Nästa artikel
Elbilsbatterier med återvunna material lika bra som nya
Nyheter

Elbilsbatterier med återvunna material lika bra som nya

Publicerad 20 oktober 2021 (uppdaterad 15 september 2022)
Volkswagen har inget med artikeln att göra – bilden används i illustrativt syfte.
Biltillverkarnas farhågor stämmer inte. En ny studie visar att elbilsbatterier som tillverkas med återvunna material är minst lika bra som batterier med helt nya råvaror.

Det är batterierna som gör att elbilar generellt sett har högre utsläpp under själva tillverkningen än en vanlig förbränningsbil. Elbilen kör dock relativt snabbt in skillnaden, även om den laddas med ”smutsig” el, eftersom den är betydligt effektivare.

Men batterierna innehåller viktiga råmaterial som kan vara svåra att bryta. Att återvinna batterierna när elbilen gjort sitt är en extremt viktig del i att sänka koldioxidavtrycket från elbilar och undvika att miljontals ton batterier fyller upp sophögar runt om i världen.

Just nu växer det fram en industri som fokuserar på återvinning av elbilsbatterier. Det är till exempel något som svenska Northvolt vill fokusera på. Men det finns ett problem med material som återvunnits ur tidigare elbilsbatterier: de ses inte som lika ”bra”.

– Generellt tycker många att återvunna material inte är lika bra som nya material. Batteriföretag tvekar fortfarande att använda återvunna material i sina batterier, säger Yan Wang, professor i maskinteknik vid Worcester Polytechnic Institute.

”Presterar bättre”

Tillsammans med flera andra forskare har han dock gjort en studie som visar att batterier med återvunna material i katoden kan prestera lika bra – eller till och med bättre – än batterier med helt nyutvunna material.

Testet har ännu inte gjorts i personbilar men de återvunna batterierna har testats i industriell skala, skriver teknikmagasinet IEEE Spectrum. Resultetet av studien är tydligt:

”De återvunna materialen presterar bättre än kommersiellt tillgängliga motsvarigheter och skapar en grön och hållbar lösning för använda litiumjonbatterier”, står det i studien.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.