Nästa artikel
Unga väljer teknikprylar framför bil
Nyheter

Unga väljer teknikprylar framför bil

Publicerad 14 augusti 2012 (uppdaterad 15 augusti 2012)
Bilbranschen oroas av att allt färre unga köper bil. Bilen förlorar kampen mot smartphones och andra teknikprylar.

Elva procent av bilarna som såldes i USA i april 2012 köptes av kunder mellan 18 och 34 år. Det är en kraftig minskning från att ha varit 17 procent i samma månad 2007, rapporterar The Detroit news. Som om inte det vore nog har andelen amerikanska 20-24-åringar som har körkort minskat. 81 procent hade körkort 2010, jämfört med 92 procent 1983.

Trenden har analyserats från en mängd håll och i stort sett alla kommer fram till samma slutsats, bilens betydelse har tagit stryk av det ökande intresset för teknikprylar. Nu oroar sig branschen för att den årliga efterfrågan på bilar i USA kan sjunka med två miljoner på grund av ungdomarnas ointresse.

Bilen och körkortet har traditionellt setts som en frihetsfaktor som låter ungdomar upprätthålla kontakten med varandra. I dag finns andra, effektivare sätt att göra det på, tack vare smarta mobiltelefoner, datorer och de internetbaserade sociala nätverken. Teknikutvecklingen har alltså degraderat bilen till en mindre viktig del av vardagen.

Ytterligare en faktor är att unga i storstäder har såpass tillförlitlig och välutbyggd kollektivtrafik att man helt saknar behov av att äga en bil.

Diskutera: Hur ser du på att färre unga köper bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-14 16:59
Thommys

Det är nog rätt många faktorer som påverkar om unga köper bil eller inte. Först och främst är det pengar. Det finns som sagt var fler saker som konkurrerar om pengarna. Sedan är det så klart behovet. Sociala medier har förändrat det sociala livet för många. De kan umgås och t ex spela spel utan att träffas. Man ser det även här i Sverige idag hur yngre hellre sitter hemma framför dataskärmar än att gå ut och festa eller ta bilen till ett snabbmatställe och träffa andra på parkeringen. Unga är också mer medvetna om att bilen har en stor miljöpåverkan mot tidigare generationer. Det finns säkert med i den unges huvud som talar emot bilen. Kollektivtrafiken som blivit bättre spelar en viss roll också. Men unga har alltid längtat bort från den och när de väl haft åldern inne för bil så flyr de bussar och tåg som de tidigare varit tvungna att åka. De vill vara självständiga vilket ligger i den unges natur.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-15 11:42
Hackenbush

Jag har 3 barn "grabbar" den yngsta är 25 år och ingen av dem har körkort och ingen av dem har planer på att ta körkort den närmaste tiden. De känner inget behov av att ha bil för närvarande. De lägger hellre pengar på sina hem och i det ingår såklart en del teknikprylar. Jag tycker det är sunt att de inte bry sig så mycket om bilar då de kostar en hel del pengar att ha och visst skitar de ner vår miljö det går inte att bortse från.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-16 08:39
saabnisse

Mycket beror också på var man bor, om man studerar, vad man har för arbete osv.
Många ungdomar är också mest intresserade av elektronikprylar och för bekväma av sig för att ligga under en skitig bil och skruva.
Och det är ju riktigt att om det finns tillräckliga allmänna kommunikationer behöver man nog ingen bil.

En av de viktigaste sakerna jag tidigt fick lära mig var just att skita ner mig och det skedde genom att det aldrig fanns en ekonomisk möjlighet att lämna in MCn eller bilen för reparation.
Men ok, det var enklare förr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.