Nästa artikel
Nya Qoros presenterar sina tre bilar
Nyheter

Nya Qoros presenterar sina tre bilar

Publicerad 15 februari 2013 (uppdaterad 18 februari 2013)
Den kinesiska tillverkaren Qoros släpper nu mer fakta som sin sedan. Dessutom får vi se två koncept – en kombi och en crossover.

Sedanen som tidigare var känd som GQ3 har nu plötsligt fått sitt namn ändrat till 3, kort och gott. När det nya kinesisk-israeliska bilmärket ska lanseras i Europa under slutet av året så är det denna produktionsklara bil som kommer att vara först ut.

Med till bilsalongen i Genève nästa månad kommer Qoros dock också att ta med sig två konceptbilar som förhandsvisar vad tillverkaren ska erbjuda efter sedanens lansering. Dessa två koncept, som heter Estate och Cross Hybrid, har vi tidigare fått se en liten skymt av i en teaserbild, men nu syns de desto bättre.

Qoros har nu nämligen släppt ett flertal bilder, och tekniska specifikationer för bilmodellerna.

Den 461,5 cm långa och 184 cm breda sedanen kommer att lanseras med en 4-cylindrig 1,6-liters bensinmotor som utvecklar 126 hk. Vill man ha mer effekt så finns en turboladdad variant av samma motor med 156 hk. Båda är kopplade till en 6-växlad manuell låda som standard men en automatväxlad dubbelkopplingslåda finns som tillval. Start- och stoppsystem är också tillval. En 3-cylindrig 1,2-liters bensinturbo håller också på att utvecklas, men inga dieslar verkar komma på fråga.

Kombiversionen är än så länge endast ett koncept men den förhandsvisar som sagt en kommande modell, som bygger på samma teknik som sedanen. Med baksätena nedfällda bildas en plan lastyta i bilen.

Qoros 3 Cross Hybrid är som namnet antyder en crossover – och en hybrid. Innanför denna något högre konceptbils halvkombikaross gömmer sig en bensindriven 3-cylindrig 1,2-litersmotor med turboladdning som arbetar ihop med två elmotorer, en i fronten och en placerad baktill i bilen. Vid vissa tillfällen är Cross Hybrid fyrhjulsdriven.

Den nya tillverkaren satsar på att hålla europeisk standard när det gäller kvalitetskänsla och säkerhet. Man hoppas kunna nå högsta betyg i krocktester och när det gäller interiörerna ska materialen hålla en hög kvalitet och ett infotainmentsystem med en 8-tumsskärm är standard.

Bilarna ska byggas i Changshu i Kina och det rör sig om 150 000 enheter årligen till en början. Men möjligheten finns för att kunna öka till 450 000 bilar per år.

Se bilder på Qoros 3 Sedan, Qoros 3 Hybrid Concept och Qoros 3 Estate Concept i galleriet till höger.

Diskutera: Vad tycker du om Qoros?

Relaterade bildspel

Skattetapp i Norge

Som en effekt av bland annat momsbefriade elbilar har norska statens intäkter från engångsavgifter och moms på bilar minskat med 40 procent sedan 2005. 

Under 2019 var 42 procent av alla sålda elbilar i landet eldrivna. Totalt rullar över 250 000 elbilar på Norges vägar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-15 16:35
Hackenbush

Nä denna går fetbort för mig. Alldeles för höga plåtsidor och små fönster men inredningen ser fin ut.

#2 • Uppdaterat: 2013-02-15 16:52
Leif Larsson (ej verifierad)

Märket ,Qoros, kommer troligen att bli lika populärt som SydKoreas, Kia, i Sverige.
( en vild gissning bara)

#3 • Uppdaterat: 2013-02-15 17:05
saabnisse

Under förutsättning att den får bra betyg i krockproven, att den håller acceptabel kvalite', att den har tillräckligt goda köregenskaper tror jag på den.
Man kan ju jämföra med mobiler, hur många tillverkas utanför Kina?
Men så var det ju det här med reservdelar förstås.....

#4 • Uppdaterat: 2013-02-15 17:21
V8-Power

Ha ha, den är ju ljusår bättre än Toyota i inredningen, Kineserna får hjälpa Toyota snart, så ska det se ut.

Förresten är det inte ett gäng gamla Saab-ingenjörer inblandade i detta projektet?

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Man ser spår av lite olika bilar typ Honda CRV, Renault Megane, VW Golf, Dacia osv. typiskt asiatiskt med andra ord, men inte helt oävet.
Inredningen ser rätt elegant ut, där slår den flera av dagens japanare och koreaner på fingrarna...

#6 • Uppdaterat: 2013-02-15 19:02
S Wonder

Verkligen snygga bilar både ut- och invändigt tycker jag. Ska bli intressant att se dem i verkligheten när de kommer ut på marknaden.

#7 • Uppdaterat: 2013-02-15 20:12
IngoS

"Asiater kopierar europeiska bilar". Sanningen är att det är samma stjärndesigners som roterar runt i hela världen. De fångar upp trender och idéer från varandra. Sen är det en annan sak vad som släpps fram i slutändan. Kias chefsdesigner kommer t. ex. från Volkswagen. Den här bilen har kallats för "Skodadödaren". Den är ingen Daciadödare. Den kommer nog att pressa ned marginalerna i Europa då den sannolikt kommer att konkurrera med utrustningsnivå lika mycket som pris. Det vore mot naturlagarna om den inte får en del fel från början, men efter något år så blir den väl bättre. Tekniken är ju inköpt och säkert inget fel på. Frågan är om de har tänkt på rostskydd och sådant, som ju varit rätt bedrövlig på östasiaterna när de introducerades.

#8 • Uppdaterat: 2013-02-16 00:49
Roy J

Trender är trender, så det är meningslöst att påstå att någon koiperat någon annan, men ibland kan man ändå se nationella särdrag.
Om man bortser från märkesemblem och liknande, så hade jag nog placerat detta som en fransk bil.
Inredningen är mycket tilltalande.

Är bara kvaliteten tillräcklig och priset rätt, så visst!

#9 • Uppdaterat: 2013-02-16 04:33
Peter i Sydney

Ser klart bättre ut än de övriga kineserna på marknaden. Men finns det plats för ytterligare ett bilmärke på marknaden? Både Chery och Geely säljer otroligt dåligt trots mycket utrustning och förbluffande låga priser. Chery har åter igen sänkt prisena och man kan nu köpa en fabriksny J1 för under 10000 dollar (SEK 69000:-) inklusive läderklädsel. Ändå är det ingen som köper.

#a • Uppdaterat: 2013-02-16 06:22
Peter i Sydney

Det nyaste kinesiska bilen i Australien, Foton Tunland, lyckades inte registrera en enda ny bil i januari!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.