Nästa artikel
Citroën C4 Picasso – rapport från provkörningen
Direktrapport+31 bilder

Citroën C4 Picasso – rapport från provkörningen

Publicerad 29 maj 2013 (uppdaterad 30 maj 2013)
Nya Citroën C4 Picasso ger en modern känsla och den digitala instrumenteringen fungerar utmärkt, rapporterar Vi Bilägares testförare från första provkörningen.

Nya Citroën C4 Picasso presenteras nu för journalister i Portugals huvudstad Lissabon. Vi Bilägares testförare Calle Carlquist flög dit för en första provtur.

– Det här är andra generationen av C4 Picasso, egentligen hette den första Xsara Picasso, men sedan kom C4 Picasso och det här är den andra, säger Calle Carlquist.

Vad är nytt?
– Bilen är byggd på en helt ny plattform som påminner om den som Volkswagen lanserade förra året, den ska man använda till en mängd modeller med olika spårvidder och axelavstånd, och C4 Picasso är första bilen på den plattformen.

Första intrycket?
– Jag tycker om bilen, den känns modern, den har lite lätt futuristisk formgivning och den har en instrumentering som i stort sett är helt digital med två stora skärmar, en på sju tum och en högupplöst på tolv tum, där all information och där alla tjänster som bilen kan stå till hands med visas.

– Och jag tycker att Citroën gjort helt rätt. Allt fler har ju smartphones och läsplattor och Citroën har tagit in det i bilen på ett sätt som fungerar riktigt bra.

Hur fungerar den som familjebil?
– Det är en femsitsig, lite mer flexibel och praktisk bil, lite som Renault Captur eller Opel Meriva. Samtidigt känns den modern, luftig, ljus och ungefär lika rymlig och möblerbar som de andra bilarna i klassen, men den har en lite mer modern känsla.

När kommer den till Sverige?
– Den kommer i augusti och den allra billigaste varianten med en 120-hästars bensinmotor kommer att kosta från 182 900 kronor.

Läs den kompletta provkörningen av Citroën C4 Picasso i Vi Bilägare nummer 9/2013. Tidningen utkommer den 11 juni, men prenumeranter får den en vecka tidigare. Vill du också prenumerera på Vi Bilägare? Klicka här för att läsa mer.

Diskutera: Vad tycker du om nya Citroën C4 Picasso?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2013-05-29 22:04
Roy J

Finessen med vinkelpresentation är att man läser av vinkeln på visaren och vet vad den representerar. Rakt upp är t ex 110.
Det finns ju analoga klockor som endast har fyra markeringar runt urtavlan - eller inga alls. Ändå ser man hur mycket klockan är.
Man ser också lättare en förändring - om det är en ökning eller minskning av hastigheten.

Ofta handlar tolkning och agerande om så subtila saker att vi inte ens är medvetna om dem.
För många år sen, då monokroma, ganska ljussvaga dataskärmar var vad som användes i kontorsmiljö, kunde jag se hur datoranvändare satt och småknyckte med huvudet. De parerade helt enkelt för reflexer i skärmen.
Genom att vinkla skärmen en aning nedåt undvek man reflexerna från takarmaturerna och (det omedvetna) problemet var löst.
Som jag sagt och skrivit förr - att vara omedveten är inte detsamma som att vara opåverkad.

Jag kan tillägga att jag har en analog klocka på armen och en digital i telefonen utan att det stör mig.
Ska jag se vad 20 minuter innebär eller se hur mycket tid jag har kvar så tittar jag helst på den analoga .
Ska jag stämma av med tiderna i en tabell eller se när ett tv-program börjar så är den digitala bättre.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-29 22:21
mcregor (ej verifierad)

Gissar att Raphael relaterar till den C3 Picasso som som jag vill minnas att han äger. Och i detta fall måste jag hålla med för även jag tycker att hastighetsmätaren i den bilen fungerar ypperligt. Men alla digitala hastighetsmätare fungerar inte lika bra som den i Picasson men det blir förhoppningsvis bättre och bättre.

#a • Uppdaterat: 2013-05-29 22:37
Raphael

Roy jag ser inte fördelen med vinkeln när man växlar mellan olika bilar där rakt upp kan betyda 100, 110 eller 120 eller t o m 130 beroende på vilken bil man kör... Eller 90. Men med en stor digital mätare, det är otvetydigt! :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.