Audi A5 har länge hintat om sin korvkunskap.....
Det senaste jag testade på var att grilla en hel Sorunda falukorv, har nog aldrig varit med om att falu smakat så gott.
Audi A5 har länge hintat om sin korvkunskap.....
Det senaste jag testade på var att grilla en hel Sorunda falukorv, har nog aldrig varit med om att falu smakat så gott.
Kommentarer
Kul och intressant tråd hoppas jag att detta blir.
Nu är det ju väldigt mycket "tycke och smak" som vanligt när det gäller mat men f n är min favorit när det gäller just falukorv Siljans Charks "Extra Prima Falukorv". Men gillar men falukorv med mesig smak och gjord på finmalen "smet" så skall man nog kolla på annat håll...:) Problemet är ju som vanligt att lite mindre och lokala charkuterifabrikers produkter sällan finns över hela landet utan just tämligen lokalt.
Som god 2:a just nu ligger Coops "Prima falukorv" - inte alls oäven. Båda dessa är alspåns-rökta och inte "fusk-rökta" via kemikalier...:)
Sorundas grillkorvar har jag testat några olika men där finns det helt klart bättre - i alla fall enligt min smak.
Kul!
Vaggeryds (fd SW:s) - uppväxt på detta och "mitt original" för hur korv ska smaka.
Stensåkra - från Vetlanda, bra kvalitet där med. Verkar vara rätt nytt på marknaden
Siljans Chark är bra också! Kurbitzon är trevlig. :)
Bra tips där rörande Coops riktiga grejjer, är ingen faluälskare men känns som jag är på väg att ändra mig nu efter grillexperimentet.
Något jag börjat lära mig uppskatta är brittiska korvar, dom där som ser ut som avhuggna fingrar.
Hade svårt för dom i början då man växt upp med de estetiskt korrekta denniskorvarna, men börjar uppskatta korvhantverket mer och mer.
Korv brukar jag säga är resterna som dom sopar upp från golvet i slakteriet, det gör dom korv av:)
Jag är inget fan av korv, men om jag måste så är väl Karlssons i Härryda den bättre matkorven. Annars blir det på sin höjd nån ölkorv från Ridderheims.
Håller med dig Shogun, kan man handla lokalt och har dom ekonomiska förutsättningarna för det så är det bra.
Speciellt om man vet att det är en bra produktion i hela ledet.
Det är lite kul att de små lokala företagen får ta plats i hyllorna i matbutikerna och att folk är beredda att betala för det.
Samma sak som med de små bryggerierna, det finns så otroligt mkt spännande att välja på.
Bra med tips om lokala produkter men eftersom vi bor geografiskt så spridda så är ju bra produkter som går att få tag i mer eller mindre överallt väldigt intressanta att få tips om.
Min erfarenhet av korvprodukter är att Garant generellt har hyfsade "standardprodukter" medan ICA och Scan sällan tilltalar mig. Även Lidl kan ha enstaka som är rätt OK - har nästan för mig att även dom numera säljer produkter ifrån Göteborgsbaserade "614"...:)
Frånsett den klassiska falukorven så tar jag gärna emot tips på wienerkorv - föredrar nästan alltid denna framför den klassiska varmkorven. Brett ämne detta med tanke på alla varianter av kryddning bl a...:)
Vad är det för skillnad på den klassiska varmkorven och wienerkorv egentligen?
Har alltid antagit (utan att ha en susning) att wienerkorv är det man kallar "kokekörv" och den andra är denniskorven som steks.
Wienerkorv var såvitt jag minns tidigare en namnskyddad produkt, liksom t ex falukorv, som då hade vissa krav på sig angående innehåll. Numera med EU så lär väl det vara förändrat.
Varmkorv är i mina ögon också en "kok-korv" - sen har vi gruppen grillkorvar. Men allt går ju att grilla om man vill.
Men min personliga åsikt är att wienerkorven ofta är av lite högre kvalitet än den vanliga "varmkorven" -sen är det detta med "skinnet" som verkligen kan skilja. Men om detta kan säkert Audi berätta mera initierat. Slutligen är det ju smaken och upplevelser som tuggmotstånd m m som avgör hur man uppskattar olika korvar...:)
Men bland "kokkorvar" så föredrar jag i regel nån wienerkorv som passar ens personliga smak. Testa gärna Garants - den är helt OK för min smak i alla fall och går att få tag i överallt.
Tycker man om kryddig korv så är Garants Trinidad bra som jag tipsade om i andra tråden.
Jag tar gärna emot tips på andra starka korvar. Och då menar jag starkt....
