Nästa artikel
Bilfrågan: Borde inte kopplingen hålla längre?
Bilfrågan

Bilfrågan: Borde inte kopplingen hålla längre?

Publicerad 29 juni 2011 (uppdaterad 29 juni 2011)
"Vår nya Volvo V50 han köras 7 400 mil innan kopplingen havererade. Är det verkligen normalt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vår fabriksnya Volvo V50 -06 hann köras 7 400 mil innan kopplingen havererade i mars 2011. Enligt Bilbolaget i Sundsvall, där bilen köptes och servats enligt serviceschema, är det inte onormalt att kopplingar havererar efter så kort körsträcka. Vi menar att den dubbla körsträckan är mer normal.

Bilen har ingen dragkrok och har aldrig bogserat annat fordon. En skadeinspektör från Volvia besiktigade kopplingen och konstaterade att det är klent gods i kopplingarna nu för tiden.

Någon förlängd garanti eller goodwill var det aldrig frågan om från Bilbolagets sida. Kopplingsbytet kostade oss 10 200 kronor. Är detta verkligen vad man måste förvänta sig av en Volvo nu för tiden?

Siv Johansson

SVAR:
Koppling är precis som bromsbelägg betraktade som förbrukningsvara av biltillverkarna.  Erfarenheten säger dock att ett en koppling ofta varar bilen ut om den används på rätt sätt.

I Bilfrågan har vi bara enstaka frågor om just kopplingshaverier. För att öka livslängden hos en koppling är det viktigt att inte belasta den för hårt och skona urtrampninglagret genom att undvika stillastående med nedtryckt kopplingspedal.

Att ett kopplingsbyte blir så dyrt beror till viss del på de tvärställda motorerna där det är mer komplicerat att sära motor och växellåda än på exempelvis en längsmonterad motor som driver bakhjulen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-06-29 15:35
Kalas (ej verifierad)

Jag måste säga att det finns de som raljerar över andras åsikter. Igen! Jag behöver väl inte nämna vem det är men kan svara att ja, det är år 2011. Ja det finns manuell eller automatiskt växellåda och slutligen: Ja det finns fler bilmärken än ett enda eller.... Annars handlar väl denn tråd om MANUELLA växellådor och dess transmission där jag tror mig veta att kopplingen fungerar väl så länge som man behandlar den som den behandlas bör. Förövrigt tror jag liksom flera andra här att den manuella lådans fördel är "billiga" kopplingsbyten versus automatlådans bekvämlighet med dyra reparationer där man själv, än så länge, kan välja att köra aktivt med en manuell låda eller glida fram med en automat. Valet är ditt!

#9 • Uppdaterat: 2011-06-29 18:47
hultarn

Jag kan mycket väl tänka mig att kopplingen, såväl som allt annat idag, är noga uträknat för att spara pengar och gods. Ibland resulterar sånt i dyra kostnader för kunden.
Byta hjullager efter 3000 mil, renovera framvagnar efter 7000 mil är ju inga obekanta saker...

Så, vi kunder får surt betala för tillverkarnas besparingsiver.

Sen, just på grund av optimeringen, så tål ju inte grejorna någon udda behandling, det finns ingen "reserv" att ta av. Det går helt enkelt sönder i förtid. Grejorna är mer ömtåliga.

Tillägg: Om man vill växla själv eller inte, är upp till ägare och bil. Jag har automat i min bruksbil, den är uppe på 21000 mil och går perfekt. Det är min 6:e bil med automat, och jag har aldrig reparerat någon.
Mjuk ryckfri körning, bra när man drar släp, särskilt hästsläp, och den sparar bensin! (jodå, bilen går snålare med automat än manuell pga högre högsta växel)

Å andra sidan skulle jag aldrig tänka mig automat i min MI16... där är det ju kul att dra på växlarna.

#a • Uppdaterat: 2011-06-29 18:53
Erik N

På gamla Volvo-modeller (240 / 740 / 940) så höll kopplingarna i en evighet! Min gamla Saab 9-3 med 12 000 mil på mätaren har fortfarande en helt felfri koppling, trots endast stadskörning...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.