Nästa artikel
Opel Astra under utredning
Nyheter

Opel Astra under utredning

Publicerad 13 maj 2016 (uppdaterad 13 maj 2016)
Opel Astra är en av General Motors bäst säljande bilar i Europa. Den blev dessutom Årets Bil 2016.
Undersökningskommitté vill veta mer om avgasrening som sägs stänga av sig under en viss temperatur.
Tysklands transportminister Alexander Dobrindt har kallat in Opel för en utfrågning hos en undersökningskommitté, efter att medier rapporterat om misstänkt utsläppsfusk. Det säger en talesman till Reuters.

Reuters hänvisar också till tyska tidningen Der Spiegel som skriver att Opel Astra, en av General Motors bäst säljande modeller i Europa, har en mjukvara i motorn som stänger av avgasreningen när utomhustemperaturen är under 17 grader Celsius, eller när bilen accelererar.

Utfrågningen ska ske nästa vecka. Även Fiat är inkallad.
 
Diskutera: Tror du att Opel eller Fiat har gjort något som bryter mot reglerna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-13 15:09
Simon no1

Är man förvånad?

#2 • Uppdaterat: 2016-05-13 16:07
Pi

Simon - men intressant vore att veta om du skulle säga samma sak om artikeln handlade om Toyota Auris i st f Opel Astra ?
F ö håller jag med AL för pengar är givetvis det som driver alla biltillverkare och då tummar man gärna på saker som kan hjälpa till att öka vinsten - eller minska förlusten Och vi skall givetvis inte heller döma Opel (i detta fall) innan mera fakta framkommit.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-13 16:45
Peter E

Tror du att Opel eller Fiat har gjort något som bryter mot reglerna?

Hur lyder reglerna då?
Är det inte kanske så att man varit *kreativ* och lusläst reglerna och sett att det inte står nånstans att avgasreningen ska funka i temperaturer som skiljer sig från det berömda testlabbets +20 grader.

#4 • Uppdaterat: 2016-05-13 16:52
Vidstige

AL, i detta fall kan dock fuskandet handla också om att förbättra för ägarna när bilen brukas.

Att biltillverkare liksom alla andra företag vill tjäna pengar bör väl vara rätt självklart. Det betyder inte att företagen gör vad som helst för att tjäna pengar eller att det bara handlar om att tjäna pengar. Dom bästa och mest framgångsrika företagen kan mycket väl ha en idé om att tillföra nåt nytt för mänskligheten t.ex. Är väl t.ex. så Apple ser på sig själva. Eller Google. Och jag skulle säga att dom i alla fall har delvis rätt.

För många företagare och entreprenörer är det dessuom inte pengarna utan att förverkliga en idé eller förverkliga sig själva som är främsta drivkraften. Samma kan sägas om elitidrottare, musiker, författare etc.

Så att upprepa mantrat att biltillverkare bara gör det dom gör för att tjäna pengar blir lite väl ensidigt. Du har dessutom sagt det rätt många gånger nu, tror budskapet har gått fram.

Jag tror dom mest seriösa biltillverkarna brinner för det dom gör, dom gillar att bygga bilar och att utveckla ännu bättre bilar. Det är känslan man får från Opel numera, man vill nånting och jag tror dom som bygger dom nya bilarna är mer stolta än tidigare. Samma kan man se numera hos personalen som bygger Volvo i Göteborg. Att reducera det dom gör till bara pengar blir fel och bilar är ju nånting som engagerar mycket för dom som arbetar med det. Produkterna är ju extremt hands-on och nåt som dom flesta kan relatera till.

#5 • Uppdaterat: 2016-05-13 17:07
Pi

Vidstige - men bilar i de prisklasser där Opel mest håller till är inga unika och konstnärliga skapelser utan tillverkade för att med så små ekonomiska insatser som möjligt ändå lyckas sälja så många som möjligt till så högt pris som möjligt. Alltså det bl a AL envist hävdat och i den frågan håller jag med honom helt. Så att biltillverkare av volymbilar har nån vision om att "tillföra nåt till mänskligheten" tror jag faktiskt inte på - annat än till sin egen lönsamhet. Och företag som initialt kanske hade nån form av övertygelse om att just tillföra nåt till mänskligheten fjärmar sig nog alltmera från den tanken ju större dom med tiden blir - och då är det åter vanligt företagsekonomiskt tänkande som regerar.

#6 • Uppdaterat: 2016-05-13 18:06
Axa

Shogun
Men i det här fallet har AL rätt och hans påpekande är relevant då fusket kommer av vinstmaximering.

Den enda biltillverkare som jag kan tänka försöker tillföra mänskligheten något är Elon Musk. Analysen av Apple och Google är felaktig. De har ingen avsikt för att vara världsförbättrare. Handlar oxå om vinstmaximering.

#7 • Uppdaterat: 2016-05-13 18:34
Vidstige

AL, skulle snarare säga att det finns få branscher det finns sån entusiasm i vad man håller på med som bilbranschen. Och skulle man vara där bara för att tjäna pengar så finns det bättre branscher då bilbranschen är stenhård idag. Om du sen menar att folk vill jobba gratis så nej, man jobbar i första hand för att få en lön, så är det överallt.

#8 • Uppdaterat: 2016-05-13 18:35
systembolaget

Skulle inte bli ett dugg förvånad om det visar sej att både Opel och Fiat gått lite utanför ramarna.
Kronor o ören språket är det språk som verkar gälla överallt numera.

#9 • Uppdaterat: 2016-05-13 18:36
Vidstige

Pi, även volymbilar kan tillföra nåt för mänskligheten. Så tycker jag i viss mån det är med Toyota och varför då inte Opel? Just volymbilar når ju många människor och kan ju just därför förändra deras vardag på ett positivt sätt, mer alltså än smala produkter. Jag tycker inte du ska nedvärdera vad volymtillverkare gör, det handlar alltså inte bara om pengar.

#a • Uppdaterat: 2016-05-13 18:45
Axa

Vidstige
Det är klart att den enskilde arbetaren kan känna entuasiasm men det är företagsägarna som styr efter pengar.

Du måste skilja på vad bilen tillför bilköparen och vad en volymtillverkare tillför mänskligheten. Ponera tvärtom, om Opel eller Toyota försvinner, är det en förlust för mänskligheten? Nej är svaret på den frågan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.