Nästa artikel
Biltest: Skoda Fabia, Suzuki Swift, Mazda 2 (2011)
Nybilstest

Biltest: Skoda Fabia, Suzuki Swift, Mazda 2 (2011)

Publicerad 22 juni 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Småbilen har en ljus framtid. Det var Vi Bilägares testlag överens om efter en veckas körning med Mazda2, Skoda Fabia och Suzuki Swift. Komforten räcker till också på långkörning. Småbilarna har vuxit. De duger till det mesta, kort och gott.

Försäljningsstatistiken stödjer oss. Visserligen ökar de flesta modeller sedan i fjol. Men inte med 78, 312 respektive 68 procent! Siffrorna gäller Mazda2, Skoda Fabia och Suzuki Swift.

Småbil har varit synonymt med en liten, enkel och framför allt billig bil. Det håller inte längre. Nu ska en liten bil visserligen dra lite bränsle. Men den som nu väljer en liten bil, vill ändå ha så mycket som möjligt av den stora bilens utrustning och bekvämlighet.

Och visst går det att bygga in en godtagbar komfort i små bilar som Mazda2, Skoda Fabia och Suzuki Swift. Det var det första som Vi Bilägares tre testpersoner var överens om när vi lagt 25 mil mellan oss och Stockholm. Vi tog en kopp kaffe och det var då som den tidigare handelsresanden i testeamet efter en stunds fundering yttrade:

– Småbilarna har vuxit! Jag åker ju lika bekvämt i lilla Fabia som i min egen mellanklassare.

Vi andra kunde bara hålla med. Ingen av oss var särskilt trött efter två och en halv timme bakom ratten. Men så finns ju det flesta möjligheterna att justera körställningen. Man kan exempelvis höja och sänka förarstolen i Mazda2, Fabia och Swift. Ratten är justerbar i längd och höjd – utom i Mazda2. Där vill man, men kan inte, dra åt sig ratten en aning. Och det blir ett litet minus. Att kunna justera ratten har stor betydelse när man letar perfekt körställning.

Olika snabba till värme
När vi gav oss ut på en veckas testkörning, rådde sträng kyla och vinterväglag. Värmeanläggningarna hade inga problem att hålla inställd värme. Däremot visade det sig senare att det tar olika lång tid innan man får värme efter en kallstart.

Placeringen av knappen till framstolarnas värme ska man inte behöva leta efter. På Mazda2 sitter en vippströmbrytare på yttersidan av stolens underrede. Man ser knappast om den är på, varför man helt enkelt får lära sig åt vilket håll man ska knäppa.

Men själva värmeanläggningen är annars enkel och tydlig i Mazda. Man har valt den klassiska lösningen med tre rattar. Närmast föraren sitter reglaget för värme, sedan fläkt och fördelning av luft. AC och elbakruta aktiveras genom att man trycker på små knappar. Mycket mer finns inte på mittpanelen förutom radion. Enkelt och redigt.

Vår test-Fabia var utrustad med elektronisk klimatanläggning, vilket förstås kostar några tusenlappar extra. Men då har man en särskild liten display där inställningarna visas. Och i autoläge  kommer man undan med att bara välja temperatur och sedan låta elektroniken sköta resten. I Fabia har man dessutom två effektlägen på värmestolarna.

Däremot noterade vi vid flera tillfällen att värmen kommer sent i Skoda Fabia. Vid resorna till och från jobbet, 50 km enkel resa, huttrade vi betydligt längre när vi åkte i Fabia. Värmen var vid golvet för svag och vi valde ofta manuellt läge för få luftströmmen bara mot våra kalla fötter.

Värmetestet, som vi senare gjorde i Hagfors, bekräftade att både Mazda och Suzuki avsevärt snabbare får upp värmen i kupén. Kanske Skodas TSI-motor är effektivare och lämnar ifrån sig mindre spillvärme, eller så är helt enkelt värmesystemet aningen underdimensionerat.

