa artikel
Fusket på verkstan: "Folk luras på pengar"
Reportage

Fusket på verkstan: "Folk luras på pengar"

Publicerad 26 april 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Resultatet är en katastrof", det säger Leif Fagerlund, vd för Kontrollerad Bilverkstad, när han får höra resultatet av Vi Bilägares verkstadstest.
Du har
väl inte missat Vi Bilägares avslöjande om bilverkstädernas slarv? Läs
reportaget här.


Kontrollerad Bilverkstad (KBV) är det organ som en del verkstäder är anslutna till för att säkerställa kvaliteten mot kunderna.

Endast en av de verkstäder som Vi Bilägare har kontrollerat ingår i KBV, nämligen Bilia.

"Skandalöst"
Det är också den verkstad som står för flera av de grövsta missarna.

- Det  är skandalöst att verkstäder uppträder så här mot konsumenten, säger Leif Fagerlund.

- Om verkstäderna är medlemmar hos oss är detta inom ramen för uteslutning. Det är bedrägeri att ta betalt av konsumenten för att göra ett arbete som sedan inte utförs.

Att börsnoterade Bilia hamnar dåligt till i undersökningen kommenterar han så här:

- Det här är väldigt allvarligt för Bilia, de borde vara de som står längst fram i kvalitetsarbetet. Bilia får inte släppa igenom sådana här missar.

- De saknar inte resurser och har möjlighet att skaffa dyr utrustning som mindre verkstäder kanske inte har. Att Bilia hamnar så dåligt till gör mig upprörd.

Handlar det här om slarv eller är det medvetet fusk tror du?
- Jag kan tänka mig båda delarna, säger Leif Fagerlund.

Det är slarv att inte ställa om ljuset, det är en sådan enkel sak att göra. Att bara bocka för punkter i ett protokoll utan att göra kontrollen är fusk.

Två verkstäder uppger till sitt försvar att de haft fel på kalibreringen på ljusinställningsapparaten som orsak till varför de inte har ställt in ljuset.

Det tror Leif Fagerlund inte riktigt på.

- Jag har aldrig varit med om att verkstäder som ingår i Kontrollerad Bilverkstad skyllt på kalibreringen. De skulle bli uteslutna på grund av en sådan sak, säger Leif Fagerlund.

- Fungerar inte utrustningen är det korrekta agerandet att man återkallar de bilar som man haft inne för att säkerställa att ljuset är rätt inställt. Jag är beredd att sätta ena handen på att det inte görs.

Vi fick ett helt annat pris från Bilia när vi bokade tid i telefon jämfört med när vi lämnade in bilen. Vad har du för kommentar kring det?

- Det ska man inte acceptera, då har man all anledning att känna sig lurad. Problemet är att uppgift kan stå mot uppgift, säger Leif Fagerlund.

- Då är det bra om verkstaden kan skicka en bekräftelse på priset, via brev, e-mail eller ett sms. Om man gör det så vet båda parter vad man kommit överens om.

"Inget man ska acceptera"
Även Konsumentverkets jurist Martin Suserud är kritisk till verkstäderna i undersökningen.

- Det är olyckligt att de inte utför det som ska göras. Det låter anmärkningsvärt ur kvalitetssynpunkt, säger han.

- Utför inte verkstaden det man överenskommit är det inget man ska acceptera som konsument. Det här är inte avtalsenligt.

- I första hand har konsumenten rätt att få det åtgärdat som man har betalt för det. Man kan också ha rätt till prisavdrag.

- Om verkstaden inte gjort servicen rätt kan det leda till ytterligare fel för konsumenten, som verkstaden då kan bli skyldiga att stå för.

Diskutera: Slarvar eller fuskar verkstäderna? Vad tror du?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (3)
#4 • Uppdaterat: 2010-04-26 23:15
Seken (ej verifierad)

Kommer att tänka på alla gånger som motorjournalister har påpekat det alldeles särdeles extra värdet av fulltecknad servicebok.
Själv har jag råkat ut ut för min nyinköpta 1-åring Octavia, där endast kråkan var ifylld. Service ej utförd. (Din Bil gjorde sen servicen utan tjat.)
Min granne hade en Mazda, typ 5000 mil/år. I gott samförstånd så gjordes service bara 1g/år. Övrig service bestod av en notering i serviceboken.
Min åsikt är att en fulltecknad servicebok, endast är en en fulltecknad servicebok. Men har noll indikation om bilens skick.

#5 • Uppdaterat: 2010-04-27 09:51
Mr Q (ej verifierad)

Vist fuskar verkstäderna med avsikt.
Ex; Jag fick betala för byte av lamdasond trots garantin. Och sedan för en temp,givare som ingår i miljögarantin. Men bilverkstaden ville ej känna till att garantin för miljö biten är på 5 år och 8ooo mil. Så jag fick göra många vänder för att bevisa att det är garanti på alla komponenter som har med miljön att göra.

#6 • Uppdaterat: 2010-04-27 10:06
Berra (ej verifierad)

Under bilbesiktningen fick jag ett påpekande om att jag skulle se över bromsrören på min s40 fas1.
Jag gjorde då en prisförfrågan hos märkesverkstaden. Då fick jag rådet att borsta rent rören och sedan tectyla/lägga på massa.
Då kan man undra om de gör likadant med bilar som lämnas in med samma fel/problem.
Nu vet jag att man måste plocka bort bensintank etc för att komma åt och byta ut dem. Dvs ett jäkla jobb, som man kan "skugga" och ta ut full betalning för runt 4000tusen.
Skulle vara intressant med ett sånt test....
Vilken kund kryper under eller hissar upp bilen för att kontrollera att jobbet har gjorts.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.