Nästa artikel
Tesla bygger superladdare i Sverige
Nyheter

Tesla bygger superladdare i Sverige

Publicerad 23 januari 2014 (uppdaterad 27 januari 2014)
Amerikanska elbilsmärket Tesla utökar nätet med snabba laddstationer. I sommar öppnar den första snabbladdaren i Sverige.

Tesla är i full färd med att bygga ett nätverk av laddstationer, så kallade ”Superchargers”, i Europa. Vid stationerna kan den som äger en Tesla ladda bilens batterier till hälften på 20 minuter för att få drygt 20 mils extra räckvidd – helt gratis.

Till en början fanns ”elmackarna” endast i Kalifornien, där Tesla har sitt huvudkontor, men i fjol kom de första stationerna till Europa. Norge, som subventionerar elbilar kraftigt, stod först på tur och i dag finns sex stationer i vårt västra grannland.

Nu utökas nätverket med ytterligare åtta snabbladdare, fyra i Tyskland, två i Nederländerna, en i Österrike, och en i Schweiz. Men expansionen stannar inte där, senare i år planerar Tesla att öppna flera ”superladdare” i Sverige.

– Vi kommer definitivt till Sverige och jag tror att det blir i sommar, säger Esben Pedersen, kommunikationschef vid Tesla Motors Scandinavia, till Vi Bilägare.

Planen går ut på att bygga laddstationer så att Tesla-ägare ska kunna åka mellan till exempel Stockholm och Oslo och längs vägen ha möjligheten att snabbladda batteriet.

Under 2013 registrerades endast 16 Tesla i Sverige. Bilen som finns till salu heter Model S och det handlar om en eldriven sportvagn som har en räckvidd på 50 mil i sitt mest batteritäta utförande. Toppmodellen Model S P85 kostar från 837 500 kronor. Lite billigare är instegsmodellen Model S 60 som går på 627 000 kronor.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att fem Tesla Model S registrerades under 2013. Rätt siffra är 16.

Diskutera: Vad tycker du om Teslas laddstationer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-23 15:51
Swemba

Hur många snabbladdare får Sverige? Det finns runt 3000 bensinmackar i Sverige ...

Den praktiska nyttan med dessa snabbladdare är rejält överdriven. Man kan möjligen se dem som någon slags nödladdare om man har turen att passera en plats som har den. I LA är dessa laddare konstant upptagna, så de är inte ofta man laddar där. Den huvudsakliga laddningen sker hemma och på kontoret, med lite sporadisk påfyllning vid de parkeringsplatser och garage som har gratis laddning.

Hemma i Sverige lär laddningen i princip uteslutande ske i hemmet varför en investering i kraftfull laddning måste tas med i kalkylen - och man är fortfarande i praktiken begränsad till den räckvidd som nattens laddning erbjuder.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-23 16:45
caterpillar950

80 av procent 85kwh på 40 minuter =68kwh / 2kwh/mil dvs man tar sig 34 mil till om man har fikat/lunchat etc.
Ser man på teslas karta angående förväntade laddstationer i sverige vid slutet av 2014, så ser man att dom blir till en service för norrmännen så att dom kan åka runt i sverige med alla sina teslor.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-23 18:02
Klarsyn

Så länge laddningen tar mer än fem minuter och batterierna väger omkring femhundra kilo så är bilen i det närmaste obrukbar till annat än stadskörning.

#4 • Uppdaterat: 2014-01-23 20:13
Swemba

@leifer, Känns det bra att behöva planera din "långresa" efter var Tesla har sina fyra (eller hur många det nu blir) snabbladdare?

#5 • Uppdaterat: 2014-01-23 20:32
MrR36

Nej tack!! Det ska ryka från en bil!

#6 • Uppdaterat: 2014-01-23 22:27
keoh

Etanol mer miljövänligt än el så länge man inte har någon bra källa att ta fram el ur.

#7 • Uppdaterat: 2014-01-23 22:49
PREVIA

Marginalerna har varit små för Tesla som själva säger att 2008 var det Daimler som räddade företaget när man genom ett lån från ett rikt arabland lyckades hålla företaget på fötter. Sedan valde Toyota 2010 att gå in med pengar i företaget.

#8 • Uppdaterat: 2014-01-23 23:47
Teslaförare

Verkligen kul att Superchargers kommer nu! En karta i artikeln vore väl inte fel: http://www.teslamotors.com/sv_SE/supercharger

Jag har kört Model S i USA sedan i somras. Bilen har överträffat förväntningarna på alla plan och jag har testat SuperChargers ett par ggr, funkar kanon. Men det var otroligt vad mycket nejsägare och pessimister det fanns i kommentarerna här i vib :-) Är ni inte glada att det kommer ny teknik till lilla Sverige??

#9 • Uppdaterat: 2014-01-24 06:26
Pi

Teslaförare - kan inte annat än hålla med dig. Det är tydligen väldigt lätt för många att vara kritisk till ny och mera miljövänlig teknik medan man sväljer nackdelarna med fossildrivna bilar med hull och hår. Sanningen är nog att vi får vänja oss med flera olika "drivmedel" i framtiden och att målet borde vara att fasa ut så mycket som möjligt av de fossila drivmedlen. Sen fungerar kanske inte alla alternativa drivmedel för alla enskilda individers transportbehov eller för vissa fordonstyper men det får vi nog också acceptera - i alla fall kortsiktigt.

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Jag tror att mycket av skepticismen mot Tesla beror på att det är just Tesla.
Om bilen hade varit tillverkad av Audi, MB eller Toyota så skulle det nog låtit lite annorlunda, förutom det vanliga Tyskland vs Japantugget då :-)

Att bilen till råga på allt är amerikansk gör det hela inte lättare att smälta för somliga, alla som vet något om bilar vet ju att spjutspetsteknologi inom bilindustri absolut inte kommer från det skräniga landet i väst.
Dom kan hålla sig till sina pickuper och lämna ny avancerad bilteknologi till oss europeer, och då helst tyskar ;-)

Att ett relativt nystartat företag har likviditetsproblem är inget nytt och i det här fallet så tror jag inte det i förlängningen kommer att ställa till problem för Tesla, de ligger rätt i tiden med en bra och uppmärksammad produkt så finansiärer kommer inte att saknas.

De har ju ändå lyckats med konststycket att få den så förlöjligade elbilen att plötsligt verka sexig, bara en sån sak...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.