Beröm för motorstyrka
Alla tre sköter sig bra på motorväg. Styrningen i dessa tre småbilar har samma konstruktion som i större och dyrare alternativ – kuggstång med elektrisk servo. Direktverkande eller via hydraulik. Också i det kritiska mittläget, då man håller 110 km/tim, upplevs de ha bra stabilitet och lagom tröghet i ratten.

Swift är ändå lite vassare än de andra två. Det kan bero på däckval och att Swift har 17-tumshjul med lite bredare däckdimension. När vi kör långa sträckor mest på motorväg står det klart att en av bilarna ändå hamnar lite i strykklass. Det handlar om Mazda2, som i och för sig är trevlig att köra.

Men farthållare är tillval också på den mest utrustade modellen, AdvancePlus. Att ständigt hålla foten mot gaspedalen och köra exakt 110 efter de andra två bilarna tär på både fot/benmuskler och tålamodet.

Skoda Fabia fick mest beröm av testteamet när det gäller motorstyrka. Den har kraft att ta av utan att man ständigt behöver växla ned. På det viset skiljer sig Fabias motorkaraktär markant från Mazda2 och Suzuki Swift. TSI-motorn i Skoda, på knappt 1,2 liter, är minst av de tre men är ändå förvånansvärt råstark.

Den har ett vridmoment som ingen av de två andra kan matcha. Och ändå lyckas man hålla förbrukningen på en angenäm nivå. Det man kanske kan uppleva som en nackdel är det aningen hårda ljudet, mest noterbart då man gasar på för att köra om eller bara öka farten. Noggrant styrd turboladdning är förklaringen.

Upplevs som tyngre
När man kör Mazda2, som har största motorvolymen, eller Swift, måste man växla ner för att hinna med lika snabba omkörningar som Fabia mäktar med bara genom att man gasar lite mer, fortfarande med femmans växel.

Mazda2 och särskilt Suzuki Swift känns helt enkelt lite tyngre. Skillnaderna framgår tydligt när vi mäter acceleration mellan 70 och 110 km/tim på just femte växeln. Mazda och Suzuki behöver drygt 500 meter, Skoda 350.

Men när vi pinar bilarna på testbanan visar det sig att både Mazda2 och Suzuki ändå är ganska snabba, om man bara låter motorerna varva ur ordentligt. Ingen av dem hinner visserligen med Fabia, men Swift är lika kvick i intervallet 70–110 med treans växel.

Suzuki Swift har en klart sportig karaktär. Den är kortast, men i stället bred och kan verkligen sägas ha ett hjul i varje hörn. Den ger lite go-cartkänsla och påminner om Mini One både när det gäller utseendet och körkänslan. Framför allt är Swift riktigt rolig att köra. Den har bästa växellådan när det gäller känsla i växlingarna och lägena.

Bästa placeringen av växelspaken har Mazda2, medan Fabia saknar trögheten på femmans växel som de andra två lider av p å grund av deras höga utväxling.

Vägrade starta
Skoda Fabia överraskade oss med att vägra starta andra testdagens morgon. Termometern visade minus 17. Med hjälp av start-kablar drog motorn igång direkt. Mätning av batteriet visade att det var helt i sin ordning. Vi har ingen förklaring till varför Fabia plötsligt inte ville vara med. Men resten av testperioden fungerade bilen perfekt. Fastän det var än kallare dagarna efter denna startvägran.

Tyvärr var inte väglaget och temperaturen med oss, varför undanmanöverprovet fick stå över. Med vinterdäck blir det dessutom inte jämförbart med övriga resultat. Men vi kände ändå lite på varje bil i snabba sidoförflyttningar. Små bilar har mindre levande kraft och med stabil fjädring blir reaktionerna snabba och en undanmanöver enklare.

Alla tre har självklart antisladdsystem som stöttar. På Swift går det inte sent eftersom bilen kränger ovanligt lite och därför inte behöver hjälp i första taget. När det gäller interiören så är det Skoda Fabia som ger mest storbilskänsla. Inredning och instrumentpanel ger mycket bra kvalitetskänsla, dessutom kan bilen utrustas med nästan allt man kan tänkas vilja ha.

