De är dyra, de går inte att köra långt men de tros vara framtiden. Är det vettigt att satsa sina pengar på en elbil i dag? Vi har testat BMW i3, Nissan Leaf och VW e-Up.
Klicka på videofönstret ovan för att se filmen från testet av Volkswagen e-Up.
Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 1/2014 som utkommer den 21 januari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.
I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.
Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen e-Up?
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Har kört både Leaf och E-Up och gillar den sistnämnda den skarpt - det är väl närmast priset som gör att man t v avhåller sig. Sen är ju E-Up inte sämre än t ex i3 eller Leaf att "hushålla med elen" som jag nog tycker att Marianne snarare kunnat ha som en generell kommentar för dessa testade elbilar. Och visst är det en brist att många gånger bara kunna åka 8--12 mil vintertid när fabrikanten lovar 16 mils räckvidd. Fast å andra sidan - hur bra stämmer den verkliga förbrukningen med fabrikantens uppgifter i våra konventionellt drivna bilar...
Dessutom var det Leaf som de facto "hushållade" allra sämst med elen och i3 och E-Up var identiska. Fast "hushålla" - det beror ju väldigt mycket på chaufförens egen högersko.
Men visst - en konventionell bil är enkel att tanka upp även om förbrukningen inte alls stämmer med fabrikantens uppgifter så på det sättet är problemet lätt, men dyrt, löst för våra fossildrivna bilar.
Men f ö håller jag med Marianne om att det är en rolig bil att köra - och tyst. Faktiskt tystast i detta gäng vilket var lite förvånande när den var särklassigt billigast och i praktiken inte speciellt mycket mindre utrymmesmässigt än i3 som i testat utförande kostade 537.600 kr jämfört med 269.500 kr för E-Up och 369.090 kr för Leaf. Ja - sen avgår statens bidrag med 40.000 kr men det gäller ju alla. Och visst går det att få en billigare i3 men jag tvivlar på att BMW kommer att sälja speciellt många i inropar-utförandet.
Nu har ju bilarna de däck dom har och E-Up har ju både bredare och lägre profil på sina jämfört med i3 så det är nog bara att acceptera. Och även jag upplevde E-Up som ovanligt tystgående, i vart fall för en småbil, så nåt ligger det säkert i detta.
Tesla Model S med största batteriet är givetvis ett "säkrare" alternativ när det gäller maximal räckvidd men jag tvivlar på att en bil för ca: 800.000 kr är ett seriöst alternativ för varken dig eller mig Leifer..:) I alla fall inte för mig.
Och jag betalar inte heller 100.000--250.000 kr mera för LED-ljus om bilen f ö är OK - och det tvivlar jag faktiskt på att du också skulle göra Leifer. Man kan ju alltid önska men när man själv skall handla så kommer ofta verkligheten ikapp en...
Sällan har man hört någon som verkat så tydligt direkt rädd för att våga säga något kritiskt om allas "älsklingsbil".
Låter som någon som tvingas säga något under pistolhot.
Vilken sjuk bransch bilvärlden är.
Eftersom andra fortsätter att tjata om att BMW i3 "bara" kostar 340.000 kr så fortsätter jag också att säga att det är att lura sig själv. Skulle vara intressant att veta vad snittpriset på en i3 kommer att vara men jag är rätt säker på att det kommer att överstiga i alla fall 400.000 kr - och jag skulle inte vara överraskad om det närmar sig 450.000 kr. Rätt stor skillnad alltså till inroparpriset 340.000 kr. Det kan säkert ändå vara "billigt" sett till en del dyra konstruktionslösningar men det är inte billigt i gängse betydelse. Eftersom det trots allt är en småbil så är inte jämförelsen med E-Up så främmande som man kanske kan tro och när E-Up kostar ca: 270.000 kr och det i stort sett inte finns några tillval så är faktiskt hoppet till 400.000 kr (minst skulle jag tro) rätt stort.
Man får ungefär samma utrymmen (Up är utrymmeseffektiv) och ungefär samma el-räckvidd, ett bättre insteg i baksätet i E-Up men man får utan tvekan bättre accelerationsprestanda och inte minst mera status med en i3. Så valet är lyckligtvis fritt...:)
Jag tycker att det här är tre skitbilar som ViB testat och försöker få en mängd synpunkter på från tyckare som, med några undantag, varken provkört eller ens suttit i dem.
Alla vet ju att det här bara är exempel på en marknadsföring som syftar till att lyfta fram det ordinarie tillverkningsprogrammet, även om det tydligen finns några som blundar och vägrar inse verkligheten.
Alla biltillverkare ska vara miljöinriktade och ve den som försöker tillverka något som kunden vill ha utan att samtidigt presentera något kunden inte vill ha men som kunden ska ha.
Eldrivna bilar har sedan mer än hundra år tillbaka ansetts vara de ultimata
bilarna, från början absolut inte av miljöskäl, de tankarna fanns inte, utan för att de var enkla att starta och köra och krävde mindre "åtgärd före körning- efter körning!".
De blev utkonkurrerade av konventionella bilar då och de har inte en chans i dag.
Det finns ingen av dessa provade xelbilar som kan matcha milkostnaden totalt, jämfört med en motsvarande konventionell bil!
Och är inte det, det som är det viktigaste för oss bilkonsumenter?
Att klaga på bilen (e-Up) p.g.a. att den saknar LED-ljus är väl sådär begåvat. Dagtid är väl LED DRL aktiva. Mörka tider är halogenljus aktiva - 55W x 2 = 110 W. Elmotorn är på 60 kW. Förstår man inte skillnaden så blir "deal breaker" lätt komiskt.
Sen skriver leifer: "Pi, att den var tystast kanske beror på däcken?" Ja, det var ju ännu mer kul. För inte kan det vara så att bilen i sig är tyst, eller hur? En eldriven VW kan ju per princip inte vara tyst eftersom det är en VW. Kan man dra en annan slutsats? Inte jag i alla fall..
Marianne Sterner säger att man KANSKE kommer 10- 12 mil på en laddning.
Hur långt är det ?
Halvljusen är inte på hela tiden bilen är igång leifer.
LED DRL syns på bilden i artikeln, de är tända under dagen.
Jes, visst tappat LED också ljusstyrka, men inte jämförelsevis lika snabbt som något annat. Under en bils livslängd kan LED kanske komma ner i 80% innan bilen skrotas. Xenon tappar 50% på runt 2000 timmar och slits mer ju oftare de tänds.
Jag håller med leifer om att LED är det bästa vi har idag. Dess enda nackdel är nog att de knappt blir varma så snön smälter inte bort på lyktorna av sig själv.
Personangrepp? Undrar var leifer läser in detta i mitt inlägg.
leifer blir sen förvånad över att LED DRL finns och är lagliga. Jag möter dagligen massor (säkert närmare hälften av alla) med bilar med LED DRL.
F.ö. har ju även leifers Prius -10 LED DRL. Märkligt att han inte känner till sin bils funktioner: http://www.blocket.se/stockholm/Toyota_Prius_1_8_HSD_Navi__Parkassistant_8990_51646892.htm?ca=15&w=3
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.