Nästa artikel
Smaka på fjällidyllen Klövsjö
Resor

Smaka på fjällidyllen Klövsjö

Publicerad 12 januari 2012 (uppdaterad 12 januari 2012)
Mellan skidbackarna i Vemdalen, Klövsjö, Björnrike och Storhogna finns gott om rastplatser. Kaféer, bagerier, gårdsmejerier och ölbryggeri har mycket gott att erbjuda.

På gränsen mellan Jämtland och Härjedalen ligger en av Sveriges vackraste byar, Klövsjö. En unik liten oas i Jämtlands södra backlandskap där fjällkor och getter betar sluttningarna under sommarhalvåret. På vintern är backarna täckta av snö.

Tvärs över vägen, vid bygghandeln i centrala byn, finns Klövsjö Stenugnsbageri och kafé. En välbesökt satsning som bara två år efter invigningen gett nödvändiga arbetstillfällen i glesbygden. För Nathalie Persson och Erika Dillner kom längtan av att driva eget samtidigt och när båda funderade på att öppna kafé kring Klövsjö var det lika bra att göra det tillsammans.

Vintertid finns det plats för ett trettiotal kafégäster, sommartid växer uteserveringen till gott och väl det dubbla. Här lockar Nathalies unika tårtor och Erikas ljuvliga stenugnsbröd, och den matiga lunchmackan med hembakt bröd och fiskröra med varmrökt regnbåge.

– Det känns som om det bara går bättre och bättre för hela Klövsjö. Från början räknade vi med en stark vinter och en svag sommar, men tack vare ett kraftfullt stugbyggande har vi turister året om och faktum är att sommarsäsongen numera är bäst, säger Nathalie Persson.

När andra trakter skrotat tanken på närproducerat och småskalighet har Jämtlands lokalproducenter ihärdigt hållit ut. Här har getosten alltid kommit från grannbyn och tunnbrödet bakats i den gemensamma vedugnen. Småskaligheten knoppar av sig och hantverket frodas.

– Vi har börjat leverera bröd både till Ica Maxi i Östersund och Svenstavik och nu senast ringde en delikatessbutik i Strängnäs och ville beställa våra produkter, säger Nathalie.

Från bageriet fortsätter vi genom Klövsjö mot Kullens Gårdsmejeri, en kilometer från huvudvägen. På toppen av en ås, med milsvid utsikt över jordbrukslandskapet, startade Stephen Palosaari och Leif Engman gårdsmejeri redan 2005.

– Fortfarande är efterfrågan större än produktionen, men vi räknar med att kunna öka tillverkningen redan inom ett år, säger Leif Engman som flyttade sin tidigare osttillverkning på Ekerö utanför Stockholm till Klövjö.

Gården med rödmålade härbren och bonderomantiska inslag ligger vackert i en levande idyll.

– För oss är den natursköna miljön runt gården en självklarhet och genom att vårda kulturlandskapet och värna om den jämtländska traditionen har vi lagt grunden till ett innehållsrikt varumärke, säger Leif Engman.

Två gånger i veckan ystar Leif och Stephen ost på gården och totalt tillverkar de ett 30-tal olika ostar med en lagringstid på mellan några månader och två år. Det som möter besökarna på Kullen är allt annat än en industri- och löpande-band-produktion. Dofterna och sinnesintrycken är påtagliga och bara att strosa runt i ladugården bland gårdens alla getter är som att komma på besök till en gård vid förra seklets början.

– I första hand är detta en investering i livskvalitet. Att kunna bo så här med naturen in på knuten och hålla friska djur som genererar frisk mjölk och kunna producera livsmedel på ett traditionellt och naturligt sätt, säger Leif Engman.

Antalet besökare på Kullens Gårdsmejeri har ökat markant under det senaste året. Kaféet, ostprovningarna och ostkryddad kaffe latte har gett fart åt företaget som uteslutande tillverkar ost efter mjölken från sina egna kor och getter.

