Nästa artikel
Bilfrågan: HVO100 och utsläppsreducering
Bilfrågan

Bilfrågan: HVO100 och utsläppsreducering

Publicerad 1 september 2020
"Har tidigare läst att utsläppet vid körning på HVO skulle reducera avgaserna med 85-90 procent men är det en uppskattning eller finns det fakta bakom det påståendet?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag är ägare av en Citroën Diesel Tourer uttagen i mars 2017. Jag tankar konsekvent HVO. Jag är nyfiken på hur utsläppet ser ut när jag kör på HVO. Jag har kontaktat Citroën Sverige för ett besked men tyvärr hade man inga uppgifter om det. På bilprovningen uppger man att man från Citroën varnat för att varva upp motorn så högt som det behövs för att kunna mäta utsläppen. Alltså gör man inget avgastest på bilprovningen. Jag har tidigare läst i Vi Bilägare om att utsläppet vid körning på HVO skulle reducera avgaserna med 85-90 procent men är det en uppskattning eller finns det fakta bakom det påståendet? Färddatorn visar min genomsnittsförbrukning 5,3 l/10 mil.
Jan-Erik Byström

Svar:
Inte heller vi har fått något svar från importören. Men från OKQ8 uppger man att CO2-utsläppen sänks med upp till 90 procent. Kollade också med Neste som ju är en stor leverantör av just HVO100. Neste använder olika fetter, till exempel animaliska och vegetabiliska oljor vid framställningen av HVO100 och uppger att nivåerna av fina partiklar blir 33 procent lägre, 9 procent mindre kväveoxider, 30 procent lägre halt av kolväten, 24 procent lägre kolmonoxid och reucerade nivåer av polyarmomatiska kolväten samt 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser. (Enligt Neste är detta genomsnittliga utsläppsminskningar baserat på Nestes HVO-bränsle 
i pre Euro VI-fordon). Så bränslet innebär en skaplig reducering av utsläppen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om HVO-bränsle?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2020-09-01 10:06
EnannanRobban

Svenne, att sitta och förneka detta är ganska tramsigt.
Redan på 80-talet visade forskarna på Exxon och Chevron på vad deras bolags verksamhet skulle skapa. Det läskiga är att det nu visat såg att deras beräkningar redan då var ganska spot-on, bortsätt att de inte ens i sina vildaste modeller kunde riktigt nå fram till de siffror vi har nu. Att detta mörkades har gjort att omställningen försenats med minst 30 år, all in the name of money

Jorden har en variation på +2 / -4 grader över en cykel och vi är nu påväg att snabbare än någonsin komma upp och även över 2 grader vilket gör att vi passerar diverse tippingpoints som skapar en kedjereaktion av saker som inte är särskilt bra.
Samma sak med vårt fokus på monokulturer och övergödning samt brukandet av miljögifter för att odla vår mat gör att vi sakta dödar möjligheten för att odla mat, visst är det paradoxalt? Utan bin och humlor - ingen mat och som de flesta kanske vet, det går inte att äta pengar.

Svenne, om du är 60år så behöver du inte bry dig för egen del, du kommer få lite varmare väder hemma i Svedala - Thats it

#9 • Uppdaterat: 2020-09-01 10:12
L. Mäkinen

Egentligen finns det bara en "lösning" och det är att sluta elda upp saker. Oavsett om det är träd, energiskog eller råolja så leder det till att resurserna är svåra att nyttja igen.

Nä, jag lever inte som jag lär.

#a • Uppdaterat: 2020-09-01 10:28
EnannanRobban

LM, så är det, det är inte "svårare än så", vilket ändå är jävligt svårt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.