Var ett tag också inne på starka/kryddiga korvar men har numera gått tillbaka till mera "normalkryddade" där jag tycker att köttsmaken kommer fram mera. Men åter - "smaken är som baken"...:)
Kul tråd!
Falukorv: där har vi en riktig hit i form av Lidls "Enebacken". Hög kvalitet och bra smak från 614 (I. Johansson i Gbg). Vidare så gör faktiskt Scan en bra falukorv också; Jägarfalukorv. Den produceras i kollagentarm - vilket det egentligt alltid ska vara. I övrigt gör nog de norrländska producenterna bäst falukorv, men ack så svåra att få tag i här. Jokkmokkskorv gör sin falukorv på entrecote(!) och är nog det bästa och dyraste man kan hitta. Även Nyhléns & Hugosson samt Nordchark från Luleå rekommenderas.
Det där är en stark korv. Jag var med när den kördes första gången (den var då ännu starkare än nu). När man blandade kryddorna, så hade man gasmask;-)
Audi - håller med dig om de "norrländska" falukorvarna. Och det är just Nyhlén & Hugosson som gör Coops Prima falukorv.
Fast Enebacken - nja ? Även om den kommer från "614" där även Garants vanliga Falu kommer ifrån. Den är helt OK för en standard-falu men det finns helt klart bättre...:)
Köpte Scans Jägar-falu för ett tag sen men - nä. Coops Prima är klart bättre - för min smak.
Precis som Pi skriver, så har begreppen slätats ut. Förr var wienerkorv namnskyddad och då alltid tillverkad i fårtarm (fjälster). Numera är det inte så. IKEA:s wienerkorv gjordes ursprungligen i fårtarm, men den görs numera i kollagentarm. Det blir liiite billigare så. Rent generellt är fårtarm att föredra, då den dels ger ett bättre bett (knack) och kan även stekas/grillas. På kostnadssidan blir det dock problem, man brukar räkna med att innehållet kostar lika mycket som korvskinnet (räknat i kronor/kilo). Kollagentarm kostar i runda slängar 1/4-del av fårtarmen.
Min absoluta favorit är en äkta Frankfurter - tillverkad som tyskarna gör. Den finns inte att få tag i här i Sverige, men Helmut Walsch gjorde en sådan förr. Numera tycker jag den är som vilken wienerkorv som helst. Men just deras korvar är ganska bra - om man hittar dem i butiken. Chansa på den manuella delikatessdisken eller ta en korv i Nils Eriksson-terminalen vid Gbg:s centralstation.
Denniskorven är f.ö. skinnfri - precis som alla korvarna på rullgrillarna på våra bensinmackar. Jag ser helst att vi lämnar Dennsikorven utanför denna diskussion - även om barn gillar den. För mig är det ingen korv;-)
Sen ska man veta att korv görs i batcher och det är skiljer ofta en del mellan dessa. Man kan således ha otur och t.ex. få en sönderkörd batch där innehållet inte är representativt för hur skaparen av korven tänkte sig den. Detta blir speciellt märkbart som nu under sommaren, då det tas in många semestervikarier. Kanske du hade lite otur med din Enebacke-korv, Pi?
Aha, då kanske jag inte hade fel om att den kändes starkare för 2 år sen? Tror det var då den kom väl på vårkanten? Ja jag vet faktiskt inte om jag hade ätit nåt starkare som var massproducerat i korvväg än den när den kom....
Audi: Om du är korvexperten här, vad är din syn på Småländska Isterband? Nåt jag själv ju såklart älskar! Ikea hade tidigare iaf små miniisterband med som var riktigt goda steka upp till frukosten....
Håller med helt - och denna typ av korv skall vara omsluten av fjälster...:)
Henrik - köp de isterband du gillar - vilket väl gäller alla korvar egentligen. Isterband är också en favorit och jag har provat åtskilliga inkl mera "exklusiva" ifrån mindre tillverkare men för min smak så behöver dessa på intet sätt smaka bättre - har faktiskt varit med om precis motsatsen.
Håller med Pi igen. Det är bara att testa. Ska du ha syrliga, så testa Lammhults (Ello Livs), annars är Hugos Chark utanför Gränna bra, så även den stora draken i sammanhanget: Charkdelikatesser (görs på Moheda Chark i just Moheda). Själv äter jag inte isterband, men använder ibland innanmätet i matlagning. Jag har sett hur man tillverkar isterband och vad de innehåller.......
Pi och Audi: Jag vet precis vilka jag tycker är godast, som sagt infödd smålänning. Var mest nyfiken på vad en korvexpert som Audi tycker om Isterband...jag kanske formulerade mig fel.....