Precis som vilken fjällgård som helst släpper Stephen och Leif ut korna på fäbodvallen i början av juni då snön släpper sitt grepp om Jämtlands vackra natur. Där betar de fritt på vallen under hela sommaren och återvänder inte till gårdsplanen förrän hösten återigen skvallrar om en annalkande vinter.

Varje ost från Kullens gårdsmejeri har sin unika struktur och lagringstid. Totalt tillverkas just nu 18 olika sorters ostar av komjölk och sex varianter av getmjölksost. Getosten ”Klövsjöfjäll”, som är en syrad ost i pyramidform med en yta av vitmögel och sot, är en klassiker liksom de prisbelönta ostarna av komjölk, ”Maximus” som är en pressad ost av parmesantyp och ”Granjon” som också är en pressad ost, men av västerbottenkaraktär.

Medan de flesta åker skidor i något av Klövsjös närbelägna skidområden, Vemdalen, Björnrike eller Storhogna, passar vi på att kombinera skidåkningen med att besöka mathantverkare med tradition. Bara ett par kilometer från Kullens gårdsmejeri driver Jan Zackrisson Klövsjö gårdsbryggeri, KGB (!). Här bryggs Röd Nirvana, Oppistugu gårdsale, Klövsjöbrygd och Bond ale som alla tappas för hand på flaska.

– Jag har ingen vision om att mina produkter ska säljas på Systembolaget. Däremot vill jag gärna att mitt öl serveras på hotell och restauranger i trakten och eftersom tillverkning av av alkoholhaltiga drycker fortfarande är exotiskt i Sverige är också intresset för ett litet lokalt bryggeri rekordstort. Det märks inte minst i antalet besök och visningar som kommer till gårdsbryggeriet, säger Jan Zackrisson stolt.

Vi tar bilen tillbaka mot Vemdalen, men svänger av mot Storhogna högfjällshotell för att njuta av hotellpoolens varma vatten och vinterträdgårdens omtalade kök. I 2011 års upplaga av  krogguiden White Guide fick restaurangen goda vitsord och är en av Jämtlands mest meriterade restauranger

På menyn finns ren, älg, ädelfisk, bär och svamp. Tillsammans med en unik miljö är upplevelsen på Storhogna djungelaktig. Det tycker inte minst barnen som far runt som raketer bland rinnande vatten och djungelliknande buskage.

En vinterträdgård mitt i smällkalla fjällen är en oemotståndlig lockelse. Bäst på hela anläggningen är rummen med egen ingång och trappa rakt från vinterträdgården där fukten, dofterna och grönskan påminner om en regnskogsvistelse i Malaysia.

Tillbaka i Vemdalen kan jag inte låta bli att sätt mig i en snödriva och dricka medhavd varm choklad på termos. Skistars unika skidanläggning, den tredje största i landet, tätt efter Sälen och Åre är imponerande och tjusig med hela 54 nedfarter. Totalt finns trettiotre olika liftar i skidområdena Klövsjö, Björnrike och Vemdalsskalet som alla ingår i liftkortet som gäller för hela området.

Lägg till nybyggda lägenheter, den senaste 6-stols Expressliften och sköna restauranger och du har grunden till ett av fjällvärldens bästa skidsystem. Tack vare Expressliften är förmiddagsköerna vid den gamla Sörliften som bortblåsta.

Dagen efter tolkar vi efter Vesslan upp mot Jaktstugan och njuter av varsin nygräddad våffla med hjortronsylt. Att tolka sparar ork och humör och sextio kronor är väl investerade pengar.

För dig som reser med små barn är Vemdalen idealisk. För de minsta finns ett fjälldagis i Hovdegubbens stuga som har öppet två timmar om dagen, måndag till torsdag. Ett par kvällar i veckan är det knattedisco och glassfrossa och däremellan finns det gott om diken att åka kana i eller bara busa i snön.

Den som orkar kan som jag ta barnen i pulka och skida över fjället mellan Björnrike och Vemdalsskalet. Det ger en möjlighet att njuta av kalfjället och se skidorten från ovan med bara himlen och riporna som sällskap.

