Nästa artikel
Cylinderavstängning – är det lönt?
Biltestarbloggen

Cylinderavstängning – är det lönt?

Publicerad 19 januari 2015 (uppdaterad 27 januari 2015)
"Kan det verkligen ge mer än marginell bränslebesparing i verklig trafik? Tillåt mig tvivla!"
Jag hämtade ut den sprillans ny strax före jul.  Sedan dess har jag hunnit lägga en ganska ansenlig mängd asfalt under hjulen på min numera lätt begagnade långtest-Passat. Det har blivit nästan 600 mil på en knapp en månad.
 
Mestadels har jag trivts alldeles förträffligt i den bekväma och rymliga VW-kombin. Jag gillar också den lilla bensinturbon på 1,4 l/150 hk ganska skarpt. Den arbetar både lent och smidigt och levererar dessutom tillräckligt med kraft för att Passaten ska kännas pigg och villig.
 
En finess med motorn är att den vid lätt belastning, exempelvis i jämn fart på landsväg, automatiskt stänger av två av de fyra cylindrarna för att spara bränsle. Det både hörs och känns när halva motorn stängs av; bilen vibrerar lite mer än vanligt och dessutom förändras motorljudet. Men det är inget som stör åkkomforten på något avgörande sätt, skillnaden är närmast marginell.
 
Däremot har jag funderat lite över hur mycket bensin som egentligen sparas. Att cylinderavstängning har en märkbar effekt i stora V8-motorer, där tekniken använts länge, kan jag förstå. Då är det ju ett rejält stycke maskin som får ”vila” när bränsletillförseln till hälften av cylindrarna stryps.
 
Men i Passats 1,4-litersturbo är det bara 700 kubik som stängs av – och det sker dessutom när motorn arbetar med låg belastning. Kan det verkligen ge mer än marginell bränslebesparing i verklig trafik? Tillåt mig tvivla!
 
Fast man ska förstås aldrig säga aldrig och det ska bli spännande att se hur bränsleekonomin för Passaten utvecklas under året. Hittills, efter knappa 600 mil, ligger snittet på 6,9 l/100 km. Det är 35 procent (!) mer än de 5,1 l/100 km som anges i den officiella deklarationen.
 
Så det kanske kunde börjat bättre…

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2015-01-19 17:02
Roy J

Visst, fritt styrda ventiler skulle göra en hel del, men tillsammans med variabel kompression skulle de flesta problem vara lösta. Och ännu har jag inte sett något smartare koncept än det Saab tvingades lägga på hyllan av GM.

#9 • Uppdaterat: 2015-01-19 17:06
Peter E

Axelman och Styggavargen. Cylinderavstängning är 1(en) del av det hela. Alla bäckar små ni vet.
Viktminskning och minskat luftmotstånd är andra delar.
Passaten i testet har en angiven tjänstevikt på 1429 kg. Ganska ok för en så pass stor bil. Nu väger nog inte testbilen så lite pga extrautrustning mm men jämför gärna med tex en V70. Vi pratar om ca 250 kg skillnad.
Ser fram emot långtestet av denna bil då jag är mycket intresserad av just motor/bilkombinationen.
6,9 l/100 km ser ut att vara en helt ok början.

#a • Uppdaterat: 2015-01-19 17:16
snabb95

Styggvargen @ Även dieselmotorer med turbo har funnits i många år utan att rosat den Svenska marknaden. Men nu helt plötsligt är det bara Diesel som gäller. Man kan undra varför. En förklaring är väl den av myndigheterna införda miljöklassningen av en bilmotor som producerar mångfalt mer partiklar och kväveoxider än bensinmotorn.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.