Nästa artikel
Polisen blir hårdare mot fortkörare
Nyheter

Polisen blir hårdare mot fortkörare

Publicerad 18 februari 2013 (uppdaterad 19 februari 2013)
Trafikpolisen släpper förbi alldeles för många förare som gör små hastighetsöverträdelser på våra vägar, enligt Rikspolisstyrelsen.

Polisen ska ha marginal innan man bötfäller förare för fortkörning. Det gör att man inte ger böter till någon som kör max fem kilometer i timmen för fort. Dock släpper trafikpoliser av tradition även förbi fortkörare som överträder hastighetsgränsen med upp till tio kilometer i timmen. Det vill Rikspolisstyrelsen få ett slut på, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Bengt Svensson, kommissarie för trafikfrågor på rikspolisstyrelsen, säger till Ekot att man ofta har kunnat komma undan med att köra i 62-65 kilometer i timmen på en 50-sträcka utan att bli stoppad av kontrollerande trafikpoliser.

Trots att Rikspolisstyrelsen enligt Ekot tog ett beslut om att få ner hastigheterna i trafiken för sex år sedan så kör många fortfarande i 90 kilometer i timmen på till exempel Essingeleden i Stockholm, där gränsen är 70 kilometer i timmen.

– Kan vi få ner den här stora massan som kör sex, sju, åtta, nio kilometer för fort så sänker vi medelhastigheten. Sänker vi medelhastigheten så sjunker antalet dödade och svårt skadade, vilket är ett av våra mål att jobba med, säger Bengt Svensson till Ekot.

Diskutera: Hur ser du på att trafikpolisen blir hårdare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-18 15:41
Hackenbush

Blir de också hårdare mot dem som ligger i 60 på 80 väg och orsakar långa köer och våghalsade omkörningar?

#2 • Uppdaterat: 2013-02-18 15:51
KaptenOberkommando

Som jag har sagt tidigare: Hur länge dröjer det innan staten börjar detaljreglera sexlivet också? Mängden toapapper per person och år? Brevlådans exakta placering? Spionera och sätt dit vanligt, hårt arbetande svensson för minsta lilla "felsteg". Så underbart: Tänk att polisen ska ägna tid åt att nita folk som kör 106 km/h på en 100-väg när omkörningar trots mötande trafik står som spön i backen en bit bort, när omkörning i spärrområden florerar och avstånden till framförvarande är skrämmande korta och kan räknas i det oändliga. Och mitt i allt detta begås det samtidigt en lång rad andra, grovt kriminella brott som förstör människors liv men som det inte finns ett uns av resurser till att klara upp. Det finns ju för fan inte ens resurser till att börja nysta i de flesta brotten. Men att stå utmed vägkanten går utmärkt.

#3 • Uppdaterat: 2013-02-18 16:08
mcregor (ej verifierad)

Det är ju som vanligt ett relativt enkelt sätt för Polisen att bötfälla medborgarna. Nu har jag väl i o f s inget emot att man bötfäller de som kör för fort men jag tror att nuvarande regelverk räcker. Som Kapten säger så slarvas det något oerhört med alltför korta avstånd emellan bilarna i full fart och likaså detta med blinkersanvändning som blir allt sämre för var dag som går. DÄR borde man sätta in resurserna istället kan man tycka...
PS: Brevlådans exakta placering har nog Posten och Tidningsutbärarna redan koll på för jag fick lapp i lådan för några år sedan att den måste höjas 5 cm...:)

#4 • Uppdaterat: 2013-02-18 16:52
Draxon

Sju av tio utredningar läggs ned

Brå konstaterar att polisen i regel gör mycket åtgärder vid butiksrånen. Samtidigt läggs ändå 70 procent av utredningarna ned och i de flesta fallen finns lösa trådar som polisen skulle kunna följa upp och nå framgång.

Någon som ser en "trend"?

Man kan ju tro att de rånare som fälls fastnar i fortkörningskontroller.

