Nästa artikel
Audichefen väntas erkänna brott – men slipper fängelse
Nyheter

Audichefen väntas erkänna brott – men slipper fängelse

Publicerad 4 maj 2023
Får vid ett erkännande böta över 13,5 miljoner kronor, men slipper fängelse.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat om åtalet mot Audis tidigare vd Rupert Stadler, som tillsammans med flera varumärkeschefer inom koncernen står åtalad för att ha haft kännedom om ett systematiskt utsläppsfusk för märkets förbränningsmotorer. Stadler var vd för Audi mellan åren 2007-2018. Åtalet mot honom sker i kölvattnet av Volkswagens stora dieselgate-skandal, som briserade år 2015.

Stadler åtalades fem år senare, alltså år 2020. Han har under den rättsliga processen vidhållit att han är oskyldig till alla anklagelser. Nu uppger dock Automotive News att Stadlers försvarsteam samt åklagarna i målet båda bekräftat att ett erkännande är nära förestående, i utbyte mot strafflindring. Åklagaren har gått med på att släppa sitt krav om upp mot två års fängelse mot ett erkännande. Stadler skulle dock fortsatt krävas på böter, motsvarande över 13,5 miljoner kronor.

Enligt Automotive News samt Reuters väntas Stadlers försvarsteam inom kort vara redo att lämna ett officiellt uttalande som styrker uppgifterna. Om det inträffar lär det ytterligare försämra läget för övriga som står åtalade i härvan. Däribland Wolfgang Hatz, Audis tidigare chefsingenjör för motorutveckling, som även han står åtalad misstänkt för samma typ av brott. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.