Nästa artikel
Bilfrågan: Hur lång är en kort körsträcka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur lång är en kort körsträcka?

Publicerad 8 februari 2012 (uppdaterad 2 mars 2012)
"Service ska göras mer frekvent om man kör upprepade korta körsträckor. Hur långt är en kort körsträcka?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Enligt biltillverkare ska service göras mer frekvent om man kör ”upprepade korta körsträckor”. Hur lång är en ”kort körsträcka”?

På vintern tar det längre tid för motorn att bli varm, betyder det att en ”kort körsträcka” blir längre på vintern?

Tommy

SVAR:
Ja. Det är inte den korta körsträckan i sig som är problemet utan det faktum att motorn inte når arbetstemperatur.

Temperaturmätaren (om bilen har sådan) visar i allmänhet enbart vattentemperaturen. Att få motoroljan driftsvarm tar ungefär dubbla tiden. Därför blir en kort körsträcka längre på vintern.

Bilar utrustade med avkännare för service indikerar detta i form av kortare serviceintervall.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2012-02-08 18:42
Kandidat

Som komplement till det Bengt Dieden svarade ska man också säga att moderna del eller helsyntetiska oljor ofta behåller viskositeten även om de är lite ljumma och inte direkt varma. Oljan i en moden bil behöver alltså inte vara VARM för att bilen ska börja smörjas helt okej.

Men en god tumregel (bland annat med tanke på vilka mätare man har tillgängligt) är att bilen ska vara igång tillräckligt länge för att motorn ska nå arbetstemperatur. Det innebär att "kort sträcka" är längre på vintern, främst utan motorvärmare och längre på landsväg än i stan. Om man fiskör på 70-väg tar det ju en evighet att få motorn varm jämfört med stadskörning. Och hur mycket sträckan skiljer ska vi inte prata om...

#9 • Uppdaterat: 2012-02-08 19:06
KaptenOberkommando

MrKreosot, även moderna oljor ger INTE optimal smörjförmåga vid t.ex. -15 grader. Dessutom är metallerna skörare vid låga temperaturer och behöver därför hanteras varsamt. Otroligt att man skall behöva förklara sådana självklarheter.

snabb95, även på en bil utan kylvätsketemperaturmätare säger sunt förnuft respektive erfarenhet att en motor/växellåda behöver tid för att anpassa sig från kallt till varmt. Ytnyttja motorn varsamt under den första milen. Hur svårt kan det vara?

#a • Uppdaterat: 2012-02-08 21:00
Thommys

MrKreosot. Jag kan bara svara för Mercedes. Den sensorn som mäter oljekvalitén mäter oljans förmåga att lagra elektrisk laddning (kapacitans), som förändras med oljans användning. Tillsammans med fler parametrar som oljetemperaturcyklar och oljemängd räknar fordonsdatorn sedan ut när det är dags för service med hänsyn till den oljekvalité som motorn kräver. Fuskar man med oljekvalitén lurar man sig själv ordentligt. Tillverkaren har standarder på kvalitén som ska följas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.