Vi Bilägare svarar vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.
FRÅGA:
Jag kör en Citroën XM 2,1 td -93 och har funderingar kring LED-ljus. Det finns ju på de allra flesta nya bilar, ”Daylight”. Det finns en mängd olika märken att köpa och montera själv både e-märkta och andra modeller. Men är det tillåtet?
Om det är tillåtet så antar jag att detta ska kopplas till parkeringsljuset och köra med det istället för halvljus på dagtid? Får Daylight vara på samtidigt som halvljus?
Citroën-ägare
SVAR:
Man kan eftermontera varsellyktor även på äldre bilar. I så fall ska inkopplingen göras så att baklyktor och eventuella sidomarkeringslyktor lyser samtidigt.
Eftermonterade varsellyktor ska vara E-godkända med glasmärkning RL (daylight running lights), eller ha äldre svenskt typgodkännande, T-märkning. Varsellyktor får ersätta halvljuset vid körning i dagsljus med goda siktförhållanden.
Bengt Dieden, Vi Bilägare
Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
+ Visa äldre kommentarer (7)Intressant. Man ska alltså se till att bakljusen lyser samtidigt? På nya bilar förekommer det ju alltmer sällan efter att EU varit igång...
Bakljusen skall inte lysa på bilar som är typgodkända med DRL och släckta bakljus
Det finns väl många olika bestämmelser med dessa varseljus för en del lyser väldigt dåligt på lite längre avstånd och då gör dom inte sin tjänst som varselljus för nu när det funnits i så många år är det väldigt bra att bilarna syns tidigt. Men tyvärr så finns det dom som kör på parkeringsljus och dom syns inte alls och så har vi dom som kör på halvljus och dimljus samtidigt när det är bra väder och är det blöt på vägen och kväll då blir man lätt bländad när dimljusen är fel inställda det bästa är dom vanliga halvljusen som varselljus för dom syns ordentligt så sänk priset på halvljuslampor.
Tycker att reglerna kring varselljus verkar väldigt luddiga. Man lär sig på körskolan att varselljus absolut inte får användas tillsammans med halvljuset, trots det så lyser som exempel Audis LED-ramper tillsammans med halvljuset och inte är den spänningsreducerad (vad jag kunnat se och finna) i jämförelse med när LEDsen lyser för sig själva som så kallat varselljus. Finns nog flera andra märken med samma princip, mest ett exempel. Vad gäller egentligen?
Detta är ju felaktig info!
Denna info jag fått kommer från en trafikpolis.
Enligt det nya lagarna behövs det inte lampor baktill. Utan du måste enbart ha lyse framåt. Spelar ingen roll vilken bil du har.
Han hävdade att jag får sätta på godkända leds framtill och inte behövde ha baken upplyst i dagsljus.
Jag har fått samma info som Joxson men nu blir man ju villrådig.
Om man eftermonterar Ledbelysning på en åm 2011 måste de vara kopplade så baklyktorna lyser? Det gör de inte på min.....
Tror att bakljusen måste lysa om bilen är 2010 och äldre. Självklart skall vredet på nyare bilar stå i "auto" så ljusreläet kopplar in halvljuset vid skymning. Många man möter har inte fattat det utan kör med släckta bakljus även i mörker.
En XM, som frågeställaren har, är ju en både snygg och bizarr bil. Jag tvivlar på att det går att montera på några "externa" LED-lampor utan att det ser "stylat" (alltså fel och fult) ut.
Om det är att spara watt och glödlampsbyten och dessutom kanske få mer ljus som man är ute efter så vore det väl en bättre idé - och enklare - att stoppa LED-glödlampor i parkerings-/positionsljusen.
Min fråga är om det finns LED-lampor i W5W-format som inte ger ifrån sig det där vidriga blåaktiga ljuset som är så populärt bland EPA-traktorförare, BMW-araber och andra utan smak? Jag har provat påstått "vita" LED-lampor från Biltema, men det såg just biltematattarmässigt ut. Blått, inte vitt. Någon som vet var man kan köpa varmvita W5W?
Blå varselljus är mig veterligt dessutom inte tillåtet. Ska väl vara vita.
LED-varselljus på A4 m.fl. dimmas ned när blinkers etc används. Vet att det är samma på t.ex. Q5.
Kan ju dock vara så att det olika beroende på årsmodell.
På nya A6 med LED-strålkastare så släcks varselljuset helt när blinkers används. När halvljus aktiveras så dimmas varselljuset ned.
EU-direktivet (som började gälla 2011) säger att nya bilar med typgodkänt DRL-varselljus ska ha bakljuset släckt. Bilar av äldre modell ska ha bakljuset tänt tillsammans med varselljus som Bengt Dieden skriver.
Om man kopplar en släpvagn till en bil med typgodkänt DRL-varselljus måste bakljusen vara tända på bil och släpvagn.
Varselljus får inte lysa (med ordinarie styrka) tillsammans med halvljus. Detta kan man läsa på transportstyrelsens hemsida.
Dessutom är det inte godkänt med DRL-ljus och släckta bakljus i t.ex. tunnlar. Då duger enbart halvljus.
Parkeringsljus är förstås aldrig tillåtet vid färd (vilket många tycks tro).
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.