Nästa artikel
Bilfrågan:<br> Hur fungerar tillsatsvärmaren?
Bilfrågan

Bilfrågan:<br> Hur fungerar tillsatsvärmaren?

Publicerad 28 april 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Enligt instruktionsboken ska det finnas en elektrisk tillsatsvärme men det framgår inte hur denna ska manövreras. Vet ni något om dess funktion?" Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Läste Tord Sjödins insändare i nr 16/09 om värmen i nyare dieselbilar.

Jag har nu kört 3 300 helt problemfria mil med min Vectra 1,9 diesel som delar motor med bland andra Saab 9-3.

Men vid resor till Åre förra vintern i 15-20 minusgrader uppnådde inte bilen normal driftstemperatur, vilket var normalt enligt återförsäljaren.

Visst måste detta påverka såväl bränsleförbrukning som motorslitage negativt?

Enligt instruktionsboken ska det finnas en elektrisk tillsatsvärme men det framgår inte hur denna ska manövreras. Vet ni något om dess funktion?

Nöjd Opelägare

SVAR:
I bilen finns en så kallad Quick heat för att påskynda uppvärmning och komplettera värmen.

Den är helautomatisk och kopplas in vid en viss temperatur.

En smärre minskning av kylvätsketemperaturen är inte av avgörande betydelse men om den blir för stor bör du låta undersöka termostatens funktion.

En direkt jämförelse med Saab 9-3 kan inte göras då denna är utrustad med dieseldriven tillsatsvärmare som startar så fort kylvätsketemperaturen understiger 75° eller utomhustemperaturen 8°.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (6)
#7 • Uppdaterat: 2010-05-10 12:54
Coma (ej verifierad)

Den elektriska "tillsatsvärmaren" är en elslinga i kupefläkthuset. Den värmer bara luften i kupén, inte motorn. Mao ett helt värdelöst system.

#8 • Uppdaterat: 2014-07-12 12:19
Mekanik

Selv om kjølevæsketemperaturen synker til 60 grader er sylindertemperaturen vesentlig høyere. Jeg er bilmekaniker i innlandet i Norge på 20 året, her er temperaturer på -20-30C vanlig i vinterhalvåret, men jeg har aldri sett en motor som har vært utslitt i sylindrene selv etter 3-400 000 km. Husk at kjølevannet går gjennom radiatoren som utsettes for fartsvind i tilegg. Det er temperaturen på den som måles, ikke sylindertemperaturen.

#9 • Uppdaterat: 2019-03-14 11:56
snabb95

Svårt att förstå Norska. Men Mekanik skriver att temperaturmätaren visar temperaturen i kylaren. Helt fel! Där är temperaturen under noll grader C när det är kallt ute. 60 graders kylvattentemperatur är givetvis för lite och inte bra under en längre tid. Framgår även av Bengt Diedens svar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.