Nästa artikel
1 av 10 köper bil utan provkörning
Nyheter

1 av 10 köper bil utan provkörning

Publicerad 14 augusti 2012 (uppdaterad 15 augusti 2012)
Det är så lätt att få information om en bil att många köpare struntar i att provköra, visar en amerikansk undersökning.

Köpa en bil utan att provköra den? Det kan låta otänkbart för många, men en av tio struntar faktiskt i att provköra sin bil. Det visar en undersökning av amerikanska Maritz research, som Detroit free press har tagit del av.

80 219 nybilsköpare har tillfrågats i den årliga undersökningen, där frågan om provkörning ställdes för första gången. 11,4 procent av kunderna hade köpt sin bil utan provkörning.

Lätt att hitta information
Internet är antagligen en av faktorerna som ligger bakom de höga siffrorna. Det har blivit allt lättare att ta reda på all information man behöver om en bil, inklusive läsa om andras provkörningar. I kombination med att vissa köpare inte är särskilt bilintresserade, eller helt enkelt inte orkar ha att göra med bilförsäljare, och därmed vill ha en snabb affär gör det köpare mer benägna att hoppa över provkörningen.

För bilhandlarna innebär en utebliven provkörning ett visst problem, då man missar chansen att få en kund som från början valt en konkurrent att ändra sig. Man missar dessutom möjligheten att få kunden att köpa en dyrare bil.

Diskutera: Skulle du kunna tänka dig att köpa en bil utan att provköra den?

Vi tycker:



Svårt att säga nej

1. Det är svårt att tänka sig en mer komplett kombi till ett rimligare pris än Skoda Superb. Hög rullkomfort, de flesta säkerhetsfunktioner är standard eller kommer i rimligt prissatta tillvalspaket. Kluriga finesser som isskrapa i tanklocket, paraplyer i framdörrarna och förvaringsutrymme under passagerarstolen underlättar i vardagen. Säkra köregenskaper och fyrhjulsdrift är ytterligare argument. Sen har vi det fenomenala baksätet, väldisponerade bagageutrymmet, höga dragvikten, tydliga mediaanläggningen och möjligheten att koppla upp bilen mot telefonapp och internet. Gillar man inte kombikarossen finns en nästan lika praktisk halvkombiversion och om några månader är laddhybriden här. Behövs det något mer? 

2. Toyota Camry är trevligt avspänd, men varför så bullrig? Den bränsleeffektiva drivlinan är en måttstock i hybridklassen, men det är den strålande ekonomikalkylen som säkrar silverplatsen. Tänk vilken potentiell succé det hade varit om den hade funnits som kombi.

3. Det är lätt att gilla Ford Mondeo. Bekväma stolar, behaglig körkomfort och en lyckad hybriddrivlina. Eftergifterna för hybridiseringen är i största laget. Para det med den högsta milkostnaden och det kan inte bli mycket annat än en tredjeplats.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-14 15:01
V8-Power

Jag har gjort det en gång och gör aldrig om det!
Det var min Honda Civic med den robotiserade växellådan som inte fanns för provkörning.
Det blev ett kort (4 månader) ägande av den skitbilen.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-14 15:11
Thommys

Det har jag gjort också. Det gäller om man vill ha en ny modell tidigt.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-14 15:39
snabb95

Jag har alltid väntat på att bilen skall byggas enligt beställd utrustning och har som tur är aldrig råkat ut för något måndagsexemplar. Men att provköra torde inte hjälpa i så fall.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-14 15:49
Raphael

Nej jag köper inte utan provkörning. Jag tycker det är roligt att åka till handlaren och prova bil. Man behöver ju inte köpa en bara för att man provkör. Kul provköra olika bilar... Och inför köp är saker som hur man sitter, hur styrning och pedaler känns, hur är sikten... ja, hela upplevelsen. Verkar det som att man kommer att trivas eller är det öken?

#5 • Uppdaterat: 2012-08-14 15:57
Peugeote-Pär

Har mycket svårt att se att jag skulle kunna göra det, halva nöjet är ju att åka och prova olika bilar/märken

#6 • Uppdaterat: 2012-08-14 17:04
Morton

Min senaste bil köpte jag ny utan provkörning.
Hel enkelt därför att önskad modellvariant inte fanns tillgänglig hos handlaren.
Men jag blev nöjd...

#7 • Uppdaterat: 2012-08-14 17:50
KaptenOberkommando

Så länge som jag håller mig till C-, E- eller möjligen S-Klassen kan jag köpa utan minsta tanke på provkörning - som gammal Mercedeskund vet jag exakt vad man får med varje ny modell (ytterligare ett av märkets styrkor). Men om det i stället skulle bli en Volkswagen Passat, någon Peugeot, Volvo eller typ Honda lär det bli provkörningar i grundlighetens tecken.

#8 • Uppdaterat: 2012-08-14 17:56
saabnisse

Jag har gjort det en gång för länge sedan och anledningen var att köpet gjordes enbart på bilder, innan bilen börjat tillverkas.
Jag fick en av de allra första som levererades till Sverige och det var väldigt spännande att upptäcka de finesser som fanns och att köra den som var som en dröm.
Det visade sig rätt snart att det var en riktig skitbil som släppts till försäljning alldeles för tidigt, den var långt från färdigutvecklad.
Det blev en till, en årsmodell nyare och nu var den riktigt bra.
Men idag skulle jag aldrig köpa en bil utan att grundligt ha provat den.

#9 • Uppdaterat: 2012-08-14 20:33
Thommys

Jag håller med Kapten också. När man köper en Mercedes så vet man vad man får.

#a • Uppdaterat: 2012-08-14 21:03
Per_K

Förvånansvärt att så många som drygt 10% avstod från provkörning. Det är ju kul, och man kan upptäcka saker som kan vara bra att veta innan man slår till. Möjligen kan jag tänka mig att det är överflödigt om man byter till en nyare årsmodell av samma typ.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.