Nästa artikel
Utländska lastbilar kollas i app
Nyheter

Utländska lastbilar kollas i app

Publicerad 19 maj 2015 (uppdaterad 20 maj 2015)
Nu ska cabotagetrafiken i Sverige kartläggas med hjälp av en app. Och din hjälp behövs för att göra undersökningen.
Med hjälp av allmänhetens rapporter ska internationell godstrafik på Skandinaviska vägar undersökas.

På torsdag inleds studien som pågår i tre veckor, men redan nu kan man ladda ner appen. Den fungerar så att när observatören knappar in registreringsnumret på en utländsk lastbil skickas även GPS-information om vart lastibilen befinner sig.

Cabotagetrafik är yrkesmässig godstransport som sker tillfälligt i annat EU-land än hemlandet. En utländsk transportör får göra högst tre inrikeskörningar i ett annat EU-land under en period av högst sju dagar.
Redan för två år sedan gjordes en tidigare cabotagestudie. Den visade att tusentals utländska fordon bryter mot reglerna för tillfälligt cabotage, eftersom de aldrig lämnar Sverige. Sedan förra resultaten publicerades har lagstiftningen av cabotage ändrats i Sverige.

Vid årsskiftet infördes en sanktionsavgift på 40 000 kronor för olaglig cabotagetrafik. Dessutom fick polisen rätt att klampa, alltså låsa fast lastbilar som bryter mot reglerna.

Diskutera: Behöver cabotagetrafiken undersökas närmare?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-19 12:33
Hackenbush

Vad får man i lön för detta jobb, och är det meningen att man skall knappa i denna appen medan man kör?

#2 • Uppdaterat: 2015-05-19 15:47
forrenta

3000-4000 i böter? Skämtet Sverige har fått ytterligare en dimension. Tio- eller hundrafaldiga bötesbeloppet! Idioter.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-19 15:53
duccedriver

Den enda lön man får är att på sikt kanske några svenska jobb räddas, kan inte vara fel.
Nu är det nog mest vi som vet vad det handlar om som den riktar sig till, den marknadsförs mest där chaufförer är på nätet, lastbilstidningar, fb-grupper osv.
Men visst, ju fler rapporter, desto bättre underlag.
Inte svårare att använda än att slå ett telefonnummer!
Böter på 3000 togs bort, och ersattes av sanktionsavgift på upp till 40000 kr, vilket har tagits ut flera gånger, 4000 är fel!

#4 • Uppdaterat: 2015-05-19 16:33
adteknik

Det är väldigt svårt att kontrollera den olagliga cabotagetrafiken. Man bör istället ägna sig åt att få kostnaden för att köra utländsk respektive svensk lastbil på Svenska vägar till ungefär samma nivå. Mitt förslag: Sänk skatten (i alla fall på dom renaste lastbilarna) och sätt upp betalstationer mellan alla län där alla lastbilar får betala utländska som svenska. På så sätt blir långväga lastbilstransporter dyrare, medan korta transporter gynnas (inom länet). Öronmärk pengarna från betalstationerna till ny infrastruktur

#5 • Uppdaterat: 2015-05-19 16:47
Hackenbush

ducce, jag tycker det är stor skillnad på att använda handsfree för att ringa och sitta och knappa i en app i telefonen under körning.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-19 18:48
BMW GT

Som EU fungerar så är det ingen idé att straffa och beskatta. Det är bara att gilla läget och inse att svenska jobb försvinner. Ta och läs ordentligt hur det blivit i flygbranschen p.g.a. EU. Inga kollektivaavtal, piloter som får betala till bolaget för att flyga och kabinpersonal som får bo i kollektiv för att få ekonomin att gå ihop. Om vi ska ha den billigaste varan hela tiden så bidrar vi till kaoset oavsett om det gäller en billig flygresa eller billig mat i affären. Svenska konsumenter är de enda som kan ändra på detta för politikerna gör ingen skillnad längre...

#7 • Uppdaterat: 2015-05-19 20:26
crylen

Den går väl att anteckna numret och knappa in de på appen vid ett bättre läge än när jag kör ?

#8 • Uppdaterat: 2015-05-19 23:20
duccedriver

ck, det ena utesluter väl inte det andra?
Alla jobb som finns kvar är väl bra?

#9 • Uppdaterat: 2015-05-20 07:23
Hackenbush

När jag köper bil eller andra produkter gör jag inte det för att gynna någon. Jag köper i första hand för mitt eget behov och förutsättning, vilket land sedan bil eller produkt kommer ifrån är av sekundär betydelse. De svenska företag som importerar dessa produkter tjänar förstås pengar och ger förutsättningar till arbete för någon.

#a • Uppdaterat: 2015-05-20 07:55
Maria Dahlin

@duccedriver det är helt riktigt att böter ersatts av sanktionsavgift på 40 000 kronor. Detta är nu ändrat i artikeln. Tack för att du uppmärksammade felet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.