Nästa artikel
Suvar och pickuper orsakar fler farliga olyckor
Nyheter

Suvar och pickuper orsakar fler farliga olyckor

Publicerad 21 mars 2022
Stora bilar som suvar och pickuper innebär högre olycksrisk för fotgängare i korsningar, visar nya siffror.

Förare som kör en större bil, till exempel en suv eller pickup, löper betydligt högre risk att köra på en fotgängare vid en sväng än förare som kör mindre bilar. Det visar nya siffror från amerikanska försäkringsinstitutet IIHS.

Den här typen av olyckor har ökat med 59 procent i USA mellan 2009 och 2020. Risken för att en dödsolycka med en fotgängare skedde vid en vänstersväng jämfört med att köra rakt fram är dubbelt så hög för suvar jämfört med i lågbyggda bilar, nästan tre gånger högre för familjebussar och nästan fyra gånger högre för pickuper. Även vid högersväng sticker dessa biltyper ut.

Att risken är så mycket högre kan bero på att de så kallade A-stolparna skymmer sikten, enligt IIHS. Förutom att försöka göra dem smalare kan biltillverkarna designa bilarna med mer ”sluttande fronter” för att förbättra sikten. Men mer forskning behövs för att helt säkerställa sambandet.

– Vi vet redan att större bilar orsakar allvarligare skador när de kör på fotgängare än mindre bilar. Länken mellan dessa biltyper och vissa vanliga fotgängarolyckor pekar på att de allt fler suvarna på vägarna ändrar krockbilden, säger Jessica Cicchino, forskningschef på IIHS.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 22 mars 2022 Tänker att det desto…
  • 22 mars 2022 Christer Det är inte alls…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.