Nästa artikel
Vi Bilägares långtest: Fel och brister
Test

Vi Bilägares långtest: Fel och brister

Publicerad 12 augusti 2010 (uppdaterad 10 september 2019)
Nya bilar borde egentligen inte ha några brister, men så är det sällan. I årets långteststall har fyra av fem bilar redan råkat ut för mer eller mindre allvarliga åkommor och behöver in på verkstad.

* Kia Venga har drabbats av ett antal släpp och bubblor i den svarta folien runt sidorutorna och den underliggande röda lacken tittar fram. Dessutom har missljud och rökpuffar från klimatanläggningens kompressor noterats vid flera tillfällen.

Bilen har också fått osedvanligt många stenskott under våren, fyra stycken, medan resten av långteststallet har klarat sig helt utan. Är det Kians sluttande front som är orsaken?   

* Opel Astra har problem med elektroniken. Varken det avancerade strålkastarsystemet eller Opel Eye, som håller reda på vilken hastighetsgräns som gäller, fungerar som det ska. Ständiga varningar kommer upp i displayen på instrumentpanelen. Det är även något fel på farthållaren, som hela tiden slår av. Verkstaden nästa!    

* Peugeot 3008 skiljer sig från mängden på ett välgörande sätt. Den är enda bil i långteststallet som hittills är helt felfri. Det blir en stjärna i protokollet!    

* Skoda Yeti har heller inte råkat ut för några allvarliga problem, men behöver in på verkstad för reparation av en sprucken högtalare i höger framdörr. Högtalaren har varit trasig sedan bilen var ny och ska bytas på garantin.  

* VW Polos dubbelkopplingslåda, DSG, är ryckig i låga farter och dessutom är bromsarnas ingrepp obehagligt abrupt. Det gör stadskörning och p-manövrar till en pina. Bilens serviceindikator tycks också ha fått spader och slår larm om att bilen ska in för översyn redan vid 1 500 mil, trots att serviceintervallet är 3 000 mil/2 år. Polon ska inom kort in för en specialkontroll hos generalagenten.      

Diskutera: Är du överraskad över resultaten?

Venga värsta bränslesyndaren

VW Polo är snålast i långteststallet och är nu nere på ett snitt på under halvlitern per mil. Polo är också den bil som ligger närmast sin deklarerade förbrukning. Motsatsen är Kia Venga som gjort av med nästan 36 procent (!) mer bränsle än vad som anges officiellt.



Men även stallets tre övriga bilarna ligger skyhögt över sina deklarerade siffror.      



Bilmodell    ViB:s förb*. Officiell förb.   Skillnad %

1. VW Polo 4,9 4,3  +14,0%

2. Skoda Yeti 6,7 5,4 +24,1%

3. Peugeot 3008 6,4 5,1 +25,5%

4. Opel Astra 7,5 5,9 +27,1%

5. Kia Venga 6,1 4,5 +35,6%

* Blandad körning enligt bränsledeklarationen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-12 11:50
Gösta (ej verifierad)

Nej, jag är inte överraskad över resultaten. Bilarna har de senaste 20 åren oavsett märke gradvis blivit sämre och sämre. Driftsäkerheten på nya bilar är väl acceptabel. Men alla dessa elekronikfel gäckar ständigt oss konsumenter, inte ofta med dyra felsökningar och reparationskostnader som följd.

#2 • Uppdaterat: 2010-08-12 13:26
Tommy (ej verifierad)

Dagens bilfabrikanter måste, av konkurrensskäl, ha väldigt mycket elektroniska finesser i sina bilar. Man ska helst vara först med nyheterna, därför hinns det inte med att prova ut allt innan bilarna släpps ut till kund. Kunderna får därför agera testpiloter och, tyvärr även stå en hel del kostnader. Nu vill jag inte tillbaka till Amasontiden, men litegrann håller man med gamlingarnas "Det var bättre förr"

#3 • Uppdaterat: 2010-08-12 16:41
Seken (ej verifierad)

Ja, du har nog rätt GÖSTA. Det blir inte dyra felsökningar så ofta. (På mina bilar har de varit sällsynta.) Dock är min åsikt att dagens bilar håller betydligt högre kvalitét än gårdagens. På de flesta områden. Kanske tydligast när det gäller driftsäkerhet och rostskydd. (Men som TOMMY skriver: många finesser, ger många fel. Men finessbilar skyr jag som pesten.)

