Nästa artikel
Sommartest: Hyundai i40 kommer långt
Långtest

Sommartest: Hyundai i40 kommer långt

Publicerad 8 augusti 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Semestertestet avslöjade de goda och dåliga sidorna med Hyundai i40. Den är bekväm, men har krångliga lastbågar.

Hyundai i40 åker vi gärna långt med. Den har stora, rejäla framstolar som är sköna att sitta i många timmar. Passagerare i baksätet häpnar över hur mycket plats det finns. Men glädjen grumlas strax, för de ser inte så bra ut. Dörrsidorna är höga och man sitter ganska djupt.

I40 finns att köpa med ett stort glastak och det är nog en bra investering om man ofta kör med passagerare bak. Men det saknas alltså på vår bil. Däremot har den mycket annan utrustning. Farthållare, kylt handskfack, elmanövrerad förarstol, parkeringsvarnare och regnsensor gör vår i40 bekväm.

Både bak och fram finns stora fack, så det är lätt att hålla ordning i bilen. Kupén är också relativt lätt att städa, men i lastutrymmet fastnar skräpet i den billiga mattan.

I stora i40 får familjens bagage plats utan problem men lastutrymmet är inte särskilt smart inrett. Det påminner om ett lego med en massa olika delar som ska sättas fast och passas in: två kassetter med lastgardin och skyddsnät och en mängd luckor som döljer fack under golvet.

136-hästarsdieseln är miljöklassad och ska, enligt fabrikanten, kunna gå på 0,45 l/mil. Det innebär att bilen kommer över 150 mil mellan tankningarna! Riktigt så snål har den hittills inte varit, men vi är ändå sällsynta mackbesökare.

Motorn kan vara lite tjurig och tjuvstannar ibland med en dov smäll. Väl uppe i fart orkar den däremot fint, men den behöver varvas för att ge sitt bästa.

Det är vilsamt att köra i40. Den går lugnt och spårsäkert, fast det kan dåna rätt hårt om däcken där asfalten är grov. På kurviga landsvägar är den underhållande med sin starka motor, lättväxlade låda och precisa styrning.

Ett halvt ton last är tillåtet att stuva in i Hyundai i40. Men om bilen är tungt lastad ska man ta det lugnt. I väjningsprovet brast plötsligt bakvagnen ut i en våldsam sladd som inte ESP-systemet hann få bukt med.

Plus: Långt mellan tankningarna, bekväma stolar, stora utrymmen, välutrustad.
Minus: Lösa delar i bagaget, djupt baksäte, krångliga lastbågar (48 delar).

Läs hela sommartestet med våra fem långtestbilar i Vi Bilägare 10/2012. Ute nu i butik.

Diskutera: Vad tycker du om Hyundai i40 på sommaren?

Långtest

Vi Bilägare köper in fem nya bilar per år. Dessa körs 4 000 mil under ett år. Särskilt intressanta modeller behåller vi längre. I dagsläget äger vi 13 långtestbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2012-08-08 16:12
Tysken nr1

Kör du frugans bil som din jobb bil "shogun"....hur var det nu igen, med alla dina andra bilar som du har i arbetet...ibland är det inte lätt att hålla isär fantasi o veklighet. ;-)

#9 • Uppdaterat: 2012-08-08 16:34
Thommys

Det som är modigt är inte att köpa en Hyundai med tanke på andrahandsvärdet, utan det är att köpa en bil med mycket utrustning. Där ligger den mesta av förlusten oavsett märke. Men vad gör man inte om man vill ha utrustningen. Synd bara att de som köper bilarna begagnade inte tycker samma sak om utrustning. Det tar så många år innan gemene man lär sig vad som finns i utrustningsväg och lär sig uppskatta den.

Själv är jag en som älskar allt nytt som kommer och gärna provar. Regnsensorn var en sådan sak jag köpte till och provade för nu 11 år sedan i en Mercedes C 200 CDI, och först nu börjar gemene man veta vad det är och hur bra den är. Själv önskar jag att folk snarast ska få upp ögonen för bakkameran. Det är ingen ny unik uppfinning, men den är alldeles för bra för att inte den ska bli var mans sak.

Adaptiv farthållare är en annan bra sak, men rätt dyr fortfarande. Helljus-assistent är också bra, men den behöver finslipas. Den klarar inte att blända av för lastbilar tillräckligt bra vid backkrön. De små lamporna på lastbilarnas tak räcker inte till för att ljuset ska blända av. Där emot, bilar som ligger framför missar den aldrig. Det klarar den suveränt, trotts att de inte lyser så starkt heller.

#a • Uppdaterat: 2012-08-08 17:40
hultarn

Intressant diskussion om priset här.

Förr, när Skoda, Kia, Hyundai och liknande, var rena lågprisvarianter som ibland var baserade på gamla utgångna modeller av större fabrikat, då var de billiga.

Men, idag är ju de fabrikaten i allra högsta grad lika moderna som "vanliga" bilar, och kan ju därför prissättas därefter. Jag tror inte att kvaliteten är sämre på dem än någon annan idag.

Däremot så får man ju aldrig tillbaka vad extrautrustning och paket kostar, så oavsett fabrikat kommer bilen att sjunka extra mycket. Särskilt gäller det förstås lyxigare stora bilar. Där gör man klipp på en 2-3 år gammal bil!

Med det i tanke skulle man ju bara köpa basmodeller, men hur kul är det? Man vill ju trivas i bilen, ha mer kraft, ha smarta funktioner som hjälper till i vardagen.

Det finns förstås vissa bilar med kalaspaket till kalaspris, ofta på bilar som börjar närma sig generationsbyte. Fast, de kommer ju sjunka ändå, för de är av "gamla modellen" när man sedan byter in dem...

Sensus: bilar kostar.....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.