Men då vet jag! Ja, i vissa fall ska man inte veta vad man stoppar i sig....men gott som fanken är det med stuvade potatis, lingonsylt och isterband :)
Och då vinner vilket isterband?
Lammhults, sen har ju de både syrliga och icke syrliga. Du nämnde Ello Livs, när jag var liten hade de en liten korvfabrik i Braås där jag är uppväxt.....ett litet oansenligt gult hus mitt i samhället bredvid Ica-affären....
Jag käkade falukorv från Garant igår. Ingen sensation men helt okej. För övrigt blir jag full i skratt av Shoguns inlägg. Handla lokalt, skanderar Shogun. Hmmm. Vem är det som alltid rekommenderar alla att köpa bilar från andra sidan jordklotet?
Och den fabriken flyttade sedan till Lammhult under samma namn (Ello Livs) - numera heter de Ello i Lammhult, med sitt varumärke Lammhult.
Aha, där ser man, inte hängt med i det. Trodde den bara las ner helt enkelt och varumärket köptes upp av nån annan. Men minns det såväl sen man var liten, det var 2 byggnader helt öppet, inga stängsel runt och man såg hur kött eller korv åkte mellan byggnaderna på ett band med krokar.....var verkligen inte alls stort. Man gick där förbi och kände doften.
Inser att jag sannolikt aldrig prövat Isterband, iallfall inte vad jag kan minnas.
Kanske något att lägga till på todolistan, och då båda varianterna som ni pratar om här....syrliga och icke syrliga.
Låter lite suspekt med en syrlig korv dock, men som sagt, har aldrig prövat vad jag vet.
Benny: Det är supergott, men du ska äta det tillsammans med stuvad potatis, gärna dillstuvade.
På tal om mat en del inte testat men borde, kroppkakor? Testat det? Med från de södra delarna....ska ätas såklart med skirat smör och grädde samt lingonsylt :)
OK: När man köper bil köper man det man tycker är bäst. När man köper korv köper man det som är närmast. Logiskt. Isterband är fascinerande. Jag tror inte det finns någon charkprodukt som varierat så kraftigt i smak. Vissa isterband duger knappt att kompostera för de är så äckliga. Andra isterband är så goda att de fungerar på finrestaurangen.
Ja, just isterband är ju något man hört folk ha tydliga åsikter om. Det är mer än en vanlig korv verkar det som.
Så det får bli isterband till helgen, någon premiumvariant i ekoformat med extra bling. Då med stuvning som Henrik beskriver.
Kroppkakor har jag inte testat, däremot palt, blev inte helt såld på det direkt. Men det kan ju ha varit en dålig kock, har fått sudda ut mkt från "jag ogillar" listan när man testat saker en andra gång.
Kör på Lammhults isterband om du vill ha ett gott säkert kort. Annars finns risken att du råkar köpa fel och dömer ut hela rätten bara för du fick fel korv :) Ah, blev med sugen på det nu, blir att stuva lite potatis i helgen!
Kroppkakor däremot ska du ha de vita, inte de grå. Ölands och Blekingekroppkakor skiljer sig åt......Men koka till ett par ordentliga kroppkakor, ringla skirat smör över, häll på lite grädde och njut med lingonsylt till.....såå gott :)
Det är intressant hur man återvänder till mer klassisk mat ju äldre man blir, hade något frågat mig när jag var 25 så hade jag sagt att "aldrig att jag kommer laga något med potatis" nuförtiden är det lite lyx..
Det är väl inget konstigt med innehållet i korv egentligen. Den består ju bara av delar som idag inte kan säljas separat. Att korv sedan smakar bra beror på kryddningen och att vi evolutionärt svarar positivt på smaken av protein och fett, särskilt när de senare värms upp.
Verkligen! Synd det bara är så embarmligt tråkigt att skala potatis.....
Men du har rätt, jag lagade nåt så klassiskt som Sås, biff och potatis häromdagen....lite grönpeppar i biffarna, sen lät jag biffarna puttra klart i såsen i ugnen.....så gott :) Klassiskt och minst lika gott som en bra filé!
Man ska ju inte äta processat kött. Det har jag läst nånstans. Så jag får rödbetsshots för att få i mig nitrater...
"Redan de gamla grekerna.." åt processat kött och inte f-n dog de av detta;-)
Vad gäller kroppkakor och (Pite)palt så är väl de i princip två identiska produkter. Endast kryddning (och färg) skiljer. Om man gör en produkt som måste dränkas i smält smör och serveras med mängder av lingonsylt, ja då är man fel ute.
Men i grund och botten är korv och kroppkakor/palt samma sorts mat här i Sverige. Man tager rester som inte kan konsumeras på annat sätt än via omvägar och gör något som i slutändan och utspätt blir accepterat....