#4 • Uppdaterat: 2010-08-12 17:58
tage (ej verifierad)

I viissa fall kanske nybilsgarantierna även har blivit bättre. Vi får väl avvakta tills VIB kommer med en redovisning av hur mycket ägaren själv måste lägga ut ekonomiskt, samt vilka svårigheter han åsamkats för att få felaktigheterna åtgärdade.

#5 • Uppdaterat: 2010-08-12 21:55
Roy (ej verifierad)

Tänk efter! Hur var det egentligen - på riktigt? Punktering, när får man det nu för tiden? Avgassystemen var förr nästan alltid på gång att rosta sönder någonstans. Bensinförbrukningen var högre trots svagare motorer. Olja blänkte på var och varannan parkeringsplats. Fönstervevar gick trögt, särskilt när det var kallt, eller slutade fungera helt. När det började regna fick man se upp så att man inte gled vidare vid stoppsignalerna på grund av oljefilmen på vägarna. Dieslarna spydde knattrande ut svart, stickig rök. När det var kallt så var det minsann inte så många bilar som som, trots rätt användning av choke, startade snällt och omedelbart gick på jämn, fin tomgång. Nej, högt tomgångsvarv och finlirande med gaspedalen var vad som ofta gällde. Olja och inte minst tändstift måste bytas oftare. Slitna brytarkontakter medförde att bilen blev mindre effektiv och dessa måste bytas - och justeras - liksom ventilspel. Bilsätena var kalla lääänge när det var minusgrader. Hur effektiva var egentligen ventilationsrutorna en het sommardag?
Nej, vi hade helt enkelt ett annat förhållande till bilinnehavet och accepterade en hel del fel och servicebehov som något självklart. Vi är nu så vana vid att bilarna faktiskt för det mesta fungerar alldeles utmärkt, och då märks ju felen desto tydligare.

#6 • Uppdaterat: 2010-08-12 22:07
850 GLT (ej verifierad)

Kör vidare med min Volvo 850 - 93, 33.000 mil. Hittills inga fel , bortsett från en trasig bensinpump för 12 år sedan. Komfort, vägkänsla och trivsel med måttlig faktisk bensinförbrukning. Inget junk till elektronik & rejäla doningar. En bil för framtiden !

#7 • Uppdaterat: 2010-08-13 00:11
PRIUS... (ej verifierad)

Jag förstår ingenting! Min tioåriga Prius har haft två fel en skyltlampa har pajat och en halvljuslampa med. Bilen har inte vart på en enda service.Bara bytt olja och filter själv på OK/Q8. Jag vet inte om det går att uppbringa en bil med mer elektronik, och den var inte så utprovad när den kom och bromsarna tar fortfarande och gasen hänger sig inte, så jag känner inte igen mig när det talas om nyare bilars elektronikfel.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-13 12:49
Harry (ej verifierad)

Elektronikkrångel förvånar mig fortfarande inte det minsta. Däremot förvånar det mig att man faktiskt kan göra något åt det, för under den tid jag haft min bil och försökt få ordning på krånglande elektronik så har inte verkstaden haft en aaaaning om vad det kan vara för fel. Ändå tycks man kunna åtgärda felet till nästa modell kommer ut. Den krånglande bilens ägare får bråka och det förhalas tills garantin gått ut. Det är min erfarenhet av Opel, vilket nu är ett avslutat kapitel för min del - tack och lov. Synd annars på en så praktisk bil som Merivan är.

#9 • Uppdaterat: 2010-08-13 16:33
Conny Karlsson (ej verifierad)

Prius.
Ja jag ställer mig också den frågan, varför drabbas inte japanska bilar av elektronik problem? inte i samma utsträckning. Inte någon av alla de japaner jag haft har jag haft elektronik problem på och de är i runda slängar ett drygt 30tal.

#a • Uppdaterat: 2010-08-13 23:25
bruno (ej verifierad)

bra talat, Roy. just min åsikt, man får stänga ute de nostalgiska känslorna kring sin första bil och se nyktert på det hela, jag nämnde detta i en annan tråd så jag ska inte upprepa mig. idag kostar en bil relativt lite i förhållande till inkomstläget och allmän prisbild, samtidigt har de blivit avsevärt mer avancerade och innehållsrika som produkt. alla tekniska produkter genomgår utveckling och det är vi som köper dem som hjälper till att driva på den. i många år kostad en trådlös telefon ca 3000 kr sen rasade priset till 300 på ganska kort tid samtidigt som det blev en avsevärt bättre produkt... en bil för 150000.- idag är klart bättre än en som för 15 år sedan kostade det samma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.