Nästa artikel
Bilfrågan: Måste batteriet laddas?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste batteriet laddas?

Publicerad 2 september 2015 (uppdaterad 28 april 2021)
Frågeställaren har problem med batteriet som laddat ur när bilen stått några veckor.
"Ska inte en modern bil kunna stå oanvänd 14 dagar utan att laddas? Behövs extraladdning – eller är det något fel på bilen?" Vi Bilägare svarar.
 På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Volvo V60 D3, årsmodell 2014, som gått 3 000 mil. När bilen inte användes under 14 dagar i september 2014 blev batteriet så urladdat att bilen inte gick att starta.
På Bra Bil i Vallentuna kollades då batteri och eventuellt elfel. Under april i år inträffade samma sak efter en utlandssemester. På Bra Bils verkstad i Upplands Väsby gav man mig rådet att skaffa en CTEK-laddare för underhållsladdning.
Vid båda tillfällena hade bilen körts i normal omfattning innan den parkerades. Ska inte en modern bil kunna stå oanvänd 14 dagar utan att laddas? Stängs inte strömförbrukare av när bilen låses? Vad säger Volvo? Behövs extraladdning – eller är det något fel på bilen?
Håkan T
 
Svar:
En bil ska generellt kunna startas då den stått stilla i 14 dagar. Men man kan behöva ”extraladda” ett batteri beroende på hur man använder bilen.
Här kan vara några anledningar:
  • Användning av bränsledrivna värmaren innan start – till exempel om man har Volvo On Call appen – innebär att man behöver köra motorn minst lika länge som värmaren varit igång. Gör man inte detta kommer batteriet att laddas ur. En gyllene regel är att inte låta värmaren gå till slut. Tidsprogrammerar man kan man låta värmaren gå halva tiden.
  • Kanske radion ofta är igång under tiden man väntar på någon.
  • Det är viktigt att bilen låses när den parkeras för att den ska gå i viloläge.
  • Det kan finnas extrautrustning inkopplad i bilen som förbrukar ström. Om det finns ett ovanligt högt strömuttag syns det när verkstaden felsöker bilen.
Annika Bjerstaf, Volvo Car Corporation

Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2015-09-02 11:53
Kalmarmartin

Japp, har hänt min 308SW hdi några gånger! Första gången i Branäs, då var det ner till -27 och den stod stilla 1v, men hade då körts 65mil innan. Batteriet var helt dött, bärjningsbilen fick starta bilen, och stängde inte av bilen på hela vägen hem (nya 65mil).
Nästa år likadant, fast denna gång i Idre (80mil), och då hade det bara varit -10. Sen dess laddar jag batteriet lite då och då med en CTEK, och har med laddaren när vi åker på skidsemester.
Nån elektronik drar ström, även om bilen inte används :(

#9 • Uppdaterat: 2015-09-02 12:22
PREVIA

Batteriet i nya bilen kan ha ett tillverkningsfel. Nya bilar står offta uppställda under långa tider innan kunden får bilen ,och var gång batteriet blir helt eller nästan helt urladdat får man oreparerbar skada på batteriet som därefter inte är lika bra som innan djupurladdningen. Batteriets uppgivna kapacitet räknas vid 20 timmars uttag vilket betyder att ett 60 Ampertimmars batteri bara klarar 3 Ampere i 20 timmar för att få ut 60 Amperetimmar, och man kan inte ta ut så mycket ens då batteriet tar skada av djupurladdning. Detta räknat vid rumstemperatur, vid lägre temperaturer fungerar kemin sämre i batteriet och då kan batteriet inte lämna lika hög startström samtidigt som laddningen tar mycket längre tid än vid rumstemperatur.
Gamla bilar klarar sig bättre då man inte har någon strömförbrukning alls när bilen inte används.
Bättre med en hybridbil där batteriets laddningsgrad bara sjunker 1 % vid en riktigt kall start ser man här.
http://youtu.be/fvTgKWk987g

#a • Uppdaterat: 2015-09-02 16:52
formula11

Honda har 14,8 volts laddning medan andra tillverkare har 14,3-14,4 volt , skillnaden blir, mer laddning på kortare tid samt att batterierna blir fulladdade ibland. En annan sak ör att bilens 12volt batteri blir "gamla" på Honda, inte ovanligt att dom håller 10-15år innan man måste byta original batteriet, samt att glödlamporna sällan går sönder Dom som kör korta sträckor med andra bilar, hinner inte ladda "fullt" får problem. I dagens bilar är det mycket ström som ligger på när bilen är parkerad Så mer volt löser problemet...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.