Nästa artikel
Biltest: Audi A6, BMW 520d (2011)
Nybilstest

Biltest: Audi A6, BMW 520d (2011)

Publicerad 23 juni 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Någonting har hänt. Plötsligt är det inte längre Bayerns stolthet som är vägens mästare. Nya Audi A6 kör ifrån BMW 5-serien på testslingans mest utmanande partier. Vem hade trott det för några år sedan?

Generna kan vara nog så avslöjande, även när det handlar om bilar. Och det är något som i högsta grad gäller kombattanterna i den här testduellen.

Nya Audi A6 är i grunden en uppförstorad variant av den mindre och lättare A4-modellen, medan BMW:s 5-serie i allt väsentligt hämtat sitt tekniska DNA från den större och lyxigare 7-serien.

Det känns när man kör bilarna. Trots att de är ungefär lika stora upplevs BMW:n som tyngre, otympligare och lite klunsigare att hantera än den mer lättfotade och rappare Audin.
Sannolikt är körintrycken till stor del en avspegling av bilarnas tekniska ursprung. BMW:n ger, åtminstone vid normal körning, mer känslan av maffig lyxkryssare än av kvick och kurvhungrig sportlimousine.

A6:an är, med sina A4-gener, i alla lägen smidigare och mer följsam i sitt rörelsemönster. Audin upplevs också som en mindre och nättare bil att hantera, trots att den faktiskt är två centimeter längre än 5-serien.

Bra betyg
Även när vi utsätter de båda premiumtyskarna för lite tuffare tag på knöliga och krokiga rallyvägar i skogarna runt Fredriksberg är det Audin som avgår med segern. A6:an är, trots ett visst effektunderskott, både snabbare och mer lättkörd genom de elakt utmanande krökarna.

Det är ett bra betyg till Audis chassitekniker, som gjort ett styvt jobb med att trolla bort framhjulsdrivningens körglädjedödande understyrning. Nya A6:an rinner genom böjarna med en i stort sett neutral balans och det bidrar också till att Audin fungerar klockrent i älgtestets tre brutala svängar.

Jämfört med den tidigare ganska framtunga A6-modellen är både svängvillighet och styrprecision under press förbättrad med minst ett par snäpp i den nya upplagan.

Men BMW:n är inte långt efter sin testmotståndare i fråga om köregenskaper, det handlar om små marginaler. 5-serien är också en kurvslukare av rang, även om det är en egenskap som delvis kamoufleras vid normal framfart.

Sätter man däremot BMW:n under press visar bilen sitt rätta jag. Då byter den skepnad och förvandlas i ett huj från tung lyxkryssare till spänstig och alert sportlimousine. Så visst har även BMW:s chassifolk gjort sitt jobb.

Tryggt och stabilt
Men på testslingans halkigaste partier, som i vårt fall bestod av extremt slingrig och nyruggad grusväg, är det återigen Audin som blir testlagets favorit. A6:an går hela tiden tryggt och stabilt dit föraren styr, medan den bakhjulsdrivna BMW:n vid minsta gaspådrag småjazzar med akterpartiet.

Svansviftningarna fångas visserligen effektivt in av det väl fungerande antisladdsystemet, men är både irriterande och hämmande för sträcktiderna. Audin är enligt våra klockningar snabbast även på grus.

Fast hur ofta jagar du som privatbilist omkring på rallyvägar i testfart? Svaret är: förhoppningsvis aldrig!

Att man som biltestare ibland gör det förklaras av att det är ett effektivt sätt att kolla hur väl tillverkarnas ofta mycket fagra ord om väghållning och andra dynamiska egenskaper stämmer med verkligheten. Eller, enklare uttryckt, ta reda på om körsäkerheten håller måttet.

Minst lika viktigt är givetvis att fokusera på hur bilarna uppträder i normal svensk vardagskörning. I fallet Audi A6 och BMW 5-serien har båda ett klippstabilt rakt fram-läge och är därför behagligt avspända att forsa fram i på snabba landsvägsetapper.

