Nästa artikel
Höjt pris för vägunderhåll – då prioriteras storstäderna
Nyheter

Höjt pris för vägunderhåll – då prioriteras storstäderna

Publicerad 19 december 2022 (uppdaterad 19 december 2022)
Regeringens vägmiljard skulle gå till landsbygden – men omprioriteras när priserna stiger.

Av den extra miljard till vägunderhåll som sköts till av den nya regeringen nyligen kommer 600 miljoner att ätas upp av ökade kostnader nästa år. Det rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är prisökningen på bland annat drivmedel och material.

Den extra vägmiljarden var enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson en del av en satsning för att förbättra villkoren för landsbygdsbefolkningen.

Men glesbygden kommer inte prioriteras när Trafikverket väljer vad de återstående pengarna ska användas till, säger myndighetens presschef Bengt Olsson till DN. I stället går resurserna först och främst till hårt trafikerade vägar med viktig näringstrafik.

– Vi är fullt medvetna om behovet på landsbygden, men vi måste göra hårda prioriteringar för att göra underhåll där flest får nytta av det, säger Bengt Olsson till DN.

Han påpekar dock att den extra miljarden ändå kommer göra nytta, eftersom de annars hade behövt göra nedskärningar i det planerade underhållet.

Sveriges vägar är i dåligt skick på många håll i landet, på grund av eftersatt underhåll. Det gäller inte minst de norra delarna av landet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 december 2022 Kunde man få bättre…
  • 19 december 2022 Mr Snoid skrev: Nu är det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.