Nästa artikel
Tunga fordon förrädiska för cyklister
Nyheter

Tunga fordon förrädiska för cyklister

Publicerad 9 januari 2013 (uppdaterad 10 januari 2013)
Mer än var fjärde dödsolycka med cykel sker då cykeln krockat med en lastbil eller buss, vilket innebär en kraftig överrepresentation.

Räknat på samtliga olyckor som skett mellan cyklister och motorfordon under åren 2008-2011 så är det bara i 5 procent av alla fall som motorfordonet har varit en lastbil eller en buss.

När det gäller olyckorna med dödlig utgång är de tunga fordonen däremot kraftigt överrepresenterade. 25 procent av alla dödsolyckor med cykel som skedde under de fyra åren hände då en cykel kolliderat med en lastbil eller en buss.

Det är försäkringsbolaget If som gjort en olycksstudie.

- Cyklister är en oskyddad grupp i trafiken. När cyklar blandas med tunga fordon uppstår ofta livsfarliga situationer. Vår studie visar när, hur och mot vilka fordon det är som mest riskfyllt att vara cyklist. Det kan skapa ökad förståelse för hur man ska agera i trafiken, både som cyklist och förare av tunga fordon. Vi behöver bli bättre på att ta hänsyn till olika fordons förutsättningar, säger Agneta Hjortzberg, säkerhetsexpert på If.

Då det gäller olyckor med tunga lastbilar har det oftast handlat om att lastbilen har gjort en högersväng utan att ha kunnat se cyklisten som kommer till höger om lastbilen i samma färdriktning. Även vid bussolyckorna dominerar fallen då cykeln har haft samma färdriktning, men här handlar det ofta om att bussen kört om och cyklisten har haft för lite utrymme på vägen.

År 2012 omkom 28 cyklister i trafikolyckor (preliminära uppgifter från Transportstyrelsen), vilket är 7 fler än 2011.

Diskutera: vad tycker du om undersökningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Misstänker att den här debatten snabbt kommer att dela upp sig i två läger, de som anser att cyklisterna saknar trafikvett och tvärtom.

Sanningen ligger som vanligt någonstans mittemellan.
Problemet är att bilister och cyklister oftast ska samsas på samma vägar något som irriterar bilisterna då de anser sig ha förkörsrätt då vägarna är till för dem, störst kör först, och cyklisterna anser sig kunna göra lite hur de vill i trafiken då de är just cyklister och trafikregler mest är en rekommendation.

Artikeln som johan44 hänvisade till belyser problemet på ett bra sätt, avsaknaden av cykelvägar, Stockholm är inte unikt i den här frågan utan så ser det ut i en massa svenska städer.
Det borde överlag satsas mer på rena cykelvägar i städerna på samma sätt som det satsas miljarder på vajerräcken för att göra bilvägarna säkrare. Cyklisterna ökar i antal för varje år som går och därmed också olyckorna, finns det säkrare vägar kommer fler att välja cykeln vilket också leder till färre bilar i trafiken.

När det sen kommer till passiv säkerhet har cyklisterna mycket att lära av bilister, bara en sån sak som att använda lyse, hjälm och reflexväst borde vara självklara saker på samma sätt som användandet av säkerhetsbältet är för bilister.

Jag pendlar ungefär 400 mil om året på cykel till och från jobbet och det som är slående är hur lätt vi cyklister, mig själv inkluderad, tar på trafikreglerna.
Går det att gena någonstans så gör man det på ett sätt som man inte gör i bilen, kör mot rött, stannar inte vid stopp, smiter före i köer, cyklar på trottoaren osv. för att som cyklist är det liksom kutym att göra så bara för att det går.
Och risken att bli stoppad av polisen som cyklist är minimal...

Den enda lagen som cyklister är bättre på att följa än bilisterna är hastighetsbegränsningarna:-)

Attityderna måste ändras, bilar och cyklar samsas i trafiken men det finns inget samspel sinsemellan utan var och en ser bara till sig själv.
Börjar man där är mycket vunnet...

#9 • Uppdaterat: 2013-01-09 15:22
KaptenOberkommando

Nej, Prestigelös, sanningen ligger långt ifrån mitt emellan. Bilister följer trafikreglerna väldigt bra, trots allt, medan motsatsen gäller för cyklister. Jag skulle inte förvånas om det går 1 000 lagbrott bland cyklister mot 1 hos bilister (hastighetsöverträdelser borträknade). Och ett mycket stort problem med cyklisterna är ju just att de inte har lyse och inga reflexer, vilket i mörker gör dem totalt livsfarliga. Och när cyklisterna dessutom struntar i de mest elementära trafikreglerna kan det bara gå på ett sätt. Ett tredje problem är att cyklisterna är små och därmed väldigt lätt försvinner bakom reklampelare och andra föremål samt att de är ljudlösa. Cyklisterna måste själva fås att förstå hur osynliga de många gånger är för en bilist. Och när man då så lätt blir osynlig måste det också ställas större krav på en cyklist att tänka ett steg längre. Bilister är inte perfekta och gör många fel, men börja med att titta på bilden ovan så inser du problemet: Inget lyse, inga reflexer (som syns i alla fall), inga hjälmar (!) och cykling i bredd.

#a • Uppdaterat: 2013-01-09 17:35
kurtw5

Cyklister borde få mer rättigheter, kör du bil har du fått en bra utbildning och kanske bra erfarenhet. Skall du då tvinga cyklister att ta körkort eller ska vi använda din utbildning där du fått lära dig att ta hänsyn. Jag både cyklar och kör bil och får det intrycket att dom som skäller på cyklister är dom som aldrig cyklar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.