Nästa artikel
Europa biltätare än USA
Nyheter

Europa biltätare än USA

Publicerad 16 augusti 2012 (uppdaterad 16 augusti 2012)
Amerikaners förtjusning i bilar är en myt. Det fastslår en ny undersökning, som visar att Västeuropa är betydligt biltätare.

Amerikaner har ett, kanske självförvållat, rykte om att vara särskilt biltokiga av sig. Det stämmer inte, visar en ny vetenskaplig undersökning. I själva verket har västeuropéer fler bilar per person än amerikaner.

USA kommer först på 25 plats när man mäter hur många bilar genomsnittsinvånaren äger. Det gör att USA ligger strax före Irland och strax efter Bahrain. På 1 000 amerikaner har 439 bil, vilket är knappt en på varannan person. Till och med i krisländer som Island och Grekland är bilar vanligare, och i Nya Zeeland har man nästan 50 procent fler bilar per invånare.

Enligt undersökningen finns det ett tydligt samband mellan bilägande och medelklassens storlek. Samtidigt är dyra bilar som Audi, BMW, Mercedes och Lexus vanligare i USA än i många andra läder.

Intressant är att amerikanerna, trots att de har färre bilar, är betydligt större energikonsumenter än västeuropéer. I USA gör man nämligen åt nästan dubbelt så mycket olja per person.

Diskutera: Hur ser du på undersökningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-16 15:15
Leif Larsson (ej verifierad)

En orsak bör väl vara att i de Amerikanska mångmiljonstäderna är behovet av att ha bil inte särskilt nödvändigt.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-20 18:32
MartinHW

Leif Larsson: Till skillnad från i de Europeiska mångmiljonstäderna då menar du? Behovet av bil är större i en Amerikansk storstad än i en Europeisk.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.