Nästa artikel
Bilfrågan: Saltets fel att bilar rostar
Bilfrågan följer upp

Bilfrågan: Saltets fel att bilar rostar

Publicerad 12 april 2011 (uppdaterad 12 april 2011)
"Ni behöver inte skriva en stor artikel om det, skriv istället att saltet förstör vår bilpark." Vi Bilägare följer upp.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
I Vi Bilägare kan man läsa om att många får bromsarna underkända av Bilprovningen och vi får inte veta anledningen till detta. Det är till 100 procent beroende på att Vägverket öser ut salt på vägarna som i sin tur hamnar på känsliga bromsdetaljer.

Det har inget med bilisterna att göra utan bara det där jävla saltandet. Inte bara bromsar blir förstörda utan hela bilar rostar sönder. Så var det med den saken. Nu vet ni det och behöver inte skriva en stor artikel om det utan skriv om att saltet förstör vår bilpark.

H S

SVAR:
Vi Bilägare har inte ifrågasatt saltets inverkan på våra bilar. Saltet är en av flera orsaker till bilars broms- och rostproblem. Tyvärr bor vi i ett land där halka är ett återkommande problem och där trafiksäkerheten prioriteras.

Ska Trafikverket välja mellan färre allvarliga olyckor och broms- och rostproblem på bilarna, så är det givet vad svaret blir. Tyvärr finns ingen annan metod för halkbekämpning att ta till idag än att sprida sand och salt på vägarna.

Hos biltillverkarna utgör Sverige en parentes i tillverkningsvolymen och en helt Sverigeanpassad bil kommer vi därför aldrig att se. Tyvärr.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om halkbekämpning med salt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-04-12 22:16
Gert Andersson (ej verifierad)

Nja.

Min far har ägt sin Volvo 244 i 31 år. En bil med dåligt rostskydd och dålig konstruktion.

Bilen har rullat 29 000 mil året om och är nästan som ny trots normal skötsel. Stenskott och liknande har åtgärdats skapligt fort.

Så extremt farligt är inte saltet...

För inte så länge sedan var medellivslängden på Volvos rostkänsliga modeller 22 år. Trots att dessa brukas flitigt och sköts dåligt...

Man ser numera mer bilar på sktoten som skrotats p g a diverse dyra fel än p g a rost.

#9 • Uppdaterat: 2011-04-13 11:32
snabb95

Trots att jag lärt mig i andra slingor att signaturerna nedan har väldigt högt säkerhetstänkande så är det ingen som är för användandet av vägsalt.

När det inträffar svår halka, vilket det ändå gör då och då så behärskar bilisterna inte detta väglag vilket innebär olyckor trots numera lag om vinterdäck, införande av ABS-bromsar och anti-sladd.

Med ett naturligt väglag (efter plogbil och väghyvel som i övre norrland eller förr i tiden) skulle bilförare lära sig att köra på alla vägar och gångtrafikanter att det kan vara halt även på vägen.

Jag håller inte med Bengt Dieden: ”Ska Trafikverket välja mellan färre allvarliga olyckor och broms- och rostproblem på bilarna, så är det givet vad svaret blir.”

Till Gert Andersson vill jag säga att även jag har en så gott som rostfri 245 av 85 års modell. Men det har inte skett utan svett och tvättvatten. Så är det nog även med din far, för har han liksom jag varit inställd på att ha bilen kvar livet ut så har han nog agerat därefter. T ex åkt buss när man förstår att vägen är saltad. Betydligt enklare och framförallt roligare har det varit att fått åka på helt saltfria vägar.

#a • Uppdaterat: 2011-04-13 12:17
Seladom

Har en bror som körde av E4 vid Piteå för många år sedan. Han kom körande från ett osaltat vägavsnitt och in på ett saltat och bilen tappade då styrförmågan.
Har en dotter som planade i saltmodd i Idre för några år sedan. Bilen gick av vägen knappt en meter från en jättestor brun stolpe och upp på en sten. Jag är tacksam för att hon inte rände in i stolpen.

Jag rekommenderar alla att protestera mot denna vidriga metod att snöröja:
http://www.nordiq.net/saltupproret/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.