Myndigheterna i Skottland sänker gränsvärdet för alkohol i blodet, som en del i arbetat mot att reducera de alkoholrelaterade bilolyckorna. Lagändringen innebär att många förare inte kan köra lagligt efter en pint öl på puben, rapporterar Daily Mail.
Gränsen för rattfylleri justeras ned till 0,5 promille, samma nivå som i bland annat Finland, Danmark, Tyskland och Frankrike. Den tidigare gränsen, 0,8 promille, som fortfarande gäller i England, är den näst högsta i Europa.
Bara i Cypern tillåts en högre halt, 0,9 promille.
– Vi är övertygade om att en sänkning av gränsen för rattfylleri kommer att rädda liv, säger justitieminister Kenny MacAskill. Erfarenheter från övriga Europa visar att alkoholrelaterade dödsolyckor på vägen sjunker dramatiskt när gränsen sänks.
Den skärpta lagen kommer att införas inom kort. Lokala nykterhetsorganisationer välkomnar förändringen, kallar den ett steg i rätt riktning, även om man gärna sett en större sänkning. I Sverige är gränsen 0,2 promille alkohol i blodet. Den som kör onykter bryter mot trafikbrottslagen och kan således dömas för rattfylleri.
Diskutera: Vad tycker du om promillegränsen i Sverige?
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Det är nog inget dåligt beslut även om en pint knappast ger utslag på 0,5 efter någon timme.
Problemet ligger nog i att det sällan stannar vid en pint!
Vad är alkohol gräns i Estland?
@saabnisse: Kanske inte i utandningsluften, men däremot i blodprovet.
@saabnisse: Kanske inte i utandningsluften, men däremot i blodprovet.
Nix Först... , man förbränner 1cl alkohol/timme.
En pint innehåller ca 2cl ren alkohol och är således helt borta inom ca 2 timmar.
Hur mycket som syns vid ett blodprov kan däremot bero något på kroppsvikt, men jag tror inte att en enda pint ger ett negativt utslag.
Sedan är det ju väldigt individuellt hur individen reagerar på en pint, en person kanske kan dra i sig fem st. utan att reagera mer än en som tagit en!
saabnisse, varifrån får du att man förbränner 1 cl alkohol på en timme? Standardsiffran från till exemppel Systembolaget och andra säger ca 2 cl (40 procent) per timme - alltså dubbelt så fort som du skriver. Eller har jag missat något?
@saabnisse: 1 pint (56 cl) normal starköl (5,6 volymprocent = 4,5 viktprocent) innehåller 3,136 cl ren alkohol. Det motsvarar 7,84 cl Koskenkorva (40%) eller vad nu du och andra skålar i. Med den svenska förbränningsnormen för vanlig nubbe (40%) på 2 cl per timme är detta med andra ord ur kroppen först efter 3,92 timmar, eller 3 timmar och 55 minuter för folk som inte kan räkna i decimala timmar. Vissa högkonsumenter kan träna upp en betydligt snabbare förbränning på väg mot skrumplevern, vilket jag dock inte avundas dem.
Ursäkta min otydlighet.
Det handlar om att en normalt frisk människa förbränner 1 cl ren (100%) alkohol per timme.
Det har systembolaget förenklat till 2 cl per timme, men då handlar det helt rikrtigt om 40% alkohol, men egentligen är det ju 50% som det skulle vara.
Men egentligen är det väldigt enkelt att hålla reda på hur lång tid det tar att bli nykter efter alkoholintag, det handlar bara om att omsätta alla alkoholhaltiga drycker man intar till ren alkohol så får man antal timmar direkt.
Alltså tre stora bärs, 0,4lx3x 4,5%=5,4timmar,+ 4cl (40%) Cognac till kaffet 0,04x40%=1,6 timme, + en hemgångare 6cl vodka med grape 0,06x40%= 2.4timmar.
Allt som allt 9 timmar och 24 minuter från det man började att dricka.
Enkelt!
Fast det blir lite svårare att räkna när man druckit en del och de som inte är särskilt vana mår kanske inte så bra ens efter 9 timmar och 24 minuter även om de har hållit reda på allt!
@saabnisse: Nej, det är inte länge sedan vi räknade med viktprocent. Jag gjorde det till exempel alldeles nyss. Som erfaren laboratoriekemist har jag inga problem att växla mellan vikt- och volymprocent. Det är dessutom få ölsorter som serveras med den gamla svenska mellanölsstyrkan (4,5 vol-% = 3,6 vikt-%). Snarare talar vi om 5 vol-% eller mer internationellt. Och ja, jag är fullt medveten om att detta är den maximala alkoholhalten, till skillnad från vin och "ädlare" drycker där det är minimihalten av alkohol som anges på etiketten.
Först...... , det är länge sedan vi räknade med viktprocent.
Och en pint i Skottland är sällan över 4,5% (volymprocent).
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.