Subaru XV får många att höja på ögonbrynen och att kolla in vad det är som kommer rullande. XV ser verkligen tuff ut! De stora, markerade hjulhusen, fälgarna och den höga bakdelen ger ett aggressivt intryck. Den ovanliga kulören på testbilen hjälper nog till att väcka uppmärksamhet. Men ingen av de vi frågat tyckte att lackeringen ”tangerine orange” är snygg!
Subaru XV bygger på nya Impreza som inte anlänt till Sverige ännu. Så det är en ny konfiguration med delvis välkänd teknik – boxermotor med symmetrisk fyrhjulsdrivning som standard.
Mazda CX-5 är också en helt ny bil som inte ska komplettera utan snarare ersätta CX-7. Mazda satsar stenhårt på CX-5 och den nya teknologi som kallas ”Skyactiv”. Allt från chassi och kaross till växellådor och nya motorer har Skyactiv-teknik i CX-5. Och det finns en hel del nyheter på den här bilen.
Vi valde att matcha nykomlingarna mot Skoda Yeti. Både Mazda och Skoda går att få med bara framhjulsdrivning. Men drivning på alla fyra hjulen är Subarus signum så valde vi förstås att köra alla tre med fyrhjulsdrivning. Skoda Yeti är en svårslagen konkurrent, visserligen aningen mindre än CX-5 men ovanligt flexibel. I en tidigare duell 2009 mot storsäljaren Nissan Qashqai fann vi att Skoda var det bättre alternativet.
Med den här biltypen, kallad både suv och crossover, får man oftast en lite högre bil med bekvämare insteg och bättre överblick i trafiken. Men även med fyrhjulsdrivning är terrängegenskaperna starkt begränsade. Vare sig CX-5 eller Yeti har exempelvis lågväxel. Subaru har skickar med lågväxel om man väljer XV med lilla motorn, troligen mest för att motorn ska orka med tunga släp och besvärlig väg.
Däremot finns vissa elektroniska hjälpmedel, till exempel hjälp vid start i backe eller ett speciellt körprogram för ”off road” i Skoda Yeti. Men bristen på tillräcklig markfrigång stjälper eventuell ambition att ta en skogspromenad per bil, vilket för övrigt terrängkörningslagen förbjuder. Yeti har normala 18 centimeter till godo under chassiet, Mazda 21 centimeter och Subaru är högst med 22.
Skoda Yetis TSI-motor och Subarus boxer är gamla bekanta. Yeti har en turboladdad direktinsprutad motor med laddluftkylare. Motortypen har fått flera priser som effektiv och snål maskin med förhållandevis liten cylindervolym. Subarus boxer har gott renommé med låg tyngdpunkt och i de nyare versionerna också låg förbrukning.
Mazdas nya Skyactiv-G 2.0 är en helt ny direktinsprutad motor med extremt hög kompression, 14:1, där man använder skiktad insprutning, det vill säga mager bränsleblandning vid låg belastning. Den manuella växellådan är ovanligt lätt och liten eftersom man lyckats banta bort den extra axeln för backväxeln.
Subaru XV har permanent fyrhjulsdrivning med mellan-differential. Skoda Yeti har drivning av bakhjulen via Haldex 4. ABS-givarna ger signal till övervakande dator om framhjulen börjar slira och då engageras också bakhjulen. Mazda CX-5 har ett liknande system med elektroniskt styrd koppling. Inkoppling sker betydligt snabbare än i de gamla systemen som inte använde elektronik. Skoda Yeti och Mazda CX-5 är egentligen framhjulsdrivna med automatisk inkoppling av bakhjulen. Det är ett smart och viktsparande system.
Vår Subaru XV var utrustad med lineartronic, en CVT-automat med kedja. Den har en kontinuerligt varierad utväxling. Vid acceleration med full gas förblir varvtalet detsamma medan växellådan omärkligt ändrar utväxlingen. Det är en sällsam känsla. Men lådan är effektiv och snabb. Vi provade att förvälja växel via paddlarna vid prestandamätningen. Det går nämligen att växla manuellt och då får man en sexstegad växellåda. Men den manuella växlingen gick faktiskt långsammare än när automaten fick jobba själv.
