Nästa artikel
Volvo tar till sig kritiken: "Vi har varit för dåliga"
Nyheter

Volvo tar till sig kritiken: "Vi har varit för dåliga"

Publicerad 24 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Volvos bilar sågades i Motormännens nybilsenkät. Nu tar Volvo tills sig kritiken - och medger att dålig kvalitetskontroll ligger bakom de svaga resultaten.
- Vi har varit för dåliga på att kontrollera de elektronikboxar vi köpt in, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personvagnar, till Alltommotor.se och fortsätter:

- Tidspress gjorde också att vi slarvade med mjukvaran i bilarna, vi kollade inte vad som hände i bilarna när vi gjorde uppgraderingar.

Volvo XC90 och V70 hamnade på jumboplatserna när Motormännens nybilsenkät fokuserade på stora fel på bilar från 2007. Ett uselt resultat för Volvo. Nu medger Volvo att dålig kvalitetskontroll av elektronikboxar har gjort att många kunder fått problem med sina nyköpta bilar. Något som Volvos presschef beklagar.

- En kund som köper en så dyr bil som V70 eller XC90 blir naturligtvis besviken när man får åka in till verkstaden flera gånger, utan att felet rättas till, säger Bo Larsen och fortsätter:

- Även andra marknader än Sverige kan ha drabbats av de här felen, men det uppmärksammas inte lika mycket. Volvo V70 är Sveriges vanligaste bil och felen får snabbt genomslag.

Enligt Bo Larsen har Volvo nu förbättrat kvalitetskontrollerna och presschefen konstaterar att företaget tar fullt ansvar för felen och inte lägger över någon skuld på underleverantörerna.

- Vi har ansvar för produkterna, men vi har varit dåliga på att kontrollera den inkommande kvaliteten. Det är bättre nu, säger Bo Larsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-10-24 12:22
YngveM (ej verifierad)

När ska Sverige vakna ur dvalan och inse att Volvo är en skitbil? Att exempelvis V70 har hyllats av svensk motorpress är en formidabel katastrof - skandal.
Hujeda mig...

#2 • Uppdaterat: 2008-10-24 13:58
Hogge (ej verifierad)

År efter år får europeiska och svenska bilfabrikanter be om ursäkt för kvalitetsbrister, men det verkar aldrig bli bättre. Vill man ha problemfritt ägande är det Japanskt eller numera även Koreanskt som gäller. Eller som en märkesoberoende bilverkstad sa: Janpanerna ser vi aldrig något av.......

#3 • Uppdaterat: 2008-10-24 15:06
Rolle (ej verifierad)

Antar att Volvo inte har velat betalat leverantören av elektonikboxarna för ordentlig kontroll av boxarna, billigt skall det vara.

#4 • Uppdaterat: 2008-10-24 15:55
Göran (ej verifierad)

Att Volvo får bra kritik av motorpressen är egentligen så konstigt. De testar bilarna under en kort tid och då går det förstås inte att säga något om driftsäkerheten. Och upplevd kvalité eller kvalitékänsla är en sak och verklig kvalité en annan. Volvo har tydligen en hel del att lära av japanerna.

#5 • Uppdaterat: 2008-10-24 16:21
Eric (ej verifierad)

Äger gärna en begagnad svensk bil.
De håller lång tid, rostar mindre än sina
orientaliska syskon, och ger ett bra servicenät.
Köpa ny svensk bil ? nja ...

#6 • Uppdaterat: 2008-10-24 18:32
Jan (ej verifierad)

För egen del tänker jag så här: En bil är alltid en kompromiss. Skulle teknikerna få göra bilen så bra som de egentligen kan så skulle vi få se bilar som kostar miljoner.
En bil är egentligen alltid en "hafsprodukt". Det svåra för tillverkaren är att göra den tillräckligt bra för att kunden ska bli nöjd men tillräckligt dålig för att det ska bli någon vinst. Gör man fel åt något av hållen så blir det förluster. För hög kvalitet riunerar tillverkaren liksom för låg. Japanska tillverkare är uppenbaligen bra på att hitta detta jämviktsläge.

#7 • Uppdaterat: 2008-10-24 21:27
Rolle (ej verifierad)

Jan..kompetensen på Volvo för att hitta balanspunkten borde ju finnas, det är nog mer en fråga om organisation och ansvarsfördelning, där japanerna tycks ha lyckats bättre än Volvo.

#8 • Uppdaterat: 2008-10-24 22:59
Benny (ej verifierad)

Ja svenska motorjournalister med Robert Collin i spetsen har verkligen övervärderat Volvo i sina tester. Jag hade en Volvo för ett antal år sedan och redan då var det grava brister i kvaliten. Fattade aldrig varför dessa tester nästan utan undantag hade Volvo som vinnare. Vad besviken man blev när man själv upplevde hur dåligt bilarna fungerade. Nä dax för skärpning tack! Aldrig mer Volvo för min del!

#9 • Uppdaterat: 2008-10-25 01:36
Ove Nordslund (ej verifierad)

Skitbil var ordet, håller helt med, dessurtom en ovanligt dyr skitbil, vill man ha en skitbil till billigare pris än Volvo så kan dom Franska skitbilarna rekommenderas.
Japanen

#a • Uppdaterat: 2008-10-25 13:41
Bo Gerre (ej verifierad)

Att Volvo Personvagnar slarvat med mjukvaran i bilarna är bedrövligt. Jag har råkat ut för ett antal olika problem med denna. Dock har felen alltid avhjälpts direkt.
Lika bedrövligt är att leverantören av elektronikboxar skickar defekt, icke kvalitetstestat material (förutsatt att specifikationerna varit riktiga). Vad har hänt med kvalitetssystem som ISO 9000? Om jag köper en ny eletronikstyrd disk- eller tvättmaskin skall den fungera korrekt så snart den är inkopplad och startas. Jag skall inte självklart inte behöva göra någon mottatgningskontroll.
V50 nr 2

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.