Fabia har två handskfack och fler bra utrymmen för småsaker, bra kupébelysning, alla justermöjligheter för ratt och stol, steglös inställning av ryggstödets lutning två kupélampor med mera.

Swift är också i det närmaste fullutrustad. Suzuki har inte lika många smarta förvaringsplatser. Men förarplatsen är utmärkt och stolarna har bra komfort också för ganska långa personer. Interiören är lite trendigare och mer sportbetonad.

Mazda ger mest intryck av småbil och i den har inte föraren alla justermöjligheter. Bilen klarar ändå att ge skaplig förarställning, men man saknar en del av de finesser som de andra två har. Och förvaringsutrymmen är det ont om.

När vi provsitter baksäten är det Fabia som har bästa takhöjd. Swift är bredast. I Mazda2 sitter man djupt, det känns trångt och instängt. Men när vi bad en ung dam betygsätta baksätena utnämnde hon Mazda2 som bäst och de andra två som helt okej. Det håller för personer av medellängd. Men är man längre riskerar man kontakt med taket både i Mazda2 och i Suzuki Swift.

Största och smartaste bagageutrymmet har Skoda Fabia som också är den enda som når fyra meters längd. Mazda2 och Swift är åtta respektive 15 cm kortare. Och där har vi förklaringen till att Fabia klarar 300 liter mot Mazdas 250 och Swifts 200.

Vi tycker:
Det här är tre mycket kompetenta småbilar. Skoda Fabia är rymligast, har bäst rostskydd och mest storbilskänsla. Det gör Fabia till bästa valet för många. Men den har bara fyra stjärnor i EuroNCAP, dessutom enligt gamla bedömningen.

Mazda2 är ett slags mellanalternativ, inte dålig på något – annat än rostskydd.

Suzuki Swift är minst och har tvivelaktigt rostskydd. Men det är småbilen vi gillar bäst. Den är säkrast, är bra utrustad, rullar snålt, har snabb värmeanläggning och är roligast att köra.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mazda2 1.3 Advance Plus Skoda Fabia 1.2 TSI Elegance Suzuki Swift 1.2 Exklusive

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Relaterade bildspel

Modellfakta och ekonomi:

Mazda2 1.3 AdvancePlus

Tillverkningsland: Japan.

Modell: femdörrars kombisedan

Motor: Fyrcylindrig 16-ventilsmotor med två överliggande kamaxlar. Bränsleinsprutning. Cylindervolym 1 349 cm3. Borrning/slag 74/78,4 mm . Kompression 10:1.

Effekt/vridmoment: 84 hk (62 kW) vid 6 000 v/min. Vridmoment 121 Nm mellan vid 3 500 v/min.

Kraftöverföring: Tvärplacerad motor med femväxlad manuell växellåda och drivning på framhjulen.  

Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben. Bak torsionsbakvagn med separata fjädrar och stötdämpare.

Hjul: 6J x 15 med däck i dimension 185/65 15 82R (vinterdäck).

Styrning: Kuggstång med direktverkande elservo.

Bromsar: Skivbromsar, ventilerade fram. Trumbromsar bak. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning och nödbromsassistans

Prestanda:  0–100 km/tim på 12,6 s s. Toppfart 172  km/tim.

Övriga versioner: Mazda2 Advance med lägre utrustningsnivå samt en version med 1,5 litersmotor.

Bränsleförbrukning: 5,1 l/100 km (deklaration). 6,9 l/100 km (test).

Grundpris, kr: 142 400

Testbilens pris, kr: 146 900

Förmånsvärde, kr: 29 900

Skatt, kr/år: 0 kr i fem år

Försäkring, kr/år 1): 2 606

Serviceintervall, mil/år: 2 000/1 år

Servicekostnad t o m 6 000 mil: 6 441

Karmremsbyte, kr: kedja

Bytesintervall, mil/år:

Garantier, år 2): 3/3/12/

Milkostnad, kr 3): 28

1) Vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) Nybil/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) Vid 1 500 mil/år under tre år.