De kan upplevas som något stumma och stötiga i låga farter. Men när tempot ökar försvinner stötigheten och från cirka 70 km/tim och uppåt fungerar fjädring/dämpning betydligt mer harmoniskt. Då känns bilarna närmast idealiskt avstämda i balansen mellan stadga och komfort.

Man får inte glömma att både Audin och BMW:n i hög grad är utvecklade för att klara toppfartskörning på Autobahn. I det läget ställs stora krav på en stabil chassikontroll.

Men, för att återgå till svensk vardagskörning, så blev Audin testlagets favorit även på det området. Argumenten är i princip desamma som när det gäller de mer forcerade övningarna på bana och i rallyskogarna.

A6:an vinner i första hand på sin bättre körsmidighet och sina rappare styrreaktioner. Det gör att den 492 cm långa Audin, precis som svenska Saab 9-5, från förarposition upplevs som en betydligt mindre och nättare bil än vad den egentligen är.

Med BMW:n är det tvärtom. Den känns, trots att den faktisk är något kortare än Audin, betydligt större, ovigare och mindre smidig att hantera till vardags. Speciellt i trånga utrymmen och tät stadstrafik.

De testade Audi A6 2.0 TDI och BMW 520d är de snålaste och billigaste alternativen i respektive modellserie och på många sätt också de vettigaste köpen. Väljer man bland versionerna högre upp på skalan riskerar det att bli mycket dyrt, speciellt för den som vill ha lite extra krydda i form av extrautrustning. En prislapp på runt 800 000 kronor är ingen större konst att nå om man fastnar för någon av värstingmodellerna.

Viss besvikelse
Lite speciellt med BMW 520d är att det är den enda fyrcylindriga bilen i 5-serien. För den som förväntar sig en silkeslen sexa under huven kan det kanske vålla en viss besvikelse. Men den lär försvinna tämligen omgående.

BMW:s dieselfyra på 184 hk är en utmärkt kraftkälla. Stark, tyst, smidig och dessutom snålast i test med ett snitt på 5,7 l/100 km mot A6:ans  6,2 l/100 km.

Audis 2-liters TDI på 177 hk är heller inte dum och känns även den fullt tillräckligt för bilen. Det är svårt att förstå att det skulle behövas mer motor för att klara svenska körförhållanden. Enda besvikelsen blev förbrukningen, som hamnade nästan 30 procent över den deklarerade siffran 4,9 l/100 km.

Även när det handlar om åkkomforten totalt sett går rondsegern med knapp marginal till BMW. 520d är aningen tystare och har aningen bekvämare fjädring än A6:an. Den har också ett bekvämare in-/ursteg, såväl till fram- som baksäte.

Men Audis chassitekniker ska ha en särskild eloge för att de lyckats sänka däcksbullret rejält jämfört med den tidigare A6-modellen, som dånade ganska elakt på grov svensk asfalt.

Snäppet vassare
Nya A6:an kör inte bara om BMW:n på vägen, utan har även kopplat greppet om den inre designen och kvalitetsintrycket. Nivån är av visserligen av högsta klass även i 5-serien, men Audin är snäppet vassare.

Samma sak gäller multimediasystemen, där Audis MMI är mer intuitivt och smidigare att använda än BMW:s iDrive. Det standardmonterade körsystemet Audi Drive Select ger ytterligare ett plus åt A6:an.

Systemet kan ställas i fem lägen, från ”Efficience” (ekonomi) till ”Dynamic” (sport). Det påverkar gas- och styrrespons samt motor, växellåda och luftkonditionering och ändrar på så sätt bilens karaktär. Däremot berörs inte chassiet, såvida man inte gjort tillvalet adaptiv luftfjädring för 23 700 kronor.

Även i fråga om högteknologisk säkerhetsutrustning har Audi ett litet försprång genom att kunna erbjuda autobroms i kombination med sin adaptiva farthållare. Det innebär att bilen själv bromsar med full kraft om en kollision hotar och föraren inte reagerar. Den finessen finns inte hos BMW.