Subarus växellåda reagerar snabbt vid gaspådrag och flera av testförarna trodde nog att XV var snabbast. Men kalla siffror visar att Skoda Yeti är kvickast. Mazda känns tyngre och långsammare än de två andra. CX-5 har en högsta växel med tydlig karaktär av överväxel. När man kör på motorväg eller vanlig 90-väg får man växla ner till i vart fall fyrans växel. Annars går det väl långsamt. Yetis turbomatade motor ger ett skapligt klipp vid omkörning och det är inte helt lätt för CX-5 eller XV att hänga med när Skodan sätter fart.
Man känner också att Yeti är den av bilarna som har mest stabilitiet vid hård körning. Fjädringen är fast och Skodan kränger inte mycket när manpressar den hårt. XV känns också stabil men har längre fjädringsväg som ger lite större karossrörelser. CX-5 går lite mjukare och med mer krängning. Men bilen känns bred och stabil. Undanmanöverprovet klarades bäst av Yeti med fem gott och väl fullvuxna – sammanlagt över 300 kg last. Skoda uppför sig mycket städat och stabilt. Bilen har bra balans och styrningen är snabb under hela testet.
Subaru har med sin permanenta fyrhjulsdrivning en markant understyrning. När det börjar gå för fort ändrar den till överstyrning i näst sista svängen och kanar mjukt ut med bakvagnen.
Mazda CX-5 klarar att undvika hindret bra men släpper kanske igenom bilen med högre fart. När vi ska tillbaka till rätt väghalva och svänger hårt mot höger, häver sig CX-5 tungt över vänstra framhjulet, pumpbromsar och lyfter höger bakdel och går fjädrande ur banan. Det känns lite obehagligt men bilens bredd stabiliserar. Fjädringen är möjligen väl mjuk i framvagnen vid den här övningen.
När vi testar bilarna med snabb körning på asfalt märker man inte så stor skillnad mellan de tre annat än att Yetis hårda stabila fjädring gör gott och att Subaru går understyrt. CX-5 upplevs som stor, lite mjuk men samtidigt mest komfortabel. Också här är Yeti lite lättare att hantera. Men den går också hårdare i potthål och vägskarvar.
På grusväg går Skoda Yeti mest förutsägbart. Flera i testlaget uppfattade Subaru XV som aningen diffus på grund av att den är markant understyrd. Men det kan också ha med däckens egenskaper att göra. Mazda CX-5 flyter lite på rullgruset men är ändå lätt att hantera om än inte lika stadig som Yeti.
Buller är inte en lätt sak att värdera. Ingen av de tre är särskilt lågmäld på asfalt. Subaru XV har ett säreget vinande som man hör redan i låg hastighet omkring 50 km/tim. Det är svårt att bedöma om det är däckljud eller transmissionsljud eller kanske bäggedera. Vi provade att lägga växeln i N och tyckte vinande minskade en aning. Det är inget särskilt högt buller men karaktäristiskt och därför lägger man märke till det.
CX-5, XV och Yeti är ganska högljudda alla tre. Möjligen har Mazda lite dovare ljud än Subaru. Enligt ljudmätaren är Skoda en hårsmån bättre än de två andra på medelgrov asfalt, men det är inte så man uppfatttar oljudet med hörseln.
Vår subjektiva bedömning av buller och förmågan att dämpa ojämnheter är att CX-5 har mest komfortabel gång och då det gäller ljud är det jämnt skägg mellan Yeti och CX-5.
Förarplatserna är helt olika. Mazda har en bred och ganska stor stol men utan rejält sidostöd. För min personliga del skulle också jag föredra om ratten gick att justera mer mot föraren och jag störs lite av att höger armbåge slår i mittarmstödet. Men man har ett rejält utrymme för att sträcka ut benen. Den höga tröskelbalken gör säkert gott för säkerheten. Men trots en nedre list tänkt att täta, så håller den sig inte ren utan kan smutsa ner byxorna.
Instrumenteringen är tydlig och logisk. Men fler fack och förvaringsställen vore önskvärt. Baksätet är rymligt med bra takhöjd och ett i och för sig litet dörrfack men med stolsficka på framstolarna och armstöd med drickahållare.