Både ja och nej. T.ex. en äkta Frankfurter skall göras på det som vi här kallar skinka (tänk "julskinka"). Däremot isterband:
Gris- och nötkött (60 %). korngryn. fett från gris. nöthjärta. druvsocker. potatisflingor. salt. kryddor. potatisfiber. lök. bindväv från gris. antioxidations- medel askorbinsyra. konserveringsmedel nitrit.
Fett från gris är inklusive svål (med lite kvarvarande borst), nöthjärta är väl ok, men bindväv från gris.... Sen är korvskinnet (svintarm kaliber 38-43) inte ätbart om man inte förintar den på en grill.
Ej att förglömma skillnaden mellan småländska och öländska kroppkakor. De senare ska ta råriven potatis i sig med.
Men ingen som jag nämnt delikatessen Hemgårdens Hackkorv ännu, eventuellt Scans.
Stekt med lök, kokta potatisar och rödbetor.
En delikatess.
Vill ni veta hur och var Falukorven kom till? Kul historia bakom den.
Falu koppargruva finns dokumenterad från 1288 som "aktiebolag" (det äldsta i världen) och där hade man ett behov av att få upp malmen från "hålet i berget". Till detta ändamål förfärdigade man rep i form av tvinnade oxhudar. Oxarna användes f.ö, även som dragdjur (eller mer riktigt lyftdjur) för att spela upp malmen från gruvan. Det gick åt många oxar och därför fick man ett överskott på oxkött. För att kunna konservera detta överskott, så rökte man traditionellt köttet över öppen eld. Men när det dök upp tyska bergsmän till Falun, så man visade svenskarna hur man kunde mala (ja, det var väl mest en "hackning") köttet och stoppa det i oxarnas tarmar, för att sen röka produkten, som falukorv kom till. Därav håller en falukorv ännu idag ungefär samma kaliber (diameter) som en oxtarm. Falukorv är idag namnskyddad och skall vara tillverkad på ett visst sätt.
Röda stugor kommer f.ö. också från samma epok och Falu koppargruva. Men det visste ni väl redan?
I hela mitt liv har jag sett Lenkkimakkara (stavning?) som finsk specialitet i kyldisken. Den ska visst påminna om falukorv. Någon som provat?
Hmmm.... Vad jag har hört dog faktiskt alla de gamla grekerna:-)
Ej ätbar som den är (hackkorv alltså). Man måste spä den med allt från lök till rödbetor.....
Nöthjärta 48,3%, buljong (nöt, gris), nötlunga, grislever, grisfett, potatisstärkelse, salt, animaliskt protein, kryddor, socker, lök(granulat)
Det finns en FB-grupp för hackkorven: https://pt-br.facebook.com/pg/Hackkorv/posts/
Ja. Jag gör inte om det misstaget. Produkten kallas även Saunawurst. Det krävs att du är en finne och en flaska Koskenkorva att skölja ner eländet med. Man kan säga att du får mycket vatten på köpet när du köper en sådan korv. Och lite annat....
Absolut ätbar som den är på en limpsmörgås med smör på. Har du prövat?
Ja, jag har provat den (återigen krävs det smör för att få ner eländet).
Jag inser att jag är riktigt rejält skadad av mitt yrke. Jag har provat korvar som ni bara kan drömma om och det kan ju inte vara bra;-) Får nog sluta bomba denna tråd. Men om ni vill veta något, så går det bra att fråga.... Och ni - ät inte pölsa;-)
Nu ska jag ut på stan och äta en fet pizza!
Någon som vågat testa Harakirikorven som den otrevliga snubben i gamla stan säljer?
Ja nu för tiden finns det finare kvaliteter förstås. Och med angivande av köttinnehåll. Men när jag sommarjobbade på Scan en sommar för länge sedan så bestod jobbet just av att ta till vara en del av de delar av djuret (gris) som normalt inte såldes i butik. I andra länder kan man ju köpa dessa delar ostyckade och göra vad man vill av dem men i vårt fall maldes de ner.
Så när jag köper korv så blir det gärna GØL eller motsvarande.
Danskt och allt det står Tulip på eller ägs av Tulip försöker jag personligen aktivt välja bort, men det säger ju inget om smaken såklart.
Och när det gäller köttmängd så känns det som vi tagit ett hälsosamt steg tillbaka, var själv en sådan som jagade maximalt med kött förr och vissa korvtillverkare stoltserade med att dom hade mer än 100% kött i sina.
Tror många (inkl jag själv) insett att smaken inte alltid sitter i köttet utan att en korv med relativt låg kötthalt men som fortfarande har bra råvaror kan vara riktigt god.
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.