En vecka i Vemdalen, med ett par utflykter till byarna runt omkring, bjuder på upplevelser av vinterfjällen när de är som bäst. Januari och februari är billigare än veckorna kring sportloven och påsk, men även när våren kryper närmare Jämtland och dagarna blir varmare finns det kortveckor och mellanveckor med förmånliga erbjudanden.

På lördagsmorgonen packar vi bilen och åker söderut. De flesta stugbyten här uppe sker under lördagarna och trafiken är därmed som tyngst under veckosluten. I Vemdalen svänger vi förbi Hovde Stenugnsbageri och bunkrar kanelbullar och fantastiska bröd hos Rolf Karlsson och Catharina Hellström. Det har snart gått tjugo år sedan duon öppnade bageri i Vemdalen, men det var inte förrän 2008 som bageriet bytte inriktning för att istället satsa på stenugnsbageri och surdeg.

– Först nu börjar folk förstå att bake-off bröd inte är någon höjdare. Det ökar naturligtvis efterfrågan på vårt bröd, säger Catharina Hellström.

Varje sommar åker hon till ett antal marknader i hela södra Norrland för att sälja sina produkter och för att få fler gäster till Vemdalen. Och ansträngningen har gett resultat.

– Många vill göra något annat på semestern än att bara åka skidor och då passar en fika alldeles utmärkt, säger Catharina som också driver Hovdestugan med kafé och restaurang uppe i backen. Får något år sedan fick restaurangen utmärkelsen ”Bästa backrestaurang i Sverige” av tidningen Åka Skidor och nu hoppas Catharina att intresset sprider sig till bageriet.

– Alla behöver fika och alla behöver äta frukost. Det räcker för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet till något vi tror på, säger Catharina uppriktigt. Bageriet ligger strategiskt bara tio meter från huvudvägen genom Vemdalen. Det är den här vägen tiotusentals besökare från Mälardalen kör på väg till Vemdalen, Björnrike och Storhogna.

Med bilen full av delikatesser kan vi inte motstå frestelsen att svänga förbi Funäsdalen och Bruksvallarna. Mest för att köpa Fjellost, rökt fisk och härligt älgkött, men också för att ta en kaffe på anrika Villan 1951 där Anita Dyborn importerar ljuvligt kaffe från Afrikas höjder och serverar hemgjorda kakor med hälsoprofil. Efter trettio år som sjuksköterska fick Anita Dyborn nog och öppnade kafé och hälsostudio centralt i Funäsdalen.

– Det är det bästa som jag har gjort. Nu kan jag kombinera två passioner i livet: hälsa och kaffe, och njuter varje dag på jobbet.

Text och foto: Niklas Kämpargård

Diskutera: Vad tycer du om Klövsjö?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2024-10-14 13:43
Gäst (ej verifierad)

Jag har varit där två somrar på kort besök. En av Sveriges vackraste platser, inte bara enligt en/flera utnämningar, utan även enligt mig. HELT FANTASTISKT! Rekommenderas varmt.

Missa inte Fettjeåfallet strax utanför Klövsjö. Underbar naturupplevelse.

#2 • Uppdaterat: 2012-01-12 18:09
Audi A5 SB

Kul reportage. Är där minst 2 ggr varje vinter och åker skidor. Osten han skriver om är riktigt, riktigt god. Även brödet (som är dyrt, ca 45:- för en liten limpa) är fantastiskt och värt varje krona.

Bra skidåkning; bäst i Björnrike, sedan Vemdalen, Klövsjö (Katrina) och sist Storhogna. Inga köer och massor med snö.

erifog; Fettjåfallet är riktigt sevärt. Speciellt på vintern! Hittade ett foto här: http://villafyrklovern.se/kontakt.html

#3 • Uppdaterat: 2012-01-13 15:43
Juppe (ej verifierad)

@Audi A5 SB
Kul att höra, samma gäller mig. Minst 2ggr varje vinter och någon gång på sommaren också.
Slår samtidigt ett extra slag för det inhemska ölet: Opp-i-stuggu som är fantastiskt gott :) (edit: såg att det omnämndes i artikeln också)

@erifrog
Man har faktiskt använt den halvt officiella by-linen "Sveriges vackraste by" sen 70-talet :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.