I Subaru hittar man snabbt en bra körställning och stolen ger bra komfort. Instrumenteringen är tydlig med bränsle- och trippmätare mellan tavlorna. Färddatorn på instrumentpanelen har smart placering och ger på ett enkelt och snabbt sätt kördata från start. Man kan också se hur länge stopp/start-systemet varit i funktion och hur mycket bränsle man sparat. Värme- och ventilationsanläggningen har placerats ganska högt på mittpanelen och styrs med tre rattar. Tydligt och enkelt.
Interiören är ren och okomplicerad men får också kritik för att det hårda plastmaterialet. Baksätet är skapligt.
Skoda Yetis förarstol ger det bästa sidostödet. Sitsen kan lutas ganska mycket för att ge stöd för benen. Det känns som om man sitter med bättre kontroll. Ratten har scrollvred vilket minskar antalet knappar. Baksätet är förvånansvärt rymligt trots att Yeti är minst av de tre.
Mazda CX-5 har det rymligaste bagageutrymmet. Där får vår hopfällbara liggvagn plats – om man inte använder insynsskyddet. Det gäller också XV och Yeti. Men Skoda har lägst lasttröskel och Subaru lite bättre bredd på lastgolvet. Men så mycket mer än barnvagnen får man inte med.
Skoda Yeti har det mest flexibla utrymmet. Dels är baksätet skjutbart, varför man kan variera lastutrymmets storlek, visserligen på bekostnad av benutrymmet i baksätet. Men det är en praktisk möjlighet. Och när man fäller baksätet som egentligen är tredelat (som i CX-5) blir lastgolvet plant och utrymmet högre än i de två andra bilarna.
Både CX-5 och XV krockades nyligen av Euro NCAP. Det blev full pott för dem, liksom tidigare för Yeti. Men det är bara CX-5 som i Sverige är försedd med autobroms för att undvika eller minska skadorna vid hastigheter upp till 30 km/tim.
CX-5 AdvancePlus har dessutom radar som varnar för bilar i den ”döda vinkeln”.
Alla tre visade sig också ha ett bra skydd mot nackskador.
Subaru sopade faktiskt in de högsta poängen för barnsäkerhet vid Euro NCAP:s test och fick beröm för avkännande sensor i höger framstol. Men importören i Sverige avråder bestämt för att placera barn i framsätet. Och man kan ännu inte hjälpa till med att koppla ur krockkudden. Det är ett klart minus och Subarus system får en att undra över vid vilken vikt eller storlek krockkudden aktiveras?
Både Subaru och Mazda har bältesvarnare för alla. Skoda har det bara fram. Men i Skoda Yeti och i Mazda kan man enkelt stänga av krockkudden på höger sida. Det är viktigt för familjen.
1. Mazda CX-5 - testvinnare
Senaste Mazdan bjuder verkligen på många nyheter. ''Skyactiv'' är en beteckning på flera olika innovationer. Ta till exempel den nya motorgenerationen – Skyactiv G 2.0 – en bensinmotor med extremt hög kompression, 14:1, som ändå klarar lågoktanigt bränsle. Har Mazda lyckats lösa förbränning med luftöverskott som Mitsubishi, Audi och VW gav upp? CX-5:s bättre rostskydd är också en välkommen förbättring. CX-5 klarade Euro NCAP:s krocktest bra. Främre krockkudden på passagerarsidan är enkel att koppla ur vilket är nödvändigt om man vill placera en barnstol där. Autobroms är standard. Enda nackdelarna vi noterat är höga reservdespriser, väl kort helljus och i vårt tycke lite för mjuk fjädring i framvagnen.
2. Skoda Yeti
Förnuftiga Skoda Yeti är en kompakt suv som ger mycket bil på bara 422 cm. Men bagaget är ändå litet, Yeti sörplar i sig mer bränsle och har lägre säkerhetsnivå än CX-5. Yeti har bästa köregenskaperna av de tre och är ett mycket bra köp om utrymmena räcker.
3. Subaru XV
Nya Subaru XV är den som mest upplevs som en suv, både vad gäller utseende och köregenskaper. De är en bra bil med god säkerhet, skapligt rostskydd, låg bränsleförbrukning men med några minus: litet bagage, envetet buller och frågetecken kring krockkudden.
Diskutera: Vad tycker du om de testade bilarna?
