Nästa artikel
”Mercedes gör sig av med inredningsdetaljen jag älskar allra mest”
Krönika

”Mercedes gör sig av med inredningsdetaljen jag älskar allra mest”

Publicerad 13 augusti 2020
Mercedes skrotar den fysiska volymratten – nu ska nästan allt styras med pekskärm eller touchkontroller.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Lyx och välbefinnande. Det är temat när Mercedes för säkert 83:e gången visar upp ytterligare några så kallade ”teaserbilder” på nästa generation S-klass.

Och inredningen, som vi får se på de senaste bilderna, ser verkligen inbjudande ut. Det är en mjuk och böljande designfest med svepande linjer som ska få föraren att känna sig så bekväm och avslappnad som möjligt.

Jag bläddrar mellan bilderna och ser bland annat den stora pekskärmen (där Mercedes onekligen tagit inspiration från Tesla), skärmarna på framstolarna som gör att passagerarna kan titta på film och de digitala instrumenten, de fyra små ventilationsutblåsen på mittkonsolen som verkar så väldesignade.

Men så stannar jag upp. Vänta här nu – var är volymratten?!

När det gäller pekskärm eller inte pekskärm i nya bilar har jag blandade känslor: visst kan det vara smidigt att helt enkelt ha fysiska knappar för alla finesser, men jag förstår också designavdelningarna som vill ha ett avskalat utseende.

Oavsett hur mycket pekskärm en bil har är det dock vissa finesser jag helst vill ha fysiska knappar till, nämligen:

• Stolsvärme.
• Temperaturen för klimatanläggningen.
• ”Nästa låt”-knappen.
• Och så min älskade volymratt.

Egentligen kan jag ha överseende med att alla de där funktionerna styrs med pekskärmen, i värsta fall – så länge jag får ha kvar min volymratt.

Jag vet inte riktigt vad det är, men den som känt på en högkvalitativ och lite ”tungsnurrad” volymratt som på en dyr hemmabioanläggning vet vad jag pratar om. Det är en fantastisk känsla att känna rent fysiskt hur volymen sänks eller höjs.

Läs också: "Volkswagens stora utmaning är inte bilarna – det är folket"

Svepreglage ersätter

Mercedes S-klass får som många andra nya bilar ett svepreglage som föraren eller passageraren kan peka på för att höja eller sänka volymen. Men det ger inte alls samma känsla, och dessutom behöver jag titta ned från vägen för att använda reglaget.

Visst, som förare kan jag trycka på volymknapparna på ratten. Det håller jag med om. Men passageraren kommer bli tokig på att använda det där svepreglaget för volymen och istället bara be mig som förare att höja eller sänka.

Målet med S-klassen är ju att föraren ska vara avslappnad och kunna färdas så bekvämt som det är möjligt. Varje detalj ska vara noga uttänkt och fantastisk att använda. Det är mycket möjligt att svepreglaget funkar bättre än i andra bilar med samma finess men det kan aldrig ge samma tyngd eller närvarokänsla som ett vanligt, enkelt vred.

Jag tycker faktiskt inte det gör mig till en bakåtsträvare. Enligt mig är det bara sunt förnuft. Om det inte är trasigt behöver det heller inte fixas.

Läs också: ”BMW:s mätare har blivit som ett flipperbingo”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2020-08-14 08:49
Thommys

Visst är den rullen i Mercedes trevlig. Men det är ändå många år sedan volymreglagen var riktigt bra. De reglagen som hade en fysisk förbindelse med en potentiometer. På senare år har volymreglaget varit en halvmesyr. Om du vred för snabbt på reglaget hängde det inte med och ljudvolymen minskade inte i den takt som reglaget vreds. I värsta fall kunde till och med det motsatta ske - när du sänkte volymen höjdes ljudet istället.

#9 • Uppdaterat: 2020-08-14 10:07
Masa

Ja tack - riktiga fysiska vreden vill jag ha, för åtminstone värme och ljud. Det är lätt att "träffa fel" på en skärm och vem tittar på vägen/trafiken när man nödstirrar på skärmen? Borde vara lag på avancerad autobroms om bilen har touchskärmar.

#a • Uppdaterat: 2020-08-14 10:55
Hackenbush

Använder alltid volymknappen på ratten, man behöver ju inte ens titta för att använda den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.