Nästa artikel
En av fyra struntar i blinkers
Nyheter

En av fyra struntar i blinkers

Publicerad 9 augusti 2012 (uppdaterad 9 augusti 2012)
24 procent av de svenska förarna struntar i att använda sina blinkers när de ska svänga, visar en undersökning av Motormännen.

Motormännen har undersökt flera korsningar på 23 orter, där man har observerat hur 28 453 förare använder sina blinkers när de svänger. Undersökningen visar att många inte signalerar vart de ska, hela 24 procent struntade helt i sina blinkers, rapporterar Motormännens tidning motorvärlden.

Skillnaderna är stora ute i landet, där Göteborgarna visade sig vara klart sämst, följda av Karlstadborna, Stockholmarna och Skåningarna. 62 procent av Göteborgarna använde inte sina blinkers, i Karlstad var siffran 42 procent, i Stockholm 37 procent och i sydvästra Skåne 36 procent, enligt Motorvärlden.

Bäst skötte man sig i Västervik, där fem procent av förarna inte blinkade i korsningar.

Duktigare vid vänstersväng
Enligt Motorvärlden är det vanligare att man blinkar vid vänstersväng. Kanske inte så förvånande då de svängarna också är farligare. Men i Göteborg verkar man inte vara medveten om det. 67 procent av Göteborgs förare struntade i blinkers när de svängde vänster, jämfört med 54 procent vid högersväng.

Svenskar är dessutom dåliga på att köra i rondeller, skriver TT. Många byter fil utan att se sig för och blinkar dessutom för sent. Samtidigt är rondeller säkrare än vanliga korsningar, eftersom en olycka där oftast bara leder till plåtskador.

Diskutera: Hur ser du på att svenskar struntar i blinkers?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-09 13:23
Eric H

"Lokalt" har vi mycket speciella trafikregler.
"BSB" t ex, Bromsa - Sväng - Blinka
Lokalt tycks stopplikt tycks gälla inför alla rondeller, även mitt i natten..
På 50 och 70 sträckor drar man för säkerhets skull av 20%, men det jämnar ut sig på 30 sträckorna, där lägger man på 25% ..
Blinkers är normalt en extra option på i Staden sålda bilar..

#2 • Uppdaterat: 2012-08-09 13:32
laketwig

Det heter inte blinkers. Det heter färdriktningsvisare, vilket indikerar vad tanken med att använda den är. Tyvärr befolkas Sverige av egoister som är tillfreds med att sjäv veta vart dom ska ...

#3 • Uppdaterat: 2012-08-09 14:02
Roy J

Det där verkar vara glädjesiffror.
Det är bara att ställa sig vid vilken rondell som helst och räkna hur många som använder blinkers på rätt sätt.

"Oj, jag behövde vist inte använda blinkersen! He he. Det var ju onödigt."
Varför skäms somliga över att (eventuellt) ha använt blinkersen trots att det inte varit absolut nödvändigt?
Varför skäms de inte över alla gånger den skulle varit till nytta för omgivningen?

#4 • Uppdaterat: 2012-08-09 14:22
Focus

Det finns bara ett sätt att ta sig ur denna vaneföreställning och det är att alltid använda blinkers lagligt oavsett om det behövs eller ej. Då sitter det i ryggraden på samma sätt som bilbälte och hjälm gjorde för dem som har något att skydda.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-09 14:42
Roy J

Precis, Focus!
En av få gånger då jag reflekterat över att jag faktiskt använde blinkersen i onödan, var mitt i natten på ett tomt parkeringsområde utanför dåvarande OBS.
För det mesta kan jag ju inte riktigt veta om min blinkers underlättat för andra eller inte.
Lagen är inte heller så skriven. Det är inte upp till mig att spana av omgivningen för att se om där finns andra trafikanter - inklusive fotgängare - som eventuellt kan ha nytta av en körriktningssignal. Jag har andra saker att tänka på i trafiken. Min uppgift är att alltid slå på blinkers innan jag avviker i sidled. Och att slå av den omedelbart därefter.
Det är banne mig ingen betungade uppgift!

#6 • Uppdaterat: 2012-08-09 15:18
raks

Håller med om att man alltid ska använda blinkers oavsett om man tycker det behövs heller ej. Det kan finnas andra trafikanter, gående, cyklister... som man inte alltid lägger märke till som även de uppskattar användning av blinkers.

#7 • Uppdaterat: 2012-08-09 15:35
Peugeote-Pär

Jo tack jag vet!! Men skulle nog säga att det är flera som inte blinkar, 3 av 4 skulle nog jag säga!! Så jävla irriterande.

#8 • Uppdaterat: 2012-08-09 16:29
MUFC

Kan bara hålla med de flesta debattörerna - mycket irriterande med folk som inte "orkar" blinka... eller om det beror på att en hand oftast är upptagen med mobilen? Själv tror jag dock att det beror på ren och skär nonchalans.
Sedan undrar jag bara vad en bild på vad som ser ut att vara Park Avenue i NY, har att göra med svensk blinkersanvändning?

#9 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Egoister som skiter i andra och inte fattat att samarbete och att tydligt visa sina avsikter är viktigast för en säker trafikmiljö. Bort med dom från vägarna!

Absolut mest irriterande är det när man stannat vid stopplikt och ämnar köra ut på en annan väg men måste vänta på en bil som kommer på den och ska in på din väg och som inte blinkar! Hade puckot slagit på den i god tid hade man lätt hunnit ut istället för att stå där som ett fån. Dessa idioter brukar bli varse mina åsikter om deras körning genom att jag kör ut framför deras nos eller genom att tuta t ex. Då kanske de får en tankeställare.

Själv gör jag som Focus; blinkar alltid, på små skogsvägar och parkeringar. Då sitter det i ryggmärgen.

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Och överlägset sämst på att använda blinkers (färdriktningsvisare) är medelålders män i tyska bilmodeller av någon outgrundlig anledning.
Ut och kolla den som inte tror på det..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.