Nästa artikel
Förbud mot bensin- och dieselbilar
Nyheter

Förbud mot bensin- och dieselbilar

Publicerad 8 augusti 2013 (uppdaterad 9 augusti 2013)
Miljontals bilar kan förbjudas på de brittiska vägarna år 2040 om landets tredje största politiska parti får som de önskar.

Det är Storbritanniens tredje största parti, Liberaldemokraterna, som vill se ett totalförbud mot att köra diesel- och bensindrivna personbilar i landet om 27 år. Det rapporterar tidningen The Telegraph.

I stället ska endast elbilar och väldigt bränsleeffektiva hybridbilar vara tillåtna från och med 2040. Dock anser Liberaldemokraterna att bensin- och dieseldrift fortfarande ska få förekomma när det gäller lastbilar och transporter av gods.

Detta är en del av ett antal planer som partiet har lagt fram för att minska utsläppen i Storbritannien. Det kommer att röstas om förslaget vid en kommande konferens i Glasgow och planerna kan bli en del av partiets politik om de blir godkända.

Diskutera: Tycker du att bensin- och dieselbilar ska förbjudas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-08 13:51
Arbu11

Om 27 år kommer mycket ha ändrats - så jag tror nog att det blir bra! Visst finns det många som vill köra bensin- och dieselbilar, men detta "Krafttag" kan nog behövas tyvärr! :)

#2 • Uppdaterat: 2013-08-08 13:57
Hackenbush

Bra planer om man vill göra något drastiskt för att få ner utsläppen.
Folk blir tvingade att köpa elbilar eller hybrider och det är i grund och botten bra. Hyfsade hybrider finns det redan att köpa och rena elbilar lär väl ha blivit lite bättre om 27 år.

Man kunde ju hoppas att andra länder följer detta initiativ så att det sätter press på biltillverkarna att skynda på utvecklingen av rena elbilar.
Man kan kanske inte pressa tillverkarna att ta fram transportfordon för gods enbart för el eller hybrid som det står ovan men nog kunde man väl sätta gränsvärden för utsläpp på dessa ganska snävt så att även dessa fordon får en påskyndad utveckling.

Vad man undrar mest över detta är vad som händer med alla veteranfordon som det finns gott om och är en stor hobbyverksamhet över hela världen, kommer det verkligen att blir förbjudet att köra dessa fordon? Eller kan man kanske begränsa körandet av dessa veteranfordon på något sätt som ändå gör att ägarna får en chans att köra dessa lite ändå?

#3 • Uppdaterat: 2013-08-08 14:28
Mistro

Detta med allt fler fordon och ökande befolkning i storstäderna som snabbt förstör miljön är ett jätteproblem och 27 år känns som en evighet.
Det är absolut inga problem för biltillverkarna redan idag att släppa åtminstone ett eldrivet alternativ i varje klass och modell men detta sker inte så länge som de inte måste.

Om ett totalförbud skall gälla tills 2040 så måste anpassningen för detta börja redan nu så att befolkningen klarar av övergången.
Även staten måste hjälpa till med detta och se till att det finns möjlighet till laddning m.m samt börja förmedla en positiv syn på elfordon (istället för precis tvärtom)
Här finns säkert utrymme för helt nya aktörer att skapa fordon väl anpassade för stadsmiljön.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:23
Audi A5 SB

En ren skrivbordsprodukt. Ponera att man tycker sig kunna förbjuda alla fossila bilar som är äldre än 15 år på vägarna (15 år är kanske en rimlig livslängd?). Detta betyder att man redan år 2025 (om 12 år) måste förbjuda försäljningen av dessa bilar. Låter det rimligt? Jag tror inte det.

Tittar man bakåt idag (som jämförelse) så blir 15 år lika med att alla bilar som är äldre än 1998 års modell förbjudna. Låter det rimligt? Tittar ut över parkeringen..... Nej, inte rimligt.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:30
Arbu11

Audi A5 SB - Vart får du 15 år ifrån? :O "Ponera att" om 27 år så kommer utvecklingen av elbilar, vätgasbilar, hybridbilar ha gått framåt rejält mycket mer än de senaste 5 åren (som redan har gått väldigt framåt)... Det är 27 år, det är gott om tid egentligen - bara man använder sig av tiden!

Sen håller jag med Hackenbush - nånting måste man göra med veteranbilar... Det bästa kanske helt enkelt är att man inte får tillverka några dieselbilar/bensinbilar - men att man får köra vad som helst? :)

#6 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:35
Audi A5 SB

Arbu11; så du menar att om 27 år (2040) så är alla bilar av årsmodell 2039 och äldre förbjudna på vägarna i England? Man skrotar sin hela vagnspark?

#7 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:36
saabnisse

Jag är och har alltid varit skeptisk till elfordon.
Inte för att de tekniskt sett skulle vara omöjliga och inte för deras begränsade räckvidd, utan mer för det motstånd som biltillverkarna har mot att ta fram nya modeller i tillräcklig mängd för att det ska uppstå en sund konkurrens.

Men jag får nog anledning att ändra min inställning.
Förmodligen kommer det att lösa sig genom att bränslekostnaderna för konventionella bilar blir så höga att det blir ekonomiskt omöjligt att bruka dem.

Det tråkiga är att de elfordon som bilindustrin tar fram antingen ser ut som en pajasbil eller som alternativ något som ska klara 0-250 km/h på 10 sekunder.

Och de elbilar som egentligen varit något så när vettiga t.ex. Think, går inte att sälja, ok, den första såg också ut som gjord åt en pajas, men den senaste var riktigt snygg.
Men med fler tillverkare kommer också snyggare och mer praktiska bilar.
Annars är det just hybrider typ Ampera/Volt och BMW i3 som jag tror mest på.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:44
Arbu11

Audi A5 SB - Vem tusan är så dum att köpa/tillverka en Bensin-/Dieselbil om man vet att "Om 1 år kommer jag inte få köra den?" ^^ Det bästa är ju om man sätter att f.r.o.m. 2030 (eller nånting) så går det ej att köpa diesel-/bensinbilar! Bara min tanke - alla vi tänker olika! :P Jag är ung och framtidstänkande!

#9 • Uppdaterat: 2013-08-08 15:50
poppo

Och i Sverige har redan utredningen kring en fossilbränslefri fordonsflotta t o m 2030 överlämnats till ansvarigt statsråd. Precis som Audi A5 SB skriver så sker det över tid - i Sveriges fall så är det ju ett bonus/malus-system med en gradvis skärpning av kraven som föreslås. Det tycker jag personligen är en bättre väg att gå än rent förbud.

#a • Uppdaterat: 2013-08-08 16:08
hultarn

För 20 år sen sa de att det skulle vara slut på tillgången till bensin och diesel 2015. Har vi sett några som helst tecken på det?

Det är snarare tvärtom, bränslet har till och med blivit lite billigare förhållandevis de senaste åren.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.