Testinformation
Modeller i det här testet:
Mazda CX-5 Advanceplus Skyactiv 2.0 AWD Skoda Yeti 1,8 Elegance TSI 160 4X4 Subaru XV 2.0 Sport LineartronicBetyg
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Har dom ändras på XV:s chassi sedan jag körde den (just när den kom)? Då krängde den inte alls åt sidorna men fjädringen var allt för hårt satt. Yeti var väldigt mjuk när jag körde den (ett år sedan?).
Kul att lilla Mazda i ännu ett test (förra var väl TV's Mazda6 mot Passat) slår tysken på fingrarna :p (VAG alltså).
Synd att de envisas med sina breda stolar dock. Men får förvisso en känsla av att de glider ifrån Zoomzoom-tänktet med körglada förarorienterade bilar mer och mer. Lite synd.
Jag har också provkört Mazda CX-5 trevlig bil men jag tycker styrningen kunde gå lättare i gathörn och vid fickparkering . Och det är inte så att jag är svag i armarna. Men har blivit bortskämd av den fina styrningen i min VW Polo.
Mazdan är fin, Yeti lite för bullrig enligt mina öron, och vansinnigt ful!. Subaru ligger absolut bäst på vägen, men är lite dyr med dieselmotor och har väl litet bagage.
Jag väljer ingen av dem som familjebil, men som andrabil skulle en xv sitta fint.
:)
Jag har familjebilstestat Mazda CX-5 med bilbarnstolar och barnvagnar och tycker kanske inte att den är en helt värdig ersättare till CX-7 ur ett familjeperspektiv men den är grymt trevlig att köra, med stor buspotential (jag testade dock dieseln), det tycker jag inte riktigt kommer fram i testet här. Jag fick BMW X3 vibbar (har tidigare familjebilstestat X3 3.0d) så när mina barn är lite större framstår CX-5 som en prisvärd och körglad ersättare till den CR-V jag har nu.
CX-5 är rätt vinnare i detta test, håller helt med!
Har provat både Yeti och CX-5 och jag tyckte snarare att CX-5 var hårdare än Yeti. Kändes som om karossen påverkades av minsta lilla ojämnhet i vägen. Det var kanske inte stötigt, men det kändes som om bilen hoppade hela tiden. Yeti däremot tycker jag gick ganska mjukt och klarade de flesta hinder utan större problem. Konstigt hur olika fjädringar kan uppfattas.
När Top Gear testade Yeti så tyckte de som du ungefär skodaägare.
Att den gick mjukt och klarade "hinder" på ett bra sätt.
Mazda är 454 cm lång.
Yeti 422 cm lång.
De kan knappast tillhöra samma klass.
Att klaga på Yeti:s utrymme känns orättvist.
Varför jämför man så olika stora bilar ?
Märkligt att testarna alltid underkänner den här biltypen för att köra i terrängen och alltid tillägger att det i alla fall är förbjudet.
Varför kan aldrig testarna testa fyrhjulsdrivningen? Vad händer när jag drar upp båten eller ska upp i en hal eller snöig backe? I tidigare Subaru drev den som sämst med 3 hjul, två bak och ett fram. Tidigare modeller med Haldex eller liknande drev som sämst med två hjul, ett fram och ett bak.
Hur är det nuförtiden, vad händer när du fastnar med slirande hjul med CX-5 eller Yeti, är det fortfarande två hjul som slirar?
Skoda Yeti rostar. Jag har en 2010 där alla 5 dörrar hade små rostblåsor efter 2 år. Skoda tog på sig att lacka om alla 5 dörrar. 11 månader senare är det ännu mer rost som kommer fram. Tydligen har Skoda problem med galvaniseringen på dörrarna. Resten av bilen är utan rost (som det brukar vara på nya bilar). Nu vill Skoda inte ta hand om problemet eftersom nybilsgarantin precis gått ut. Jag får själv bekosta köp av 5 nya dörrar. Det är ingen ide att lacka ännu en gång eftersom galvaniseringen är så svag att det kommer att rosta igenom på nya platser efter några månader. VW är stenhårda. Verkstan som besiktigade bilen sa att VW är stenhårda och har blivit tuffare än någonsin. Nästan inga reklamationer accepteras. I framtiden köper jag bara bilar från företag som tar rimligt ansvar för sin kvalitet. Fel kan hända, men så grova fel måste man ta ansvar för.
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.