Nästa artikel
Provkörning: Mercedes ML (2011)
Provkörning

Provkörning: Mercedes ML (2011)

Publicerad 25 november 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Tredje generationen av Mercedes suv M-klass är oerhört kompetent. Ett komfortabelt landsvägslok som kan klättra som en stenget eller dra nästan hur tungt som helst. Men mest uppseendeväckande är att i grundutförandet har den nya bilen en fyrcylindrig dieselmotor som klarar att driva denna två ton tunga koloss på 0,6 liter diesel per mil!

De flesta av oss motornördar har väl någon gång drömt om att jobba som lastbilschaufför. Att dundra genom natten i sitt gigantiska fordon, avskärmad från livets futtigheter. Bakom ratten i den senaste versionen av Mercedes stora suv känns drömmen ovanligt nära.

Mercedes ML 250 är kompetent men tyvärr också väldigt dyr. Även denna instegsmodell går lös på över en halv miljon kronor redan innan man börjat fylla den med utrustning. Enda trösten är att så var också läget med föregående generations M-klass, vilket innebär att den nya modellen i alla fall inte har blivit dyrare.

Klarar tuff terräng
Det här är en helt ny bil och Mercedes har fokuserat på lägre energiförbrukning och högre säkerhetsnivå, utan att man för den skull prutar på M-klassens omtalat goda terrängegenskaper.

Visserligen har man nu övergivit den mekaniska differentialspärren i bakaxeln och ersatt den med elektronik som förhindrar hjulspinn. Resultatet har dock blivit gott och även nya ML klarar långt tuffare terräng än vad de flesta vågar ta ut den i.

Den som ska ut i skogen bör dock köpa till paketet On&Offroad (21 900 kr) som bland annat innehåller skydd för underredet, lågväxel och extra funktioner för luftfjädringen (som också är tillval för 19 600 kr) vilken ger upp till 285 millimeter markfrigång och låter M-klass vada genom 60 cm djupa vattensamlingar.

Faktum är att de flesta av dessa bilar aldrig kommer att hamna utanför vägkanten. En stor kundgrupp är de som behöver en kraftfull dragbil. Dessa ska dock vara medvetna om att för den fyrcylindriga ML 250 är dragvikten max 2 950 kg medan den sexcylindriga ML 350 får dra 3 500 kg.

Mercedes är väldigt stolta över sin fyrcylindriga diesel på 2,0 liter och 204 hästkrafter. Och visst är det starkt gjort av den ”lilla” spisen att lätt och ledigt släpa runt på drygt två ton suv, men prestationen sker till priset av en hel del knatter och vibrationer.

Den som vill kräver silkesmjuk motorgång får ta ett än djupare grepp i plånboken och satsa 30 000 kronor ytterligare för att få en sexcylindrig dieselmotor istället.

Mercedes uppger att hela modellserien har blivit 25 procent snålare. Förutom snåltrimmade motorer har M-klass fått lägre luftmotstånd och lättviktsmaterial som aluminium används nu flitigare i konstruktionen.

Det innebär dock inte att M-klass blivit någon balettdansös. Den provkörda modellen ML 250 väger in på dryga 2,1 ton men bär sina kilon med grace och känns aldrig tung eller klumpig.

Styrningen har en ny hastighetsberoende elektrisk servoassistans som någon kan uppfatta som en smula okänslig men faktum är att styrningen känns som den brukar i Mercedes. Den som vill uppleva varje gruskorn i ratten får köpa något annat.

Generösa utrymmen
Trots sin storlek är M-klass också riktigt smidig i stadstrafik. Som förare uppskattar man den höga sittpositionen vilken ger mycket bra överblick. Automatlådan arbetar smidigt och stopp/start-systemet ger några tacknämliga ögonblick av lugn och ro när dieselmotorn automatiskt stängs av vid exempelvis trafikljus. Styrningen är lättgående i låg fart, vändradien överraskande snäv och parkeringsassistans standard.

Oavsett väglag är komforten förstklassig. Stolarna är bekväma, såväl motorljud som vindbrus är synnerligen väl dämpat och fjädringen sväljer de flesta ojämnheter.

Utrymmena är generösa. Fem vuxna reser komfortabelt och i bagageutrymmet ryms 610 liter med baksätet uppfällt och 2 010 liter med kupén dukad för maximal lastkapacitet.

Förarmiljön är utmärkt. Instrumenten är tydliga och när man väl lär sig leva med kombispaken för vindrutetorkare och blinkers, fungerar också reglagen utan anmärkning.

Även M-klass har Mercedes nya reglageplacering, vilken innebär att farthållaren och kombispaken fått byta plats. Därmed lär få lockas att försöka blinka med farthållarspaken, en övning som tidigare inte var alltför ovanlig bland nya Mercedesförare.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mercedes ML 250 BlueTEC 4MATIC

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Mercedes ML 250 BlueTEC 4MATIC

Pris, från kr: 525 000.

Säljstart: Nu.

Modell: Femsitsig suv med fem dörrar.

Mått, cm: L 480/B 193/H 180.

Tjänstevikt, kg: 2 150.

Släpvagnsvikt, kg: 2 950.

Motor: 4-cyl dieselmotor. Cylindervolym: 2 143 cm3. Max effekt: 204 hk vid 4 200 v/min. Max vridmoment: 500 Nm vid 1 600 v/min.

Kraftöverföring: Sjustegs automatlåda. Stopp/start-system. Fyrhjulsdrift. ESP.

Prestanda: Acc 0–100 km/tim: 9,0 s. Toppfart 210 km/tim.  

Bränsleförbrukning, blandad körning: 6,0 l/100 km.

CO2-utsläpp: 158 g/km.   

