Nästa artikel
Bensin och diesel ger högst utsläpp – fordonsgas och el bäst
Nyheter

Bensin och diesel ger högst utsläpp – fordonsgas och el bäst

Publicerad 4 oktober 2023 (uppdaterad 4 oktober 2023)
Att köra en bil på fordonsgas eller el kapar koldioxidutsläppet med hela 97 procent jämfört med vanlig bensin eller diesel, visar siffror från Energimyndigheten. Men siffrorna tar inte hänsyn till tillverkningen av bilen.

En genomsnittlig bil som körs på fordonsgas släpper ut lika mycket koldioxid som en elbil som laddas med svensk el. Det visar årets rapport om drivmedel som publiceras av Energimyndigheten.

Fordonsgas har fått bättre klimatprestanda på sistone eftersom metoden som används för att beräkna utsläppen ur ett livscykelperspektiv gjorts om för biogas från gödsel.

Att elbilen får lika låga utsläpp beror på att den svenska elmixen har relativt låga utsläppsvärden och att elbilarna är betydligt mer energieffektiva än bilar med förbränningsmotorer.

Bilar som tankas med svensk biogas kan ha mycket bra klimatprestanda – lika bra som elbilar.

Energimyndigheten har räknat fram utsläppen för respektive bränsle i förhållande till sin energimängd, och sedan applicerat dem på bilar med en viss förbrukning enligt en mall från Trafikverket.

Uträkningen har några egenheter som är bra att känna till:

  • Bensin- och dieselbilar beräknas ha lika hög förbrukning trots att en dieselbil ofta har något lägre förbrukning än motsvarande bensinbil.
  • E85-bilar beräknas ha en förbrukning som är lägre än för en bensinbil. I verkligheten brukar det vara tvärt om.
  • Uträkningen tar över huvud taget inte hänsyn till tillverkning och återvinning av själva bilen. En elbil har generellt sett större utsläpp under tillverkningen än en förbränningsbil.

Klart är att bensin- och dieselbilar får högst koldioxidutsläpp i jämförelsen. Trots reduktionsplikten som finns just för att sänka utsläppen har dieselbilen bara tolv procent lägre utsläpp än bensinbilen.

Den som kan tanka HVO100 i sin dieselbil sänker koldioxidutsläppet med 84 procent jämfört med vanlig diesel, och att tanka E85 sänker utsläppen med 59 procent jämfört med bensin.

Utsläpp i förhållande till energin
Drivmedel Energiförbrukning per 100 km Växthusgasutsläpp, g CO2e/km
Bensin 6,5 l 173
Diesel 6,5 l 153
El 20 kWh 5
HVO100 6,5 l 23
FAME100 6,5 l 71
E85 6,1 l 70
Fordonsgas 4,3 kg 5
LNG/LBG 4,3 kg 23

Källa: Energimyndigheten

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (27)

  • 7 oktober 2023 Dunder För det första så…
  • 7 oktober 2023 Dunderkommentatorn skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.