Nästa artikel
Kia Cee’d nedmonterad i tusentals bitar
Långtest

Kia Cee’d nedmonterad i tusentals bitar

Publicerad 23 september 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
116 095 kilometer. Exakt så långt fick Vi Bilägares förra långtestbil Kia Cee’d rulla. Sedan var det obönhörligen slut.

ista färden med Vi Bilägares långtestbil Kia Cee’d gick via Autobahn genom Tyskland, motorvägar genom Österrike och Slovakien till slutdestinationen Zilina i skuggan av Tatrabergen. Där fick bilen sluta sina dagar, på samma ställe där den i oktober 2006 rullade av bandet som produkt nummer 457 i ordningen. Cirkeln var sluten.

– Vi gör ibland sådana här efterkontroller, berättar Peter Vrbiniak, ansvarig för service och garantier, när han tar emot oss på Kia-fabriken och låter sina medarbetare påbörja demonteringen. Er bil har rullat i ett annorlunda klimat med allt vad det innebär och det är viktigt för oss att få analysera vad som har hänt genom åren.

Vår Cee’d var ingalunda skrotfärdig, tvärtom faktiskt. Den visade klass, framför allt motormässigt, hela vägen genom Europa. Här pressade vi under stundom upp motorvarvet och nådde hastigheter på drygt 180 km/tim, utan att motorn knorrade nämnvärt. Under de tyngsta passen på Autobahn steg bensinförbrukningen till 9,0 liter/100 km, att jämföra med den sex år långa testperiodens notering på 7,4 liter.

Hur mycket slits en bil efter drygt sex års brukande? Det var det svaret som Kias tekniker sökte när de erbjöd sig att köpa tillbaka bilen. Vi Bilägare accepterade, under förutsättning att vi fick närvara vid demonteringen. En av anledningarna till att vår testbil var intressant att följa upp var att just vår Cee’d var en av de allra första bilarna som rullade ut från den hypermoderna bilfabriken i Zilina.

Det tog Boris Varga och hans medarbetare två dagar att demontera bilen bit för bit. Mest huvudbry vållade bilens underrede orsakat av den ljuddämpande behandling som Vi Bilägare lät kosta på förra sommaren – till ingen nytta, som det senare visade sig.

En tjock, svart och plastig massa täckte hela underredet inklusive hjulupphängningarnas länkarmar. Det sega materialet var besvärligt att forcera, och något riktigt svar på hur underredet och framför allt bränsletanken i plåt klarat sig med tanke på eventuella rostangrepp fick varken vi eller Kias tekniker.

På fabriken i Zilina tillverkas egna motorer medan utbyte sker med systerbolaget Hyundai, nära stationerat i Ostrava i Tjeckien, där växellådorna produceras. Motoravdelningens representant Branislav Martikán noterade vid isärplockningen av motorn att den var torr och fin utan oljespill.

– Just den här motorn har tillverkats i Korea, men från och med februari 2007 är motorerna tillverkade här i Zilina. Bensinmotorerna är enkla i sin uppbyggnad medan dieselmotorerna är mer komplexa, men generellt har vi sällan några kvalitetsproblem med drivlinan. Kamkedja till alla våra motorer bidrar till förstärkt pålitlighet.

Några dramatiskaavslöjanden skedde aldrig under demonteringen. Däremot visade sig tvärbalken bakom plasten vara knäckt och inåtböjd i farlig närhet av kylaren, en dold skada som påverkat bilens deformationszon.

Hela artikeln finns publicerad i Vi Bilägare nummer 12/2013.

Diskutera:Vad tycker du om Kia Cee’d?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Kia Cee'd 1,6 EX

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Kia Cee'd

Modell: 1,6 EX

Årsmodell: 2007

Inköpspris: 149 900

Körsträcka: 11 610 mil

Förbrukning (dek.): 6,4 l/100 km

Förbrukning (ViB:s): 7,4 l/100 km

Vi Bilägares långtest

Vi Bilägare köper in fem nya bilar per år. Dessa körs 4 000 mil under ett år. Särskilt intressanta modeller behåller vi längre. I dagsläget äger vi elva långtestbilar som vi rapporterar regelbundet om:

Honda CR-V, 2013

Kia Cee'd, 2013

Mazda6, 2013

Volkswagen Golf, 2013

Volvo V40, 2013

BMW 118d, 2012

Hyundai i40, 2012

Mercedes B180, 2012

Opel Ampera, 2012

Peugeot 3008, 2010

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2013-09-23 15:57
johafor

@Mistro
Var det av en påbackning? Jag har inte sett eller läst nåt om det, men jag kan ju ha missat det. Om skadan fanns från början, då är det väl absolut något som har med bilen att göra? Detsamma om det är en till synes liten skada orsakad av lätt krockvåld, då det väl kan skvallra om kvaliteten? För om det påverkar deformationszonen, då är det väl inte av mindre betydelse?
Rätta mig gärna om jag har fel.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-23 16:05
liebhaber

Denna typ av redovisning av sina långtestbilar har AutoBild kört med i många år. Så här kan en redovisning därifrån se ut:

http://www.autobild.de/artikel/mercedes-glk-dauertest-4346847.html

Denna gäller en av de senast provade - en Mercedes-Benz GLK.

För ca 15 år sedan erbjöds jag att köpa en sån byggsats hos Citroën i Köln. De hade en Evasion nedplockad i alla dess beståndsdelar :)

Hos AutoBild kan man finna många långtestbilar och inte alla har en sån kvalitet som man kan förmoda med andra som inte borde besitta någon särskild kvalitet är lysande. Bara att studera!!

#a • Uppdaterat: 2013-09-23 19:01
Roger Skagerström

Tvivlar på att den där derformerade balken hade gjort nån skillnad. Man ser den ju på bilden - och så länge inte svetsfogarna som fäster den i den "fyrkant" som jag antar är själva stötupptagningsytan (balkarna som ramar in kylaren) så lär det inte göra nån skillnad. Balkens enda uppgift lär vara att "koppla samman" stötfångaren med karossramen. Att den skadas så lätt skulle jag gissa på att den just är en del av deformationssystemet och SKA vara "mjuk". Vilken bil som helst som råkat ut för vad den balken råkat ut för lär få liknande skador.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.