Nästa artikel
Nekad garanti för rost på BMW
Reportage

Nekad garanti för rost på BMW

Publicerad 28 september 2011 (uppdaterad 28 september 2011)
Rosten hotar också en premiumbil som BMW 5-serien. Reklamationerna kommer allt oftare, men trots direktiv – eller just därför – från tyska huvudkontoret, blir bedömningarna olika från återförsäljare till återförsäljare.

Preimumklassens bilar är definitivt inte förskonade från rostskador. Det har Mercedes stor erfarenhet av, likaså numera Audi med sin olyckliga konstruktion av dörrlister på årsmodellserien 2004–2009. Och för BMW är det framför allt bakluckan på 5-serien som ställer till stor oreda, bland kunder och inom de egna leden.

Vi Bilägare har fått belägg för att bedömningarna blir olika beroende på vilken återförsäljare eller inspektör som kontrollerar skadorna. Tobias Hansson från Norsjö i Västerbotten fick besked om att lacksläppet/rostskadorna på hans BMW 520 -08 hos Burlins Motor i Skellefteå var för ringa för att de skulle passera genom nålsögat.

– Och då visade jag ändå upp bilen innan BMW:s treåriga lackgaranti gick ut.

Ett annat fall, Göran Torstensson från Örebro, med sin BMW 520 -07, fick reklamationen hos Carlsson Bil godkänd, men först efter visst tjat.

– Jag är bra på sådant, men någon ny baklucka fick jag inte. Nu är jag orolig för att rosten ska komma tillbaka.

Tobias Hansson blev först halvt om halvt ”lovad” att skadorna skulle regleras hos Burlins Motor i Skellefteå, men efter en inspektion några dagar senare utförd av generalagentens egen representant Jerry Öberg tillsammans återförsäljarens servicerådgivare Kenneth Edström fick han bestämt avslag.

– Som jag uppfattade det skulle de ”tyska huvudmännen bara skratta åt en sådan här ansökan”, säger Tobias när han bad om en motivering till avslaget. Rostangreppen var för små, hette det.

”Tyskarna har sista ordet”
Vi Bilägare och vår rostskyddsexpert Thomas Widström tog del av Tobias egna bilder, och vidarebefordrade materialet till BMW:s informationschef Michael de Geer.

– Någon anmälan om reklamation har aldrig kommit in till vår garantiavdelning, säger han. Om reklamationen kommer in, kompletterad med Tobias egna bilder, är det sannolikt att vi bedömer att skadorna kan åtgärdas utan kostnad för kunden.

I Tobias fall har alltså hanteringen fallerat redan hos återförsäljaren, och där med stöd av BMW:s egen inspektör. När vi ringer upp Jerry Öberg får vi ingen kommentar varför bilen nu uppenbarligen blivit godkänd, utan han hänvisar enbart till BMW:s informationschef.

Tips från andra bilägare och genomgång av ägareforum på nätet ger belägg för att problemet är utbrett, men också att hanteringen av ärendena skiljer sig åt. Ofta förs åsikter fram som ”att det är tyskarna som har sista ordet”.

Vi bollar över frågan till Michael de Geer.

Vilka direktiv ger era tyska huvudmän?
– De riktlinjer som våra återförsäljare arbetar efter kommer från vårt huvudkontor i Tyskland. Men varje reklamation bedöms av återförsäljarna individuellt. Vid osäkerhet är det vår egen garantiavdelning som tar besluten i samråd med återförsäljaren eller verkstaden. Då avgörs om karossdelen ska repareras eller bytas ut.

”Fullgod åtgärd”
Göran Torstensson är besviken över att han inte fick hela bakluckan utbytt – eftersom erfarenheten visar att rostlagningar aldrig blir lika tillförlitliga som originalet. BMW valde att slipa ned och lacka om vid de områden där rosten uppstått.

Som en extra åtgärd har en genomskinlig plastfilm lagts för att förstärka hörnen.

– Omfattningen av rostskadan avgör om bakluckan repareras eller byts ut, säger Michael de Geer. Vår uppfattning är att en fackmässigt utförd reparation av en mindre skada är en fullgod åtgärd. Den tolvåriga rostskyddsgarantin gäller naturligtvis även en reparerad eller utbytt lucka.

Göran Torstensson är ändå orolig.

– Den fråga jag inte får svar på är hur länge platsfilmen står emot solljus och tvättning.  Nej, för trygghetens skull hade jag hellre sett att jag fått en helt ny baklucka.

Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström håller med.

– Förzinkningen förstörs vid lagningar. Vår erfarenhet är att rostangreppen i senare skeden alltid uppenbarar sig vid områden där reparationer gjorts. Nya luckor eller dörrar är alltid att föredra i ett längre perspektiv.

Fotnot: Tobias Hansson fick slutligen sin baklucka åtgärdad, men han valde att i stället låta utföra reparationen hos BMW-återförsäljaren Lindholms Bil i Umeå. Här räckte det med att skicka bilder via mejl för att få ett godkännande.

Diskutera: Hur ser du på BMW:s hantering av rost?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-09-28 21:42
FredrikEmilsson (ej verifierad)

Skicket på bilarna kanske kan hänga ihop med hur den sköts? Kan ju vara så att en dyrare bil köpts av en person som inte behöver vara rädd om eller orkar bry sig om bilen. Säger inte att det alltid är så, men jag har sett många exempel på det.
För er som är smarta nog att se den "verkliga" kvalitén hos tyska bilar så är det ju enkelt. Skippa dem! Är det något att diskutera? Verkar vara något ni inte kan släppa?

"Många köper denna typ av bil enbart för statusens skull"...Genom sig själv känner man andra...

#9 • Uppdaterat: 2011-09-28 21:51
Harald Svensson

Tyska bilar är i regel inte skräp. Men det är inga dirket bra bilar. Grymt överskattade och till överpris även om kvaliteten höjts något de senaste 10 åren hoppas jag.

#a • Uppdaterat: 2011-09-29 11:29
Mistro

Visst betalar man för mer än märket t.e.x komfort och prestanda.
Köper man en Bmw så är det aldrig en tråkig bil man får men den kostar så mycket att man också förväntar så mycket mer.
Det gör man även efter 10 år även om den så kallade premiumbilen har rullat 30.000 mil och har haft 8 ägare.
Det är inte rätt att säga att Bmw,Audi och MB är skitbilar men det retar mig att alla deras fel tystas ner.
Motorpressen inte minst är duktiga på att vinkla sina artiklar så att de låter enligt önskad utsago.
Så om vi nu bortser ifrån all prestanda och prestige och enbart tittar på hur mycket bilarna kostar att äga....Hur mycket kostar det då att äga en 3 år gammal Premiumbil i några år kontra en bil i det "nedersta segmentet" ( Ta t.e.x Peugeot som knep Jumboplatsen )
I "folkmun" skulle detta ju ha fått en given utgång eftersom att alla "vet" hur dåliga Franska bilar är,..men jag är inte lika säker.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.