Nästa artikel
143 000 bilar körs trots körförbud
Nyheter

143 000 bilar körs trots körförbud

Publicerad 10 september 2012 (uppdaterad 11 september 2012)
I augusti var det 143 000 bilar i trafik med körförbud i Sverige, bland dem polisbilar, visar en granskning av Tjänstebilsfakta.

Totalt var det 6,4 miljoner personbilar och lätta lastbilar i trafik i Sverige under augusti. En miljon företagsbilar och resten privatägda. Av dessa hade 130 000 privatbilar och 13 000 företagsbilar körförbud. Det visar körförbudsrapporter som tjänstebilskonsulten Ynnor har tagit fram och som Tjänstebilsfakta granskat.

Rikspolisstyrelsen står som ägare till alla polismyndigheternas 4 900 fordon och av dessa hade totalt 30 fordon körförbud den 31 augusti. Flera av de 30 bilarna var dock sådana som tagits i beslag, och andra användes inte i väntan på exempelvis försäljning och några tillhörde Polismuseet och kördes inte heller.

Rikskriminalen har tre bilar i trafik med missad besiktningsdag. Avdelningen Polisteknik har en. Rikspolisstyrelsen hade två bilar med körförbud, en Toyota Prius och en Saab 9-3.

– Jag kan inte säga vad det är för bilar. Ibland blir bilar felregistrerade på vårt organisationsnummer centralt om någon inte känner till filialnumret och de får jag ägna mig åt att städa, säger Håkan Lindgren, fordonssansvarig på Rikspolisstyrelsen

Körförbud får en bil om besiktningen inte gjorts i tid, om skatten inte är betald eller om bilen anses vara trafikfarlig.

Sedan besiktningsmonopolet avskaffades har det blivit lättare att missa besiktningstiden, vilket kan bidra till att många kör bilen med körförbud utan att veta om det. Bötesbeloppet för att köra trots körförbud är 1500 kronor. En förare av en tjänstebil får dock inte automatiskt böter om bilen har körförbud. För det måste det finnas uppsåt och vara ställt utom allt rimligt tvivel att föraren inte kände till förbudet.
 
Diskutera: Har din bil körförbud?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-10 18:55
Tobo

Sedan bilprovningsmonopolet försvann så får man ju inte längre någon kallelse till besiktning, möjligen kan man få ett "erbjudande om besiktning" elller "inbjudan till besiktning" med en föreslagen besiktningstid som förtäckt reklam från något besiktningsföretag (t.ex. Svensk Bilprovning, Carspect m.m.) .
Så visst det har blivit lättare att glömma att besiktiga bilen efter avregleringen, större ansvar ligger nu på den enskilda bilägaren att komma ihåg att besiktiga bilen.

#2 • Uppdaterat: 2012-09-10 20:58
Rustan Werling

För att göra det hela extra förvirrande så verkar det variera från ort till ort om man får en kallelse eller inte. I min lilla stad finns bara Svensk Bilprovning och vi fick som vanligt en kallelse med förbokad tid som vi accepterade genom att betala räkningen, detta gällde grabbens Honda Civic.

Kollegan på jobbet bor i en större stad där det finns flera aktörer på bilprovning och han får ingen kallelse eller erbjudande, han kom av en slump på att det var dags för besiktning.

Horribelt att trafiksäkerheten får behandlas så här. Det är spöstraff på att köra 5 km för fort, men obesiktigad bil ser vi mera slappt på.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-10 21:57
Roger Skagerström

Anser de att det är så ENORMT viktigt så kan de väl gott skicka ut en påminnelse från bilregistret när det är dags.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-11 11:35
Eric H

Är det så vansinnigt svårt att "hinna med" en besiktning???
Möjlig tid är ju många månader, ibland ett halvår?
Ursäkterna "jag fick ingen kallelse" luktar sossesnack och att återigen, "nån annan", ska ta ansvaret för ditt liv....
Kollade emellanåt under min Sthlmtid några bilar om de var oförs/oskatt/obes.
Nästan 90% hit rate! Bl a en MB 560...
Vissa grupper tycks ha satt detta i system och det är vi andra som får betala deras olyckor via TFF..

Ett fordon SKALL vara besiktigat, särskilt i Sverige som nästan har Europas äldsta bilar...
Om inte, ska det kosta!

#5 • Uppdaterat: 2012-09-11 12:28
hultarn

Lägg sedan till alla som kör med dubbdäck året runt, så har ni ett par tusen trafikfarliga till.
Men, de kan lugnt köra, ingen lär stoppa dem...

#6 • Uppdaterat: 2012-09-12 09:28
johan44 (ej verifierad)

men hjälp, det finns väl inget som säger att folk faktiskt kör med påställda försäkrade bilar som har körförbud? Vilken kvasinyhet.

#7 • Uppdaterat: 2012-09-12 14:28
a128

Om man skrotade bilbesiktningen så kan man inte få automatiskt körförbud och man behöver inte hålla reda på när den ska besiktigas :-)

#8 • Uppdaterat: 2012-09-12 22:58
Roger Skagerström

Sen är det väl bra mycket farligare att köra med dubbdäck på sommarn som Hultarn tog upp, än att missa besiktningen. Att den de facto skulle göra någon konkret skillnad i verkligheten känns långsökt.

#9 • Uppdaterat: 2012-09-14 20:34
Uno Lööw (ej verifierad)

Ein Feste Burg Ist Unser Gott!

Var tjugofemte! bil med tyskt påbrå kör trots körförbud enlig Hallands Tidning (7/9)

#a • Uppdaterat: 2012-09-14 20:37
Uno Lööw (ej verifierad)

Jes_: Varför har du lurat din son till att köra Golf?
Hur gammal är Sofia? ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.