Nästa artikel
Trängselskatt även på Essingeleden
Nyheter

Trängselskatt även på Essingeleden

Publicerad 27 mars 2014 (uppdaterad 27 mars 2014)
Igår klubbade Riksdagen igenom förslaget att öka trängselskatten, samt att införa avgift på Essingeleden.

Riksdagen röstade igår ja till förslaget om ökad trängselskatt i Stockholm. Från 1 januari 2016 höjs avgifterna till 35 kronor under högtrafik. Dessutom höjs taket för maximal trängselskatt under ett dygn från 60 till 105 kronor.

Det beslutades också att trängselskatt ska införas på Essingeleden från och med 2016, alltså 6 år innan vägprojektet Förbifart Stockholm tidigast förväntas stå klart. Det innebär att även långväga resenärer som åker på E4:an och E20 genom Stockholm blir beskattade. På Essingeleden kommer beloppet under högtrafik att bli 30 kronor.

Förslaget röstades igenom trots att Lagrådet efter granskning varnat för att det kan innebära besvär för genomfartsbilister utan anknytning till Stockholm som reser från avlägsna orter genom huvudstaden.

Dessutom ifrågasatte lagrådet rimligheten i att försenad betalning straffbeläggs med 500 kronor eftersom det i dessa fall rör sig om låga belopp för bilister som reser sporadiskt genom Stockholm.

Intäkterna från trängselskatten ska bekosta utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.

Diskutera: Vad tycker du om beslutet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:31
JOCA_1

Där ser man hur mycket löften från politiker är värt! :)

#2 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:39
Pensionären

Fullkomligt vansinnigt beslut att avgiftsbelägga Essingeleden som byggdes för att man skulle slippa åka igenom centrala delarna av Stockholm. Jag själv bor i Bromma och ska jag åka söderut i Sverige måste jag i praktiken ta Essingeleden och betala trängselskatt!!! Det är många som drabbas på samma sätt. Jag anser att Miljöpartiet har fått ett orimligt stort inflytande i dessa frågor som inte står i proportion till antalet väljare. SD har i princip lika stort väljarstöd och noll inflytande så demokratin i Sverige suger måste jag säga. Jag undrar hur det skulle tas emot om man beslutade att Tunnelbaneavgifterna skulle höjas kraftigt för att bekosta utbyggnaden av vägarna i och runt Stockholm!

#3 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:49
Reverend Benny

"Förslaget röstades igenom trots att Lagrådet efter granskning varnat för att det kan innebära besvär för genomfartsbilister utan anknytning till Stockholm som reser från avlägsna orter genom huvudstaden."

Undrar om man sa samma sak när man röstade om trängselskatt i Göteborg..

#4 • Uppdaterat: 2014-03-27 14:35
Leif Kavander

Ett helt genomkorkat beslut av våra politiker.
Är det någon som vet om det var någon politiker som var emot beslutet?
Jag vill gärna veta för att ta mitt beslut vem jag skall rösta på när det blir dags.

#5 • Uppdaterat: 2014-03-27 15:03
VW Polo 2012

TÄNKTE INTE PÅ DET! Där satt den! Så hädanefter kan man köra genom Stockholms city, all den stund det blir samma peng. Nä fy fn!

#6 • Uppdaterat: 2014-03-27 15:09
Mr.Wheeler

Undrar hur de tänkt. Om man kommer på Essingeleden och svänger av mot stan, blir det både skatt för Essingeleden och för att köra in i stan? Blir det så finns det ingen anledning att köra runt.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-27 15:15
Pensionären

VW Polo 2012, så är det nog men det struntar politikerna i, det är pengarna man vill ha.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-27 17:46
Lars47

Dä´ bli nock bra för oss från Norrland ändå när vi skall söderut, för vi är vana vid långa avstånd, så vi kan likväl ta omvägen runt huvusta´n och skita ner lite extra i miljön.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-27 18:44
BengtSebring

Det kostar även att passera Göteborg. Frågan är varför svenskar ska "misshandlas", utlänningar och då särskilt den stora mängden långtradare slipper betala. På kontinenten måste alla betala. Är det för att vi har ett "hemgjort" system som gör det svårt för Skatteverket att debitera skatt på utlänningar? I utlandet är vägavgifter just avgifter och inte ett avtal om skatt med Skatteverket vid varje passage. Kan det ligga någon förtjänst i att sända e-faktura och sedan pappersfaktura för en avgift på 8 kr? Vem tjänar mest på systemet, IBM?

#a • Uppdaterat: 2014-03-27 19:42
JOCA_1

Alternativet, är att politikerna håller det löfte de gav när skatten implementerades. Det är alternativet. Allt annat är en efterkonstruktion. De kan ta ut pengarna i efterskott. Vilket de kommer att göra också för den delen. Dessutom skulle pengarna betala för de svenska skolorna, hette det ju för några veckor sen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.