Skoda Fabia 1.2 TSi elegance

Tillverkningsland: Tjeckien.

Modell: Femdörrars kombisedan.

Motor: Fyrcylindrig turboladdad 16-ventilsmotor med två överliggande kamaxlar. Direktinsprutning. Cylindervolym 1 197 cm3. Borrning/slag  71/75,6 mm. Kompression 10:1.

Effekt/vridmoment: 86 hk(63 kW) vid 4 800 v/min. Vridmoment 160 Nm mellan 1 500 och 3 500 v/min.

Kraftöverföring: Tvärplacerad motor med femväxlad manuell växellåda och drivning på framhjulen.  

Hjulupphängning: Fram Mapherson fjäderben. Bak torsionsbakvagn med separata fjädrar och gastryckstötdämpare.

Hjul: 6 J x 15 med däck i dimension 185/60 15 84R (vinterdäck)

Styrning: Kuggstång med elhydraulisk servo.

Bromsar: Skivbromsar, ventilerade fram. Låsningsfritt system.

Prestanda:  0–100 km/tim på 11,7 s. Toppfart 177 km/tim.

Övriga versioner:  dels en starkare TSI-motor på 105 hk respektive 180 hk och 7- växlad DSG-automat, dels med dieselmotorer på 75, 90 och 105 hk.

Bränsleförbrukning: 5,2 l/100 km (deklaration). 5,7 l/100 km (test)

Grundpris, kr: 142 600

Testbilens pris, kr: 153 600

Förmånsvärde, kr: 30 000

Skatt, kr/år: 0 kr i fem år

Försäkring, kr/år 1): 2 431

Serviceintervall, mil/år: 3 000/2 år

Servicekostnad t o m 6 000 mil: 13 394

Karmremsbyte, kr: kedja

Bytesintervall, mil/år: – 

Garantier, år 2): 2/3/10/

Milkostnad, kr 3): 28

1) Vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) Nybil/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) Vid 1 500 mil/år under tre år.

Suzuki Swift 1.2 Exclusive

Tillverkningsland: Ungern.

Modell: femdörrars kombisedan.

Motor: fyrcylindrig 16-ventilsmotor med två överliggande kamaxlar och variabla ventiltider. Bränsleinsprutning. Cylindervolym 1 242 cm3. Borrning/slag 73/74,2 mm. Kompression 11:1.

Effekt/vridmoment: 94 hk(69 kW) vid 6 000 v/min. Vridmoment 118 Nm vid 4 800 v/min.

Kraftöverföring: Tvärplacerad motor med femväxlad manuell växellåda och drivning på framhjulen.  

Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben. Bak torsionsbakvagn med separata fjädrar och stötdämpare.

Hjul: 6Jx16 med däck i dimension 195/55 16 91R (vinterdäck) .

Styrning: kuggstång med direktverkande elservo.

Bromsar: Skivbromsar, ventilerade fram. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning och nödbromsassistans.

Prestanda:  0–100 km/tim på 12,3 s. Toppfart 165 km/tim.

Övriga versioner: 1,3-liters dieselmotor på 75 hk samt Swift 4 WD med fyrhjulsdrivning.

Bränsleförbrukning: 5,2 l/100 km (deklaration). 5,7 l/100 km (test)

Grundpris, kr: 141 500

Testbilens pris, kr: 145 400

Förmånsvärde, kr: 29 700

Skatt, kr/år: 0 kr i fem år

Försäkring, kr/år 1): 2 452

Serviceintervall, mil/år: 1 500/1år

Servicekostnad t o m 6 000 mil: 12 750

Karmremsbyte, kr: kedja

Bytesintervall, mil/år:

Garantier, år 2): 3/3/12/3

Milkostnad, kr 3): 27

1) Vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) Nybil/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) Vid 1 500 mil/år under tre år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.