När det handlar om säkerheten i övrigt kan det vara bra att veta att den nya Audin ännu inte är krockprovad av Euro NCAP. Det är däremot BMW:n och det med mycket fina resultat.

En del i premiumkonceptet är att bilarna ska kunna erbjudas med all tänkbar avancerad tillvalsutrustning. Det gäller även våra testbilar, som trots att de är basversioner kan fås att kosta en rejäl slant. Något som framför allt Audin är ett bra bevis för. Den kostade nästan en halv miljon och hade extraprylar för 135 600 kronor.

Håller vikten nere
Nya Audi A6 och BMW 5-serien är, även i sina enklaste utföranden, avancerade byggen där mycket aluminium använts i såväl kaross som chassi. I första hand är det en metod för att hålla vikten nere. Men det är även gynnsamt för rostskyddet, som är av högsta klass i båda bilarna. De fick varsin sällsynt femma i betyg vid vår granskning, men ett litet extra plus för BMW:n.

Gemensamt för nya A6 och 5-serien är också att de är rejält stora bilar, de möter nästan fem meter mellan kofångarna. Däremot är de inte maximalt utrymmesutnyttjade, designen fått gå före den praktiska användbarheten när bilarna ritades.

Men utrymmena räcker ändå till, både för folk och bagage. Vuxna ryms med lätthet i båda baksätena, men bekvämast sitter man enligt testlagets bedömning i BMW:s aktersoffa. Bagageutrymmena är likvärdiga när det handlar om lastvolym; 530 liter ryms i Audin och 520 liter i BMW:n.

Trots många goda egenskaper får Audin sannolikt inte sitt genombrott på den svenska marknaden förrän i höst, närmare bestämt i oktober. Då lanseras kombiversionen Avant, som lär komma att stå för uppemot 80 procent av den totala A6-försäljningen.

BMW finns sedan länge som kombi och kostar i det utförandet 8 900 kronor mer än sedanmodellen. BMW:n är dessutom i grunden knappt 11 000 kronor dyrare än Audin, men det kompenseras till viss del av de första årens låga servicekostnader (BMW har fri service i 3 år/8 000 mil). Det gör att ägandekostnaderna för bilarna blir i princip desamma, med en liten fördel för Audin som är någon krona billigare per mil.

Överhuvudtaget är nya Audi A6 och BMW 5-serien väldigt lika, trots olikheterna i grundteknik. Pris, effekt, prestanda och yttermått är i stort sett desamma. Det verkar nästan som om de båda tillverkarna härmat varandra, utom på en viktig punkt. När det handlar om kraftöverföringen håller BMW förstås fast vid bakhjulsdrivningen.

Men något annat hade väl ingen trott.

Vi tycker:
Att nya Audi A6 skulle klå BMW 5-serien när det handlar om köregenskaper hade vi aldrig kunnat gissa när testet startade. Men så blev det. A6:an övertygar även på en rad andra punkter och tar en knapp, men klar totalseger i testduellen.

Audin vinner inte alla ronder, men tillräckligt många för att sätta värsta rivalen på plats.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A6 2.0 TDI BMW 520d

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Relaterade bildspel

Modellfakta och ekonomi:

