Nästa artikel
Forskarnas nya metod för att återvinna elbilsbatterier
Nyheter

Forskarnas nya metod för att återvinna elbilsbatterier

Publicerad 23 februari 2022 (uppdaterad 15 september 2022)
Forskare vid Chalmers har hittat nya sätt att göra återvinningen av elbilsbatterier billigare, snabbare och effektivare.

När elbilar ska återvinnas är det viktigt att det görs på rätt sätt för att inte bidra till onödiga utsläpp. En metod för att återvinna batterier är att kombinera så kallad termisk förbehandling och hydrometallurgi, en vätskebaserad lösning där metallerna i batteripaketet separeras och återvinns. Processen är komplicerad, delvis på grund av att den använder höga temperaturer.

Nu har forskare vid Chalmers tittat närmare på tekniken och hittat flera sätt för att effektivisera den. På så sätt blir kostnaden och utsläppen lägre.

– Vi behöver minska antalet steg som krävs i återvinningen för att få ner kostnaderna, säger Martina Petranikova, docent på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Snabbare och billigare

Processen kan enligt forskarna göras i rumstemperatur vilket inte har provats tidigare. Det pressar ned kostnaden och utsläppen. Dessutom bidrar det till att processen går snabbare.

– I vissa fall kan det bli så stora förändringar som att gå från 60–80 grader till rumstemperatur, och från flera timmar till endast 30 minuter, säger Burcak Ebin, forskare på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

När det gäller ett av stegen i processen, den termiska förbehandlingen, visade forskarna att pyrolys – där ett ämne hettas upp till extremt höga temperaturer i en syrefri miljö så att det sönderfaller utan någon förbränning – ger ett bättre resultat än tidigare metoder.

– Metoden som vi presenterar kan användas för att optimera återvinningen av alla slags litiumjonbatterier, säger Martina Petranikova.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 23 februari 2022 Så bra att jag har en modern…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.