#5 • Uppdaterat: 2013-02-18 17:49
mcregor (ej verifierad)

Apropå rånare och slikt folk - här har det hänt en par gånger den senaste månaden att stulna bilar med stöldgods i körts så slarvigt att dom fastnat i snön och via tips från allmänheten har Polisen faktiskt lyckats ta dessa individer. Som normal Svensson förstår man inte riktigt hur dom kan köra så slarvigt när dom rimligen inte vill väcka uppmärksamhet... Men det är väl s a s inte de vassaste knivarna i lådan...:)

#6 • Uppdaterat: 2013-02-18 18:04
ola e

Under åren 2000 - 2005 hade vi i Sverige ungefär samma medelhastighet varje år. Fr.o.m. 2006 hade den sänkts för varje år. För åren 2000 - 2005 hade vi 17166 personskadeolyckor per år. Under tiden 2006 - 2011 hade vi 17616 personskadeolyckor per år. Trots säkrare bilar och säkrare vägar. Att ingen tycker att det är konstigt bland de som tror att lägre genomsnittshastighet ger färre olyckor.

#7 • Uppdaterat: 2013-02-18 18:57
Stefan Eriksson

Håller med Kapten, jaga riktiga brottslingar i trafiken och samhället. För övrigt krävs det enorma resurser för att stoppa och bötfälla oss alla som kör upp till 10km/tim över hastighets gränsen för att hänga med i trafikrytmen och inte bli en bromskloss som orsakar mer olyckor.

#8 • Uppdaterat: 2013-02-18 21:30
FZR600R

"– Kan vi få ner den här stora massan som kör sex, sju, åtta, nio kilometer för fort så sänker vi medelhastigheten. Sänker vi medelhastigheten så sjunker antalet dödade och svårt skadade, vilket är ett av våra mål att jobba med, säger Bengt Svensson till Ekot."

Som han uttrycker det låter som om han tror att medelhastigheten i sig på något magiskt sätt styr antalet olyckor.

Om 8 av 10 kör 56 och 2 kör 70 på en femtiosträcka så är det alltså bättre att sätta åt de 8 än att låta dessa gå och sätta åt de som kör 80? Så tolkar jag hans resonemang. Rimligtvis bör det vara de 2 som kör 70 som utgör den största faran.

#9 • Uppdaterat: 2013-02-18 21:52
Roger Skagerström

Som Hackenbush skriver så borde det fasen vara straffbart att köra omotiverat långsammare än väglag och skyltning tillåter med. Man vill ändra beteenden, men det passar väl bara åt ena hållet kan jag tänka mig.

Det här med snitthastigheten tror jag är kvalitativt skitsnack. Snitthastigheten är lägre än skyltat hastighet redan nu.

#a • Uppdaterat: 2013-02-18 22:09
glamoureus

Jag kör 5000 mil om året, i Stockholm, Norrom och Söder om Stockholm, E4 ner till Småland. Jag har MÅNGA mil bakom mig efter 15 år i trafik, jag har MÅNGA fördomar om medtrafikanter som byggs ENBART på körbeteende, de stämmer i 4 av 5 fall.

Nu vill jag skriva öppet till denna "polisman" att de som kör 5-10 km för fort utanför tätort är de BÄSTA förare i trafiken, för de skapar ett "flyt" som gör att färre dårar tar risker.

Med det så menar jag att jag blir omkörd på 70 sträcka när jag håller 80, av folk som drar 100 i snöslask, dålig sikt, på landsväg men många avvaktar med att köra om när någon kör en aning snabbare.

Precis som med trafikkameror kommer man få samma beteende att folk kommer "dra på" mer när någon ligger istället 67 på 70 sträcka, omkörningar blir mer framstressade då dessa förare kommer vara inställda på att köra om "samtliga" som kör under "flytet".

Det är bara att titta på E4an vid Märsta, VARJE ÅR ser jag dagsolyckor där 5-15 fordon ligger i diket på samma ställen, när snö faller. Det tar aldrig fel.
Varje dag "slökör" folk till jobbet (gärna i Toyota) för att på hemvägen köra som dårar. Snälla, låt de som "flyter" flyta på, det skapar mindre inbromsningar och mindre dåraktiga omkörningar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.