Konkurrenter: BMW X5, Volvo XC90, Toyota Landcruiser, Range Rover.

Vad nytt? Helt ny bil.

För vem? För välbeställda ägare av skog eller travhästar (fast de flesta lär komma att köras av amerikanska hemmafruar).

Bra köp? Helt klart en himla fin bil men värdeminskningen kommer att svida. Kanske ett fynd som lätt begagnad?

Plus: Hög komfort, lättkörd, klarar tuff terräng, hög dragvikt.

Minus: Dyr, fyrcylindriga motorn vibrerar och bullrar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-25 09:59
erito

Den här blir spännande att provköra. Kvalitet och pris har tyvärr varit på tok åt fel håll senaste åren för MB, men det kanske vänder? (knappast priset då... )

Nya 2.5 motorn verkar vara en fullträff.

#2 • Uppdaterat: 2011-11-25 10:59
KaptenOberkommando

525 000 är ju en del, men motsvarande XC90 ligger på runt 480 000 med mindre utrustning (och en förnedrande låg placering i diverse kundundersökningar). Audi Q7 3.0 TDI quattro med 204 hk diesel ligger på 498 000 - och drar dessutom en deciliter mer per mil blandad körning. BMW
X5 xDrive30d med 245 hk (lite vassare motor alltså) ligger på 535 000 och drar även den en deciliter mer per mil blandad körning. Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 5-stegsautomat ligger i Prestige-utförandet (som inte ger så där värst mycket mer än grundvarianten) på 534 000 kr. Prisskillnaden brukar inte bli så stor när man har gått igenom utrustningsnivån i detalj. Det är som Audi-försäljaren sa till mig i våras: "Våra listpriser ligger lägre än Mercedes, men när vi har plockat på likvärdig utrustning blir våra bilar helt plötsligt lika dyra". Och så är det faktiskt. Jag tycker att den tiden är förbi när man bara kunde se till listpriset - man måste idag också ta hänsyn till utrustningsnivån. Förr var Mercedes både dyra och snålt utrustade. Idag är de förvisso fortfarande dyra men fett utrustade redan från starten (tack vare den sedan några år nye styrelseordföranden Dieter Zetsche).

#3 • Uppdaterat: 2011-11-25 14:23
Thommys

KaptenOberkommando,
Dieter Zetsche är väl även VD för Mercedes-Benz förutom att vara styrelseordförande i Daimler AG? Rätta mig om jag har fel.

#4 • Uppdaterat: 2011-11-25 17:04
Stefan Eriksson

Suvar är en symbol för egoism,"här kommer jag ovanför er andra bilister,jag skiter i bränsleförbrukning och att min bil orsakar mycket större skador vid krock med andra bilister i vanliga bilar samt cyklister och gående" Om Mb´s bränsleförbrukning stämmer är det lågt,men kundkretsen för dessa bilar skiter i bränsleförbrukningen.Nej fram för förhöjda vanliga bilar med 4wd.

#5 • Uppdaterat: 2011-11-25 17:11
quattron

Snälla Leifer, nu har väl ändå helgwhiskyn åkt fram lite för tidigt. Att jämföra en Rav4 med denna maskin är väl helt orelevant. Bilarna har ju inte något gemensamt och en kund till ML tittar inte ens mot en RAV4, i så fall en LandCruiser, som är en av bilvärldens bästa och robusta bilar. De fyller liksom två olika funktioner, luftfjädring, lågväxel, 3500kg dragvikt m.m. För kommentaren var väl inte för att retas med vissa??

#6 • Uppdaterat: 2011-11-25 20:11
Mr Colt

Detta är inte den stora MB Suven, GL är den stora.

Om det är samma drivlina i dessa vet jag inte,men om så är fallet rekommenderar jag ingen att köpa dessa modeller för att ofta dra tunga släp.
En god vän har bytt 3 st automatlådor pga deras ej tillräckliga kapacitet att dra tunga släp (+2000kg).
Tom. MB verkstaden rekommenderade honom att byta bil till något som är tillverkat för detta ändamål tex. Toyota LC, Mitsu Pajero, Nissan Gr Patrol eller som MB tyckte G-klass.

#7 • Uppdaterat: 2011-11-26 09:32
Thommys

Och jag vet folk som kört Mercedes SUV med tunga släp många tusen mil utan att haft problem med automatlådan. Och så vet jag folk som inte kört med tunga släp, eller ens haft dragkork på bilen och ändå bytt automatlåda tre gånger, som min far t ex, och det var inte någon Mercedes SUV.

#8 • Uppdaterat: 2011-11-26 18:02
Thommys

Jes_, för vissa med pengar är det ändå rätt viktigt att var politiskt korrekta. Sen tror jag att Mercedes vill visa att de tar sitt ansvar och erbjuder motorer för bättre miljö. Och som här få lite publicitet för det. Dess utom kommer EU med krav på lägre förbrukning hos alla tillverkare.
De flesta kommer nog inte att köra en dieselfyra bara för att snåla på 30.000 kr i den här prisklassen. Utan de kommer säkert att välja en sexa med den högre komforten och lyxauran den erbjuder.

#9 • Uppdaterat: 2011-11-26 19:31
Hälsingen

Nja, jag är skeptisk till ViB:s lista över möjliga konkurenter! En Range Rover är dubbelt så dyr och större - och betydligt lyxigare än en ML. Snarare är det Land Rover Discovery 4 som ligger i samma klass som en ML. Om ViB då inte räknar med den sportigare R-R Sport som bygger på just Discovery 4 och som bara är några hundra tusen dyrare än ML.

#a • Uppdaterat: 2011-11-26 19:45
Thure (ej verifierad)

Min fruga vill ha en Mercedes nu när Avensisen gjort sitt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.