Nästa år utmanas Bilprovningen på allvar. Två tredjedelar av AB Svensk Bilprovning – som ägs till 52 procent av staten – ska säljas till högstbjudande.
Beslutet kommer formellt att fattas vid en bolagsstämma i slutet av januari. Bilprovningen räknar med att hitta en köpare under andra kvartalet 2012.
Försäljningen innebär att Bilprovningen styckas i tre likvärdiga delar: en rikstäckande, en nordöstlig och en för sydvästra Sverige. Både den nordöstra och sydvästra gruppen går till försäljning.
– Delarna kommer att säljas till två olika köpare, säger Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet.
Bilprovningen behåller en tredjedel av besiktningsstationerna och kan därmed värna om tillgängligheten i glesbygd och skapa förutsättningar för en fungerande marknad, enligt Erik Thedéen. Magnus Ehrenstråhle är vd på Bilprovningen:
– För våra kunder innebär det här bättre tillgänglighet i både land och rum. Dessutom kommer kvaliteten på serviceerbjudanden att förbättras. Man kommer att utveckla nya tjänster, till exempel olika diagnostjänster som inte ingår i kontrollbesiktningen, säger han och påpekar att alla företag mår bra av konkurrens.
Bilprovningen har i dag en ohotad ställning på besiktningsmarknaden. Endast 25 privata stationer har öppnats sedan monopolet på fordonsbesiktningar skrotades sommaren 2010.
– När man gjorde den här avregleringen var syftet att det skulle bli en fungerande marknad. Så har det inte blivit, säger Magnus Ehrenstråhle.
Ser du några farhågor med beslutet?
– Nej, egentligen inte. Vad tänker du på då?
Prishöjningar?
– Det tror jag inte. Jag tror att vi får differentierade priser när den här marknaden har utvecklats, att man får betala mer om man till exempel vill besiktiga sin bil under helgen.
Kommer priset att höjas för en vanlig besiktning en vardag?
– Det beror på hur marknaden utvecklas. I dagsläget ser vi inget behov av det.
Erik Thedéen på finansdepartementet spår även han att tillgängligheten och utbudet av tjänster kommer att förbättras. Inte heller han tror på prishöjningar.
– Men det är ingenting vi kan garantera, säger han.
Diskutera: Vad tycker du om regeringens beslut?
Relaterade dokument
Länkar
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Jag anser att det är åt helv**e med denna utförseljning av allas gemensamma egendom. Borjarbrackorna har definitivt gått för långt i sin iver att privatisera allt och alla! Denna statliga egendom ger ju staten dvs vi alla en årlig inkomst till statskassan som sen kan användas till vår gemensamma sjukvård, polis, skola mm. Låt oss byta regering. Fort!
Nej men så bra med en privatisering! Nu kommer det att bli lika bra som med Telia-aktien, avregleringen av elmarknaden och Carema! Hurra och tjoho!
Är det litet och snabbt krut i oppositionen (som har majoritet) - se omedelbart till att beslutet rivs upp.
När det gäller att sälja ut gemensamma tillgångar (för oss alla) då är regeringen väldigt aktiv och snabba att fatta beslut (jämför med SAAB som efter 2 år inte lyckats få någon som helst hjälp från ovan = regeringen).
BU regeringen och GM (Gamla Mesar).
Nu tycker jag det är hög tid att staten säljer ut rättsväsendet också! Det är ju alldeles åt fanders att staten ska syssla med rättsskipning och straffutövande, sådant sköts bäst av de fria marknadskrafterna.
"och påpekar att alla företag mår bra av konkurrens."
uttalade som sparkar in öppna dörrar!
Tror fan att företagen mår bra ( Carema, Eon, m.fl.) Fråga i stället hur kunderna patienterna mår!
Är det något som ska säljas så är det regeringen. De behöver visst något i nordkorea nu.
Riv OMEDELBART upp detta IDIOTBESLUT samtidigt som den helt vansinniga uppdelningen av elområden!!!!!!!!!!!!!!
Alltid lika uppfriskande med så kloka och politiska kommentarer!
Är rätt överaskad över att folk är överaskade, det kan ju inte komma som någon direkt chock efter att monopolet försvann och nya aktörer tar sig in på marknaden.
Om man skall tolka många av insändarna här så är det märkligt att det bara är statligt ägande som inte mår bra av konkurrens. I den privata sektorn förespråkar man dock så hög konkurrens som möjligt.
Nu är det öppet för fler riskkapitalbolag som vill in och hugga för sig, att man inte lär sig av misstagen, varifrån ska skattepengarna komma i framtiden när allt säljs ut till företag som inte vill betala någon skatt? Nu kan man bara hoppas på en privatisering av regeringen, så att man slipper betala för dessa stollar.
Att priset inte skulle öka tror jag är en utopi. Om Bilprovningen fortsatt skall ansvara för stationer i glesbygd med en tredjedel mindre stationer i storstadsregionerna (jag utgår helt kallt ifrån att det inte kommer att bli stationen i Dorotea som står först på försäljningslistan) så skall dessa stationer bäras av en tredjedel färre välbesökta stationer, ergo, prishöjning hos Bilprovningen som av naturliga skäl inte kan ha differentierade avgifter. De privata stationerna kommer ju inte att vara billigare än Bilprovningen mer än ytterst marginellt.
Så slutsatsen är att vi betalar mera för samma tjänst. Tack tack för det, men vi har ju fått ett jobbskatteavdrag så det är ju inga problem. Eller rättare sagt, problemet är att det skall räcka till en massa andra pålagor som inte kommer staten tillhanda utan bara vissa "Intressegrupper"
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.