Nästa artikel
Färddatorn – en luring
Ledare

Färddatorn – en luring

Publicerad 13 oktober 2009 (uppdaterad 22 september 2010)
"Snart kom ett pling och lampan tändes. För några år sedan, innan färddatorernas tid, hade jag reflexmässigt styrt mot första bästa tankställe. Nu reagerade jag annorlunda."

Att tänja på gränserna kan försätta en i kinkiga situationer och ibland ser den nya tekniken i våra bilar till att man hamnar riktigt i smeten. Jag tänker på färddatorn, ett alldeles utomordentligt tillbehör som snart finns i alla moderna bilar. Enda bekymret är att det är lite si och så med tillförlitligheten när det verkligen gäller.

Under en resa nyligen i Finland med vår långtestbil Volkswagen Golf började nålen i bränslemätaren dra sig ner mot det röda fältet som markerar reservtanken. Snart kom ett pling och lampan tändes. För några år sedan, innan färddatorernas tid, hade jag reflexmässigt styrt mot första bästa tankställe. Nu reagerade jag annorlunda.

Jag låg på motorvägen från Lahti, som jag uppskattade det kanske fem, sex mil utanför Helsingfors. En koll på färddatorn visade att jag hade 85 km kvar till tom tank. Lugnt tänkte jag och bestämde mig för att köra några mil till, förvissad om att det säkert skulle dyka upp en mack närmare Helsingfors.

Efter ett par mil med inget annat än skog och åter skog vid sidan av vägen började oron sprida sig. Vad är detta? Inte ett tankställe så långt ögat kan se. Blicken gick ideligen till färddatorn där kvarvarande distans till tom tank sjönk i allt för rask takt. Plötsligt började rubrikerna från alla artiklar vi skrivit om felvisande färddatorer att dyka upp i huvudet. 40 km kvar till tom tank - fortfarande inga tankställen.

30 km kvar till tom tank. Nu befann jag mig på en nybyggd sträcka av ringlederna runt Helsingfors och en mack verkade mer avlägsen än någonsin. 25 km kvar till tom tank, panik i lägret, Golfen är ju en diesel också, tänk om den måste luftas innan den går att starta igen? Undrar om vi hinner till färjan i tid? Vad är det för nummer till vägassistans i Finland?

20 km kvar till tom tank, det här går aldrig vägen… Då äntligen dyker det upp en skraltig bensinstationsskylt ovanför björkskogen och vi kan svänga av och rulla fram till dieselpumpen. Räddade i grevens tid! Färddatorn visar 15 km kvar till tom tank. När jag fyllt tanken insåg jag att jag hade haft ungefär två liter kvar innan det blivit definitivt stopp.

Puh, men marginalerna var på min sida den här gången.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-10-13 14:36
peter (ej verifierad)

Varför klaga på färddatorn, den hade ju rätt.

#2 • Uppdaterat: 2009-10-13 14:53
maltdryck (ej verifierad)

Ehhh... och?!
Förstår inte riktigt problemet. Färddatorn hade ju rätt. den la till och med på lite marginal eftersom två liter diesel borde ha gett 35-40 km kvar till tom tank.

#3 • Uppdaterat: 2009-10-13 15:08
Gustav (ej verifierad)

Färddatorerna har lite olika exakthet, beroende på bil och årsmodell. Medelfart och snittförbrukning stämmer på min Toyota Yaris-09 men varje gång jag tankar nållställs medelförbrukingen.
Fyll bränsle i god tid och se de sista 10 litrarna som reservtank.

#4 • Uppdaterat: 2009-10-13 19:24
JaG (ej verifierad)

Vad är problemet? Att det inte finns bensinstationer var 5:e mil i nordiska länder är väl ingen nyhet? Dessutom blir de färre och färre i Sverige (ni vet alla varför). Åker jag norr om Stockholm tar jag numera med mig reservtank... Försök tanka mellan Märsta och Norra Dalälven längs E4...
Norrut är det OK nu, men fler och fler mackar försvinner där, senast Iggesunds (den sista Uno-X)..
Jag

#5 • Uppdaterat: 2009-10-13 19:43
Ingo (ej verifierad)

Färddatorn kan ge fel uppgifter om det finns en bränsledriven tillsatsvärmare installerad i bilen.

#6 • Uppdaterat: 2009-10-13 22:08
Doc... (ej verifierad)

Hallå Redaktörn varför vänta så länge med att tanka, då man har kvar 20l då tankar man..

#7 • Uppdaterat: 2009-10-13 23:19
Basse (ej verifierad)

Reservdunk ? Que ?

#8 • Uppdaterat: 2009-10-13 23:48
Mats K (ej verifierad)

Färddatorer är inget att lita på pricken! Min 9-5:a -04:a säger på datorn att den drog 1,18 när den faktiska bensinförbrukningen var 1,3!!

#9 • Uppdaterat: 2009-10-14 05:53
Maths (ej verifierad)

Håller medMaltdryck och Peter, lite matte är aldrig fel!

#a • Uppdaterat: 2009-10-14 17:02
Roger (ej verifierad)

Min Ford C-Max visade att det var 110 km kvar till full tank och GPS:en hävdade att det fanns en mack 70km bort. Lugnt.... trodde jag.
På dessa 70 km räknade färddatorn ner så att det till slut stod på 0 km kvar till tom tank trots att det var 20km kvar till macken.
Fords färddator visade alltså 110 km när det fanns kvar soppa till 50 km.
Jag körde på nya däck på original 18''fälgar och har ingen bensinvärmare som kan dra soppa.
Jag letade efter texten "Big Joke" på displayen men inte ens det kan de kosta på sig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.