BMW 520d

Tillverkningsland: Tyskland.
Modell: Fyradörrars sedan.
Motor: Fyrcylindrig turbodiesel med common rail-insprutning. Stopp/start-system med bromskraftsåtervinning standard. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, variabel turbogeometri, kamkedja. Cylindervolym 1 995 cm3. Borrning/slaglängd 90 x 84 mm. Kompression 16,5:1.  
Effekt/vridmoment: 184 hk (135 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 380 Nm vid 1 900–2 750 v/min.
Kraftöverföring: Bakhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda. Åttastegad automatlåda, Steptronic, finns som tillval för 23 000 kr.
Hjulupphängning: Fram dubbla triangellänkar, bak multilänkar. Fram- och bakvagn i aluminium.
Hjul: 255/55 R17 på åtta tum breda fälgar.
Styrning: Kuggstång med elektromekanisk fartberoende servo. Vändcirkel 12,0 m.
Bromsar: Ventilerade skivor runt. Låsningsfritt system med kurvbromskontroll, nödbromsassistans och elektronisk bromskraftfördelning.
Prestanda: Toppfart 227 km/tim, 0-100 km/tim på 8,1 s.
Övriga versioner: 523i/204 hk, 528i/268 hk, 535i/306 hk, 535i xDrive/306 hk, 550i/407 hk, 550i xDrive/407 hk, 525d/204 hk, 530 d/246 hk, 530d xDrive/268 hk, 535d/300 hk. Grundpriser från 369 000 kr (523i) till 679 000 kr (550i xDrive). Pristillägget för kombiversionen Touring är generellt 8 900 kr.
Bränsleförbrukning: 4,9 l/100 km (deklaration). 5,7 l/100 km (test).

Grundpris, kr: 349 900
Testbilens pris, kr: 399 300
Förmånsvärde, kr/år: 4 633
Skatt, kr/år: 1 877
Försäkring, kr/år 1): 6 242
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 0*
Serviceintervall, mil/år: ca 2 500/1
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Kamremsintervall, mil:
Garantier, år 2): 2/3/12/5
Milkostnad, kr 3): 51:00

*BMW har fri service i 3 år/8 000 mil. 1) vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år enligt ViB:s kalkyl. 

Audi A6 2.0 TDI

Tillverkningsland: Tyskland.
Modell: Fyradörrars sedan.
Motor: Fyrcylindrig turbodiesel med common rail-insprutning. Stopp/start-system med bromskraftsåtervinning standard. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, variabel turbogeometri, kamrem. Cylindervolym 1 968 cm3. Borrning/slaglängd 81 x 95,5 mm. Kompression 16,5:1.
Effekt/vridmoment: 177 hk (130 kW) vid 4 200 v/min. Max vridmoment 380 Nm vid 1 750–2 500 v/min.
Kraftöverförning: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda. Automatlåda finns inte från start, men kommer som tillval senare i sommar.  
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med fyra tvärlänkar, bakvagn av multilänktyp. Fram- och bakvagn i aluminium.
Hjul: 225/60 R16 på 7,5 tum breda fälgar.
Styrning: Kuggstång med elektrohydraulisk fartberoende servo. Vändcirkel 11,9 m.
Bromsar: Skivor runt om, fram ventilerade. Låsningsfritt system med kurvbromskontroll, nödbromsassistans och elektronisk bromskraftfördelning.
Prestanda: Toppfart 228 km/tim, 0–100 km/tim på 8,7 s (fabriksuppgifter).
Övriga versioner: 2.8 FSI quattro/204 hk, 3.0 TFSI quattro/300 hk, 3.0 TDI/204 hk, 3.0 TDI quattro/245 hk. Grundpriser från 402 000 kr (2.8 FSI quattro) till 473 000 kr (3.0 TFSI quattro). Kombiversionen Avant lanseras i Sverige under oktober.
Bränsleförbrukning: 4,9 l/100 km (deklaration). 6,2 l/100 km (test).

Grundpris, kr: 339 000
Testbilens pris, kr: 474 600
Förmånsvärde, kr/år: 4 433
Skatt, kr/år: 1 877
Försäkring, kr/år 1): 5 197
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 14 923
Serviceintervall, mil/år: 3 000/2
Kamremsbyte, kr: Uppgift saknas **
Kamremsintervall, mil: 21 000
Garantier, år 2): 2/3/13/mobilitet
Milkostnad, kr 3): 50:00

**kamrem (inkl vattenpump) kostar 3 958 kr. Men arbetskostnaden för bytet var när detta skrevs ännu inte prissatt. 1) vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år enligt ViB:s kalkyl.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-23 21:32
Juppe (ej verifierad)

En liten besserwisser-anmärkning: Ingolstadt ligger i Bayern ;)

#2 • Uppdaterat: 2011-06-24 08:15
Inbo (ej verifierad)

En varnings text angående AUDI! De marknadsför att de har 2 års nybilsgaranti
men det har visat sig att det är helt vilseledande.
Eftersom jag fick lägga ut ca 15,000kr för åtgärd när bilen har gott 600mil och Audi vägrar ersätta mina kostnader. Givetvis så blir det ALDRIG Audi mer.

