Nästa artikel
Forskare: Sänk hastigheten i tätort
Nyheter

Forskare: Sänk hastigheten i tätort

Publicerad 25 september 2012 (uppdaterad 26 september 2012)
Kör alla max 30 km/tim är dödsrisken nära noll. Nya skyltar räcker dock inte, men kanske begränsningar i motorerna gör det, anser forskare.

Trafikforskare vid Lunds Tekniska Högskola har analyserat de senaste årens forskning om hastigheter och olyckor, och kommit fram till att hastigheten inom tätorter bör sänkas till max 30 km/tim.

– Hela staden skulle vinna på lägre hastigheter, samtidigt som nackdelarna är minimala. Under 30 km/tim är dödsrisken nära noll. Vid 50 km/tim är risken för att dö eller skadas allvarligt ca 20 gånger större. Förra året dog 52 personer på gator med hastighetsbegränsning 50 km/tim, säger Andras Varhelyi, trafikforskare vid Lunds Tekniska Högskola och delaktig i analysen.

Forskarna har tagit hänsyn till några olika faktorer då de dragit slutsatsen. Personer över 60 år är extra känsliga för krockar i över 30 km/tim, och i hastigheter under 30 km/tim fungerar samspelet mellan bilister, cyklister och gående betydligt bättre. Dessutom är bilförares spontana benägenhet att väja mot cyklister mycket starkare vid max 30 km/tim, då 70 procent av bilisterna hinner väja.

Men att sätta upp nya 30-skyltar har ingen större effekt på den verkliga hastigheten, anser man. I stället krävs någon form av systemskifte, med nya sätt att använda stadens ytor för ett bättre samspel mellan trafikanter, samt en anpassning av fordonen.

En sådan anpassning skulle kunna vara något system i en bil som kan begränsa bilens hastighet vid stadskörning.

– Dagens motorer är optimala för hastigheter i 50-90 km/tim och således inte anpassade för stadskörning. Det behövs mer forskning om hur ett system där det inte går att köra fortare än 30 km/tim skulle fungera i praktiken och hur det skulle upplevas av stadens invånare, säger Åse Svensson, som också deltagit i analysen.

Med sänkt hastighet skulle bilarna ta mindre plats då avstånden mellan bilarna kan minska, dessutom skulle de flesta trafiksignaler kunna plockas bort eftersom människor är mycket effektivare i samspel med varandra än med styralgoritmer, hävdar trafikforskarna.

Att det tar något längre tid att färdas genom staden lyfts fram som den enda nackdelen med en sänkt tätortshastighet.

Diskutera: Vad tycker du om forskarnas slutsatser?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2012-09-25 18:48
trasten

Man skulle kunna ha kommunanställda som körde omkring i stan i 20km/h, som en pacecar och samla upp alla biltrafikanter. Sen har man dödsstraff på omkörningar!

#9 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

En sak som är lite lustig när det gäller hastighetssänkningar.
Det räddas bevisligen liv när hastigheten sänks men det blir ett himla hallå hos bilisterna.

När det sen kommer till debatten om dubbdäck så hävdar många bilister att ett förbud är på sin plats med argumentet att det räddar liv, vilket inte är bevisat.

Det borde vara dags att sätta ner foten och gemensamt protestera mot alla nya avgifter, förbud och inskränkningar som drabbar oss bilister, för accepterar man ett förbud så kommer snart ett till, men det är väl så att man ser om sitt eget hus i första hand...

#a • Uppdaterat: 2012-09-25 20:26
Audi A5 SB

Och då sänker vi hastigheten till; vadå? Noll? Ja, då lär ju ingen dö av just det, utom om någon stackars cyklist siktar in sig på en bil.

Det är enkelt att propagera för sänkta hastigheter i tätorter, något svårare att argumentera för kostnaderna. Eller finns dom inte? Jag är cynisk.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.