#3 • Uppdaterat: 2011-06-24 09:19
Granlund (ej verifierad)

Bra att ViB inte blandar in Mercedes i denna fajt. Audi&Bmw ska jämföras med Volkswagen och Toyota. MB är i en klass för sig.

#4 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Vad händer med BMW? "The Ultimate Driving Machine" anses av de flesta ha tråkigare köregenskaper än en framtung DKW! (Inte bara enligt ViB).

7-serien likadant: Den ansågs länge vara den mest alerta stora lyxsedanen men nu prisas den oftast för sin komfort. 5-serie GT och de löjliga X-serie bilarna är inte heller några vägvagnar. Återstår 1- och 3-serien som fortfarande är i topp körmässigt men frågan är hur nästa 3-serie blir. Större, tyngre och mer komfort?

#5 • Uppdaterat: 2011-06-24 19:21
quattron

Granlund, tyvärr har du rätt, jag citerar Vib test:
Mercedes E-klass är säker och rymlig, men dyr att köpa och äga. Tyvärr lever varken kvalitet eller rostskydd upp till stjärnstatusnivå.
Det är väl denna modell du menar?

#6 • Uppdaterat: 2011-06-24 20:00
Pender

Apropå lnbo, har jag både hört och läst exempel på att Audi tillhör de märken, tillsammans med Kia, Peugeot, (plus en del andra), som är besvärliga och snåla även när bilen krånglar inom garantitid. Och noll goodwill därdefter. BMW verkar vara lite generösare. (fast fortfarande långt ifrån Toyota, Subaru.)

#7 • Uppdaterat: 2011-06-24 23:23
quattron

Ang att Audi skulle vara griniga med garanti- eller goodwillärende känner åtminstone inte jag. De tre gånger på 23000mil med A4Q jag fått anledning att testa detta har jag blivit otroligt väl bemött. Skulle nästan tro att det är till ganska stor del beroende på verkstad och inte märke. Läser man om konstigheter verkar det vara storstadsverkstäderna som är i skottgluggen där inte den personliga prägeln finns. Ingen generalagent har väl råd att, åtminstone medvetet, få sitt namn nedsvärtat pga av sådant strul. Jag är inte på något sätt gift med Audi/Vw så den dag jag inte är nöjd med kvalitet eller service skulle jag byta, precis som jag gjorde när jag lämnade det Svenska bilmärket, men det är, som sagt, inte alls aktuellt.

#8 • Uppdaterat: 2011-06-26 10:10
Juppe (ej verifierad)

@ Inbo, tyvärr finns det rötägg bland ÅF hos alla märken. Generellt sett har dock VAG ryckt upp sig enormt vad gäller kundvård och service.

#9 • Uppdaterat: 2011-06-26 10:11
Juppe (ej verifierad)

@Granlund, Ja MB är en gubbil. Audi & BMW har en yngre, sportigare målgrupp.

#a • Uppdaterat: 2011-06-28 23:50
Nithin

Jag tror att Audi är förbi just nu.
Dom har lyssnat på kunderna och anpassat sig mycket väl.
Vad BMW pysslar med just nu undrar även jag.

Men den som tror att han finner den ultimata körmaskinen i en 520d har nog en och annan häst som smitit från stallet.

Men det är problemet...

BMW vill vara "sportig" och då måste ALLA bilar kännas sportiga oavsett nivå och drivkälla.
Att den ska slå närmaste konkurrenten är dessutom en självklarhet.
Om så bara i siffror..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.